StoryEditorOCM
SportVATERPOLO

Prvenstvo Hrvatske za seniore: Zadrani odlaze Jadranu u Split!

Piše I. Gjergja
8. rujna 2020. - 12:59

Na sjednici Upravni odbor Hrvatskog vaterpolskog saveza donio je odluku o usvajanju sustava natjecanja i rasporeda utakmica u Prvenstvu Hrvatske za seniore, za sezonu 2020./21 godine. Novo državno prvenstvo, koje će se u ovakvom formatu igrati prvi put nakon 2008. kada je pokrenuta regionalna liga, počet će u subotu 3. listopada. Datumi odigravanja ostalih prvenstvenih kola bit će utvrđeni nakon što Europska organizacija vodenih sportova (LEN) dostavi, odnosno potvrdi međunarodni kalendar europskih klupskih natjecanja koji će se zbog epidemiološkog stanja promijeniti. U ligi je 11 klubova, a među njima je i Zadar 1952 kojeg u 1. kolu očekuje gostovanje u Splitu protiv Jadrana. Prvi domaći ispit slijedi u 2. kolu kada na Višnjik stiže KPK, momčad koja će debitirati u najjačem domaćem klupskom rangu.

Prvi dio PH igrat će se jednokružno, odnosno 11 kola. Nakon prvog dijela prvenstva uzvratni dio će se igrati u dvije skupine. Skupina za prvaka, te za plasman do 6. mjesta i skupina za plasman od 7. do 11. mjesta (pet klubova). Uzvratne utakmice igrat će se s klubovima iz skupine tako da se uzvratna utakmica igra u gradu kluba u kojem se s dotičnim suparnikom nije igralo u prvom dijelu prvenstva. To bi značilo da se s istim suparnikom jedna utakmica igra u domaćem plivalištu, a jedna u gostujućem.

U drugi dio prvenstva (uzvratne utakmice u dvije skupine) klubovi prenose bodove i gol-razliku sa svim odigranim suparnicima u prvom dijelu (dakle, ne samo s onima s kojima će igrati u skupini).

Treći dio PH je doigravanje. Osam prvoplasiranih klubova igrat će četvrtfinalne utakmice (1. - 8., 2. - 7., 3. - 6., 4. - 5.) nakon kojih se nastavlja polufinale, odnosno finale. Klubovi koji će nakon 2. uzvratnog dijela Prvenstva biti plasirani od 9. do 11. mjesta, međusobno će razigravati za konačan plasman. Kvalifikacijski dio Hrvatskog kupa igrat će se u dvije skupine (turnirski). Po dvije prvoplasirane momčadi steći će pravo nastupa na završnom turniru četiri najbolja sastava. Datumi odigravanja kvalifikacijskih turnira, kao i završnog turnira Hrvatskog kupa također ovisi o LEN kalendaru klupskih kup-natjecanja.

- Svima je poznato trenutačno epidemiološko stanje o kojem će ovisiti organizacija i sam tijek natjecanja. Svima će se na vrijeme dostaviti način i uvjeti organizacije utakmica kao i svega ostalog što bude preporuka Nacionalnog stožera, nadležnog ministarstva, Hrvatskog olimpijskog odbora ili Vlade RH. Također, Upravni odbor HVS-a će kao tijelo donositi promptne odluke u slučaju eventualnih problema odigravanja utakmica, stoji na internetskim stranicama MVS-a.

Parovi 1. kola: Jadran – Zadar 1952, Mladost - KPK, Solaris - Medveščak, Primorje EB – POŠK, Mornar – Galeb MR, slobodan je Jug AO.

19. travanj 2024 06:01