StoryEditorOCM
SportMIJENJAJU KLUBOVE

Evo tko sve ne zna gdje će igrati iduće sezone, primamljiva roba je Livaković, Vrsaljko miruje, a Modrić će iduće godine moći igrati gdje god poželi

Piše Sportske novosti
24. travnja 2020. - 03:20

Jedan od skauta Barcelone, kazao nam je:

- Svatko iz početne postava hrvatske reprezentacije mogao bi igrati u Barceloni.

Ljudi koji za katalonski klub traže potencijalna pojačanja nemaju pravo o tome govoriti u javnosti pa će ostati anoniman. Iako to dodatno potvrđuje vrijednost Vatrenih, oni unatoč tome žive u najvećoj neizvjesnosti još od Rakitićeva “penala” protiv Rusije... Čak dvadesetak ih ne zna ili nema potvrdu gdje će igrati sljedeće sezone, većina zato što im status nije kakav žele, pišu Sportske novosti.

Bit će to burno ljeto na kraju kojeg će neki ostati na aktualnim adresama, a dobar dio njih što svojom voljom ili prinudno potražiti sreću drugdje. Bez obzira na doba korona-krize u kojoj će biti više razmjena igrača nego plaćenih odšteta, kako tvrdi brojni agenti. A vrijednost je svima nominalno pala. Ne samo Hrvatima.

Dakako, nikad nije isključeno da kome od onih koji uživaju u stabilnom ugovoru i poziciji u klubu dođe ponuda koja će ga izbaciti iz ravnoteže, kakva se ne odbija. Iako je to zbog spusta cijena na tržištu manje vjerojatno nego inače.

Najbolje priče prijelaznog roka su igrači koji su traženi, pa mediji bruje o mamcima koji se pred njih bacaju. Od Hrvata u fokusu su Marcelo Brozović, ali ga Inter sigurno neće prodati ako na stolu ne bude 60 milijuna. Što bi bio najveći transfer u povijesti hrvatskog nogometa.

Do njega Ivan Rakitić, kojeg ugovor s Barcelonom načelno veže još jednu sezonu, premda je u njemu i klauzula o pravu da produži do 2022. godine. Svako toliko čitamo o novim “proscima”.

Na listi poželjnih su i Borna Barišić, njegove vrlo dobre igre u Glasgow Rangeresu nisu ostale nezapažene i neće čuditi ako krene prema Italiji, Španjolskoj možda i Škotima daleko bližoj Engleskoj te Nikola Vlašić, prvi igrač CSKA za kojeg Rusi imaju klauzulu od 35 milijune eura. I Brekalo je dugo u izlogu, cijena mu raste. Primaljiva “roba“ su Dinamovi Dominik Livaković, Bruno Petković i Mislav Oršić.

Mnogi bi klubovi rado imali Šimu Vrsaljka, Andreja Kramarića, Matea Kovačića, Duju Ćaleta-Cara… no njih će ovog ljeta teško biti “pomaknuti iz ležišta“, kao što su u relativnom miru Simon Sluga, Marko Rog i Dario Melnjak.

Osmorka na posudbi

Čak osmorica Dalićevih izabranika ovog je časa na posudbi i nitko od njih nema crno na bijelom što će dalje. Najbliži rješenju je Mario Pašalić, Atalanta je najavila da će otkupiti ugovor s Chelseajem, nakon što okonča drugu sezonu u Bergamu. Igrao je odlično, gurnuli su ga u europski epicentar pošasti koja tamo hara već dva mjeseca i to je najmanje što je zaslužio. Stajat će ih 15 milijuna eura.

Milan Badelj u Fiorentini nekad je bio kapetan, danas je samo posuđeni igrač Lazija, no s pravom otkupa i čeka se da Viole to učine. Tin Jedvaj igra u Augsburgu, a ugovor ga veže s Leverkusenom. Apotekari u obrani prodaju Taha i zamjenu traže u Nizozemskoj tako će Jedvaj, po svemu sudeći, ostati u Bavarskoj.

 I dalje “na privremenom radu”. Lovre Kalinić je u Toulouseu, pod ugovorom s Aston Villom, vjerojatno će morati tražiti treće rješenje, Ivan Perišić igra za Bayern, koji je najavio otkup od Intera.

Mediji pišu da je zasad ponudio samo deset milijuna eura, a dužan je dvadeset. Očekivanja su da će to biti u redu, kao i da će Ante Rebić ostati u Milanu gdje ima posudbu na dvije godine, čak i ako se ne dogovore s Eintrachtom o preuzimanju stalnih prava.

Prvi stoperski dvojac Dejan Lovren i Domagoj Vida imaju formalno siguran posao, ali prvi se teško miri s klupom, a drugog bi Bešiktaš rado unovčio u krizi koja ga trese. Osijek ne bi pravio probleme Mili Škoriću dođe li pravi novac. Josipu Pivariću ovog ljeta istječe rok trajanja suradnje s Dynamom iz Kijeva, a Matej Mitrović u Clubu Bruggeu nema pozicije kao nekad i pitanje je hoće li se s time pomiriti.

Ivan Rakitić specijalna je priča. Dokapetan nacionalne vrste. Barcelona mu nije ponudila novi ugovor i čeka nos još jedno ljeto u kojem će ga svaki dan negdje ‘seliti’.

Katalonci su lani htjeli prodati veznjaka koji je pet sezona bio standardan u prvoj postavi i inkasirati 50-60 milijuna eura, danas su brojke daleko manje.

Iako ga mediji spominju u kontekstu mnogih koji bi ga rado vidjeli u svojem dresu i po tom je uz Brozovića najprisutniji ovih mjeseci, on bi najradije odradio ugovor do kraja i ne pristaje da ga poput “vreće krumpira”“ trampe za bilo koga.

Luka Modrić ima još jednu sezonu ugovor s Realom čiji dres nosi od 2012. godine i odavno je ušao u legendu. Zinedine Zidane svojedobno je elegantno proučio: “Modrić će sam odabrati želi li ostati još tu godinu s nama.” Drugim riječima, tretirat će ga kao veliko ime dokle god ima ugovor. Danas smo se spremni kladiti da će ostati.

Euro je trebao biti šansa i izlog. Mnogima su pomućeni planovi. Kad će završiti sezona, kad raditi transferi? Vatreni su u iščekivanju! U takvom stanju duha morat će odigrati i finiš sezone. Bude li se svugdje doista igrao. Nekima te utakmice mogu pomoći. Itekako.

18. travanj 2024 21:24