StoryEditor
SportBK VIR

Nakon žalbe bodovi izgubljeni od hvarske momčadi Zlatan Otok vraćeni su Viranima

Piše Kažimir Škrbić/Virski list
6. studenog 2020. - 20:37
Virski list

POBJEDA VIRSKIH BOĆARA ZA ZELENIM STOLOM

Odlukom Sportske komisije HBS-a prvenstveni bodovi izgubljeni od hvarske momčadi Zlatan Otok vraćeni su Viranima nakon žalbe virskog kluba. Utakmica 1. kola Druge HBL tako je registrirana rezultatom 15:9 za Vir

Iako je na otvaranju nove sezone u Drugoj HBL domaći BK Vir poražen na svom boćalištu Crvene kuće od hvarske momčadi Zlatan Otok (11:13), bodovi će ipak ostati virskim domaćinima u Zadru. Prvostupanjskom odlukom Sportske komisije Hrvatskog boćarskog saveza, nakon uložene žalbe predsjednika Vira Darka Bašića na prekršaj Pravilnika o natjecanju HBS-a, dva su susreta u disciplini pojedinac dobila nove ishode, a time se promijenio krajnji rezultat utakmice – 15:9 za virske Bluzere. Marino Vranković i Ivo Ivanković zamijenili su već utvrđeni raspored igranja u trećoj ruci u disciplinama pojedinac protiv Darka Bašića i Marjana Bukvića, pa su oba susreta u kojima su pobijedili Hvarani naknadno registrirani rezultatom 13:0 za virske boćare. Ovim su pobjedama za zelenim stolom Virani od neslužbenih i neregularnih 11:13 došli do službenog trijumfa 15:9. U dokumentu Odluke još se navodi kako su disciplinski prijavljeni suci utakmice Ivica Bilosnić i Boris Čanković, kao i voditelj gostujuće momčadi Vojko Gurdulić.

- Svi su vidjeli kako je napravljena greška, pa smo se žalili povjereniku lige - kaže Bašić objašnjavajući kako je prva žalba usmeno išla na adresu povjerenika Druge HBL južne skupine, Toniju Škrabiću iz Brela. No kako je izostala promptna reakcija, Bašić je izjavu i dodatno očitovanje uputio Sportskoj komisiji HBS-a koja je nakon utvrđivanja činjenica Bašiću i Bukviću ubilježila pobjede od 13:0, a utakmicu registrirala rezultatom 15:9 za Vir. Ustanovljeno je kako su Vranković i Ivanković zamijenili staze, odnosno međusobno su zamijenili zogove, a time i suparničke boćare. Pravila su u tom slučaju vrlo jasna.

- Ante Starčević je zbog takve greške ispao iz lige. Njihovi boćari Teo Kuljiš i Teo Zanki zamijenili su raspored igranja na zogovima, pa su izgubili utakmicu. Ne može u ovakvim slučajevima postojati presedan - ističe Bašić.

Inače, do treće ruke susreta Hvarani su vodili 9:7 nakon što su u prvoj ruci poveli 5:3, dok su u disciplinama tapeta Vir i Zlatan Otok podijelili pobjede i bodove (4:4). U posljednjoj ruci pored dvije (naknadne) pobjede u pojedincu, bluz se još slušao u paru i trojkama, pa je praktički doslovnim preokretom Vir došao do prvih i vrlo važnih prvenstvenih bodova.

VIRANI TRAŽE IZUZEĆE ZADARSKOG SUDAČKOG PARA

Pored vraćanja bodova izgubljenih u neregularnim uvjetima utakmice 1. kola protiv hvarske momčadi Zlatan Otok te disciplinskog postupka kojega će HBS provesti protiv zadarskog sudačkog para Boris Čanković i Ivica Bilosnić, predsjednik Vira Darko Bašić dodatno je tražio i njihovo izuzeće za utakmice koje će igrati virski Bluzeri.

- Nije u pitanju sudački previd ili loša sudačka procjena. Ovo je jednostavno vrlo loša situacija u kojoj nisu radili svoj posao - vrlo je oštar Bašićev i stav virskog kluba.

Izdvojeno

18. siječanj 2021 01:07