StoryEditorOCM
SportTUŽNA OBLJETNICA

Na današnji dan život je izgubio Hrvoje Ćustić (24), nogometaš NK Zadra, nesreća se dogodila na kobnoj utakmici protiv Cibalije...

Piše Mišel Kalajžić
3. travnja 2020. - 08:26

Na današnji dan, prije 12. godina, na nogometnom terenu Stanovi život je izgubio igrač Nogometnog kluba Zadar Hrvoje Ćustić.

NK Zadar tužnu obljetnicu će obilježiti isključivo u prisutnosti užeg rukovodstva kluba. Obilježavanje obljetnice će se održati bez prisutnosti novinara i fotografa zbog trenutne situacije u jeku borbe s koronavirusom Covid-19

Najveća tragedija u povijesti hrvatskog nogometa dogodila se na Stanovima u Zadru 29. ožujka 2008. godine. Hvoje Ćustić izgubio je život igrajući nogomet, imao je svega 24. godine.

Kobnoga dana tijekom utakmice Zadra i Cibalije na Stanovima glavom je udario u betonski zid uz aut liniju. U teškom stanju prevežen je u bolnicu gdje je pet dana kasnije podlegao ozljedama.

Kobni zid na Stanovima je uklonjen, a pored travnjaka ugravirana je spomen ploča kao sjećanje na Hrvoja, ali i podsjetnik na stanje mnogih stadiona u Hrvatskoj koji nisu i još uvijek nemaju, elementarne uvjete za igru.

Hrvoje Ćustić rođen je 21. listopada 1983. godine u Zadru. Bio je najstarije dijete u obitelji oca Svetka i majke Marine, mlađi brat zove se Domagoj. Rodom je iz Murvice, nedaleko od Zadra.

Sportski kroničari bilježe kako je od malih nogu pokazivao nogometni talent, a karijeru je započeo u mlađim uzrastima NK Zadra. Kao kadet je 1999. prešao u Hajduk gdje ga je trenirao Ivan Pudar. Nakon epizode u Splitu, vraća se u Zadar i ubrzo se priključuje seniorskoj momčadi na Stanovima.

Svoj prvi gol u HNL-u zabio je 13. travnja 2002. u utakmici protiv TŠK-a. Zadar je tu utakmicu dobio rezultatom 7:1, a Hrvoje je postigao gol za 6:0. Nakon ispadanja Zadra iz Prve lige, 2005. godine Ćustić prelazi u NK Zagreb. U prvoj sezoni u Kranjčevićevoj je upisao dva pogotka, dok u drugoj nije dobio pravu šansu pored Marija Mandžukića i Krune Lovreka.

Ćustić je nastupao i za mladu reprezentaciju Hrvatske, za koju je skupio deset nastupa. Trener mu je bio Slaven Bilić, a igrao je uz bok s Eduardom, Lukom Modrićem i Vedranom Ćorlukom. Iz Zagreba formalno prelazi u Međimurje 2007. godine, međutim tu se sadržao samo mjesec dana i u srpnju iste godine se vraća u klub iz kojega je potekao.

Moždana smrt mladog nogometaša NK Zadra Hrvoja Ćustića (24) ustanovljena je 3. travnja oko podne nakon što se mladiću stanje pogoršalo dan ranije zbog povišene temperature i edema mozga. Ćustić je hitno prevezen u zadarsku Opću bolnicu prethodne subote nakon što je na prvenstvenoj utakmici Zadar - Cibalija na igralištu u Stanovima udario glavom u betonski zid igrališta.

Zadobivši teške tjelesne ozlijede, frakturu lubanje, nagnječenje mozga i krvarenje ispod moždane ovojnice hitno je operiran. Iako je bio u teškom stanju, u početku prognoze i nisu bile toliko crne, pa su se svi nadali da će oporaviti nakon liječenja i strogog mirovanja osiguranog tzv. izazvanom komom.

- U 11 sati i 51 minutu ustanovljena je moždana smrt pacijenta kao posljedica teške ozljede mozga. Liječnici su poduzeli sve što su mogli – kratko je 3. travnja u 14 sati objavio dr. Edi Karuc, voditelj Odjela za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivnu skrb zadarske Opće bolnice.

Kako su se vijesti iz bolničke sobe na Jedinici intenzivne njege pogoršavale od ranog jutra, tijekom prijepodneva se ispred bolničkog ulaza okupilo oko stotinjak ljudi. Ćustićevi suigrači, prijatelji i rodbina satima su u grču čekali vijesti o Hrvoju koji je na CT mozga provezen tek 5-6 minuta prije smrti. Brat Domagoj i otac Svetko su u bolnici bili od ranog jutra jer je Hrvoju prvi CT mozga trebao biti obavljen u 8 sati ujutro. 

Dok su liječnici na intenzivnoj skrb poduzimali sve što je moguće da mladi sportaš ostane na životu, njegov se otac otišao pomoliti u bolničku kapelu. Kada je oko 13 sati otključan bolnički ulaz i na njega uveden najprije Hrvojev brat, a potom i majka Marina koju je pridržavala rodbina, bilo je jasno da je borba za život mladog i perspektivnog sportaša završena.

– Nikada ga neću zaboraviti. Majica s njegovim likom uvijek je uz mene i tako će biti tijekom cijele karijere – misao je koju je stalno isticao Danijel Subašić, vratar nogometne reprezentacije Hrvatske, u znak sjećanja na tragično preminulog Hrvoja Ćustića, njegova suigrača u dresu Zadra. S njim je Hrvoje na Svjetskom prvenstvu postao srebrni na svijetu, iako su suci to branili, Hrvoje je na svakoj utakmici bio na majici ispod hrvatskog dresa...

Nogometno odrastanje

U proljeće 3. travnja, točno prije dvanaest godina, od posljedica teške tjelesne ozljede, koju je zadobio na utakmici protiv vinkovačke Cibalije, preminuo je Hrvoje Ćustić, mladi igrač Zadra pred kojim su otvarala vrata nogometnog svijeta. Odmah, nakon kobnog udarca u ogradni zid stadiona na Stanovima, Ćustić je hitno prevezen u zadarsku Opću bolnicu, međutim, unatoč silnim naporima zadarskih liječnika i medicinskog osoblja, nažalost, nije izdržao životnu bitku.

-Nikad ga neću zaboraviti, majica s njegovim likom je uvijek uz mene - u više je navrata isticao Danijel Subašić, bivši Hrvojev suigrač, srebrni vratar reprezentacije Hrvatske. U Zadru se ulica koja neposredno prolazi uz stadion na kojem je počeo svoju nogometnu pričao, nažalost i stradao , na Stanovima je i mural s njegovim likom, odmah na ulazu je i Hrvojeva fotografija i kopačke u kojima je odigrao posljednje minute. Kao sjećanje na Hrvoja ostala je i pjesma " Dvanaesti anđeo" i ona najbolje svjedoči o tome kakav je čovjek bio mladi nogometaš, čije je srco kucalo za Zadar, koji ga nikad zaboraviti neće.

Što znamo o Ćustiću i njegovom nogometnom odrastanju?

Hrvoje je rođen, 21.listopada 1983., svoju je nogometnu karijeru započeo na Stanovima, no ubrzo je 1999. godine kao iznimno darovit igrač preselio u Hajdukovu kadetsku momčad gdje mu je trener bio Ivan Pudar. Nakon Poljuda vratio se u matični klub NK Zadar i u sezoni 2001.-2002.g., zaigrao je u seniorskoj momčadi s kojom je proveo četiri sezone. Nastavak uspješnog nogometnog puta Ćustić je obilježio odlaskom u Zagreb, u Kranjčevićevoj je proveo dvije sezone i bio je član mlade nogometne reprezentacije Hrvatske koju je u to vrijeme vodio Slaven Bilić, nekadašnji izbornik naše A reprezentacije, kasnije i trener Zadra. Hrvojev sportski put zaustavljen je tamo gdje je i započeo, u Stanovima , u kobnoj 4. minuti utakmici protiv Cibalije.

Dražen Žura

20. travanj 2024 01:53