StoryEditorOCM
SportFOTO: 48. MARATON

Prvi put pobijedila je žena, ali među 11 najboljih četvero je Zadrana. Pogledajte kako je danas bilo od Preka do Kolovara...

Piše Ivica Gjergja
5. kolovoza 2020. - 13:16

Antonia Buličić, 19-godišnja članica Kluba daljinskog plivanja Split, pobjednica je 48. plivačkog maratona od Preka do Zadra koji je tradicionalno održan 5. kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Ona je stazu od 4.500 metara isplivala za 57.29 minuta i tako postala prva žena u povijesti ovog najstarijeg plivačkog maratona u Hrvatskoj koja je pobijedila u ukupnoj konkurenciji.

Na startu u Preku pojavilo se 104 od 114 prijavljenih plivača iz tri zemlje (Hrvatske, Slovenije i Njemačke), najstariji natjecatelj bio je 76-godišnji Nikola Dellavia, a najmlađa sudionica 10-godišnja Mareta Mikulić iz PK Zadar. Plivalo se u devet dobnih kategorija.

Točno u 9 sati s preške rive krenulo se prema cilju, otvorenom bazenu na Kolovarama. Pjenilo se more od tisuća zaveslaja, a plivači su uz svoju brodsku pratnju snažno 'veslali' preko Zadarskog kanala. Na svojoj su strani imali mirno more, ali i brojne navijače koji su pljeskom i ovacijama dočekivali natjecatelje na Kolovarama.

- Jako sam zadovoljna. Već na samom startu odvojila sam se od mojih pratitelja. Sama sam nastavila 'tući' more i uspjela doći do prvog mjesta. Ne bih to mogla bez svih onih koji su bili u mojoj pratnji. Sretna sam – kazala je Antonia Buličić, nakon što je ostvarila povijesni uspjeh.

- Od četiri otplivana maratona ovo je prvi put da sam pobijedila, što mi je izuzetno drago. U plivanju sam 13 godina, a daljinskim plivanjem bavim se već šest. Hvala Zadranima na podršci i aplauzu na ulazu u cilj. To je odlična pozivnica i za iduće maratone od Preka do Zadra, rekla nam je Antonia.

Službeno trajanje utrke je bilo dva sata nakon starta. Mora se napomenuti da dosta članova PK Zadra nije moglo nastupiti, među ostalima, i prošlogodišnji pobjednik Božo Puhalović, jer već u subotu imaju Prvenstvo Hrvatske pa su bili u poštedi.

Svečanost proglašenja najboljih održana je u skladu s epidemiološkim mjerama zbog čega je izostao i tradicionalni zajednički ručak (fažol) za sve sudionike.

Najstariji plivač Nikola Dellavia došao je na cilj u vremenu 1.55,59 minuta, a najmlađa Mareta Mikulić u vremenu 1.50,10. Zanimljivo da su među prvih deset došla čak petorica Zadrana: Dražen Adžić, Leon Patrk i Frane Vlatković te Šimun Srzić, apsolutno prvi u muškoj kategoriji, i Josip Bepo Srzić, aposolutno treći, mladi Zadrani koji nastupaju za PK Šibenik. 

Iz Plivačkog kluba Zadar zahvaljuju pokroviteljima maratona Gradu Zadru i Zadarskoj županiji, Općini Preko, Turističkoj zajednici Općine Preko, medijskom pokrovitelju 057 radio i svim sponzorima: pekari "Foša", caffe baru „Bazen", tvrtkama "Ciklon" d.o.o., "Maraska" Zadar i OTP banka.

Šestero Zadrana u prvih 11

1. Antonia Buličić, KDP Split, (57,29); 2. Šimun Srzić, PK Šibenik, (58,24); 3. Siniša Staničić, HAKDP Mladost, (59,59); 4. Josip Bepo Srzić, PK Šibenik, (1.00,25); 5. Domagoj Boroša, PK Medveščak, (1.01,14); 6. Dražen Adžić, KDP Donat, (1.02, 02); 7. Goran Popović, PK Mladost Zagreb, (1.02,12); 8. Pavao Margetić, ZPK, (1.05,34); 9. Leon Patrk, PK Zadar, (1.06,20); 10. Frane Vlatković, KDP Zadar, (1.08,36); 11. Sven Troskot, KDP Zadar, (1.08,41).

26. travanj 2024 13:36