StoryEditorOCM
TribinaJOŠ O GAŽENICI I...

Ako ste župan, možete steći nekretninu (sisački) ili njih otprilike 44 (zadarski). Plaćali vi za nju ili baš i ne, nitko neće retroaktivno utvrđivati!

Piše Marjana Botić
19. siječnja 2021. - 09:07

- Prateći što se sve u posljednje vrijeme zbiva, kao županijska vijećnica i građanka imam potrebu ljudima malo pojasniti kako je to sa dugovima, troškovima i slično kako bi se eventualno znali pripremini na teže koje dolazi. (Kako ne bi samo ministar samonazvan tć to radio) - piše vijećnica u Županijskoj skupštini Zadarske županije Marjana Botić u priopćenju koje prenosimo.

- U Hrvatskoj ako ste recimo, ne baš dobro stojeći ili čak izuzetno siromašan građanin i još k tome pogođen potresom, čekati će te ponedjeljak treći tjedan od potresa, dok vas dotični ministar  tć uvjerava kako će vas uskoro osloboditi plaćanja režija u srušenim kućama. čim vas se hrvatska Vlada sjeti u ponedjeljak. U ponedjeljak tri tjedna nakon potresa.

Jer hrvatska Vlada odnosno razni tć evi i slični na odgovornim pozicijama, ne sjete se ni ekspedicijske kuhinje od 1800 mjesta kapaciteta, dok hrvatski kuhari volenteri dižu od nule, priručne, skrpane poljske kuhinje i kuhaju u njima tisuće obroka puna dva tjedna. 

Pa di bi se onda sjetili nekih vaših režija?!

A i komunalne naknade recimo za razrušene kuće, ceste i javne rasvjete koje nema tjednima, osloboditi će vas ta Vlada, uvjerava dotični tć sad, ali se ne zna točno do kad.

Tako je i malim poduzetnicima kojima se ustavno pravo na rad uskraćuje, do kad točno ne znaju ni oni ali ni hrvatska Vlada, jer nema jasnog tumačenja o trajanju „mjera".  Kojima se ionako gasi požar skorašnje gladi i propasti. Do kad će se požar gasiti to vam se ne može garantirati. Osim ako niste recimo župan. Onda za vas vrijedi zakon  onako kako ste vi zamislili.

Ako ste župan, možete tako steći nekretninu (sisački) ili njih otprilike 44 (zadarski). Plaćali vi za nju ili baš i ne i nitko neće retroaktivno utvrđivati kako ste to mogli steći?!

Ma u Hrvatskoj možete ako ste dužnosnik HDZ a, davati, obnavljati, plaćati... državne, društvene, tuđe nekretnine praktično kako hoćete, kome hoćete, pod uvjetima koje hoćete, i ako ste u HDZ u nećete morati nikome pojašnjavati. Najmanje sudovima, DORHu... jer tu vrijede zastare koje stižu prije od tumačenja zakona. Ili mjera.

U Zadarskoj županiji tako je za cijelu međunarodnu putničku luku Gaženica, župan Zadarske županije Longin bio je najveći zagovaratelj njenog davanja u koncesiju na 20 godina. Luka predviđena za cruisere tako je cijelu turistički rekordnu 2019. godinu radila i od varijabilnog dijela koncesijske naknade Republici Hrvatskoj uprihodila punih 214 000 kn varijabilnog dijela i 1 600 000 kn fiksnog dijela koncesijske naknade.

Prije davanja u koncesiju ta je luka prema Lučkoj upravi Zadar koja je njome upravljala u ime Republike Hrvatske  donosila 11 milijuna kuna prihoda godišnje.

I to bez novog 20tak  milijuna eura skupog terminala, kojeg smo novog, zapakiranog i sa dodatnim zatvorenim mostom do gatova za cruisere, predali koncesionaru u rujnu 2018.godine.

Taj koncesionar nije platio komunalnu naknadu. Jer je koncesionar. Vlada i onaj ministar državne imovine, slovenski student za vrijeme Domovinskog rata, nisu o tome trebali donositi posebne odluke. Ali to je tako  samo ako niste običan, mali građanin Republike Hrvatske. Ako ste Veliki, primjerice koncesionar međunarodne putničke luke oslobodili su vas obveza već prije više mjeseci zbog Corone, retroaktivno za cijelu godinu, kao i plaćanja najvećeg dijela ionako mizerne koncesije. Jer za Velike imamo velikog razumijevanja. Za male poduzetnike ne treba se reći ni do kad će mjere zbog Korone trajati. Malim poduzetnicima ne treba ni malog razumijevanja.

A režije i komunalno ako ste Veliki Koncesionar, a ne mali građanin pogođen siromaštvom, mjerama Korone i drugim prirodnim i političkim nedaćama, izgleda će se isto bez posebne odluke Vlade u jedan ponedjeljak prebaciti nazad na proračun?

Kako? Pa režije i komunalno na primjeru novog putničkog terminala u Međunarodnoj putničkoj luci Gaženica u Zadru, plaćaju vam zapravo useljene javne i državne službe tipa Carina, Pomorska policija, Lučka uprava... kojima koncesionar po ugovoru bez naknade daje prostor za rad u novom Terminalu. A oni ne plaćaju koncesionaru prostor koji im je obvezan dati, ali izgledno je plaćaju Republici Hrvatskoj režije i komunalno. Veliki koncesionar tako je velikim dijelom oslobođen i tih troškova. Točno koliko moći ću reći kad mi svi kojima sam prije više od 30 dana poslala upite odgovore. Naime neki su to dijelom učinili na čemu zahvaljujem, a neki smatraju kako zainteresirana javnost nema što znati koliko neka javna ili državna tvrtka troši za urede?

Naravno za takve ponoviti ću upite sa traženim pojašnjenjima, a i ovdje javno pojašnjavam na što točno ciljam.

Za glasače hdz a i one koji na izbore ne izlaze, još ću samo napomenuti: kako bi malom hrvatskom građaninu bilo dobro kad bi institucije i službe RH prema svima nama imale jednako razumijevanja za nedaće i greške, kao što imaju prema Velikima! Krediti bi se otpisivali, ovrhe ne bi postojale, porezni dugovi bi zastarijevali, režije i komunalno već kod prvih naznaka problema snosio bi proračun RH...uh, kad bi bar svi pred zakonom bili jednaki.

Nadam se kako će ovo pomoći razumijevanju situacije sa dugovanjima i ostalim tć ima - zaključuje Botić.

19. travanj 2024 17:20