StoryEditorOCM
RegionalVRŠKA INICJATIVA

Sunčani sat na otoku Pagu proglasit će se kulturnim dobrom od lokalnog značaja

Piše Morski.hr
23. siječnja 2021. - 14:30

Predstavnici Općine Vrsi posjetili su poglavarstvo Grada Paga gdje ih je srdačno primio i ugostio gradonačelnik Ante Fabijanić sa zamjenikom Davorom Fabijanićem. Na inicijativu udruge Volim Vlašići i Općine Vrsi održan je sastanak vezano za rekonstrukciju Sunčanog sata na Rtu Škamica u Vlašićima, koji administrativno i teritorijalno pripada gradu Pagu ali ima veliki kulturološki te povijesni značaj za Vrsi.

Prvi sunčani sat koji poznajemo potječe iz Egipta iz 15. stoljeća prije Krista, a sastojao se od poluge okomito postavljene na kružnicu podijeljenu na četiri kvadranta. Svaki kvadrant bio je razdijeljen na šest manjih dijelova, čime je zapravo postavljen današnji vremenski sastav od 24 sata. Imao je oblik slova „L“ koje se nalazilo naslonjeno na svoj duži kraj i na sebi je imao pokazatelje koji pokazuju šest vremenskih zona dok sjena pokazivača (Gnomon) prikazuje koliko je sati.

Sunčani sat o kojem se razgovaralo na Pagu je spomenik za kojeg se pretpostavlja da datira iz kraja 19. stoljeća. Nalazi se na vrhu poluotoka na rtu Škamica, na važnoj lokaciji u pomorskom prometu te se smatra da je bio orijentir plovidbenih ruta u tom morskom prolazu.

Stari Vrški naziv za sunčani sat je Relo, a uz Veli i Mali Sikavac predstavlja jedan od aduta za nautički turizam, posebice nakon produbljenja Privlačkog gaza. Donačelnica Općine Vrsi, Anita Predovan Maraš naglašava kako je ovo početak prijateljstva i suradnje s otokom Pagom i gradskom upravom.

image
Sunčani sat na Pagu
Fb/ Volim Vlašići

– Vršani su oduvijek, na poseban način povezani s Velim i Malim Sikavcem te sunčanim satom na kojeg su se u prošlosti oslanjali ribari, a služio im je kao orijentir u vremenu i prostoru. Veseli nas činjenica što je grad Pag otvoren za suradnju i nadamo se kako je obnova sunčanog sata tek početak prijateljskih odnosa između dvije jedinice lokalne samouprave – istaknula je Anita Predovan Maraš.

Paški gradonačelnik Ante Fabijanić obećao je kako će za iduću sjednicu gradskog vijeća pripremiti točku o proglašenju sunčanog sata kulturnim dobrom od lokalnog značaja, što će omogućiti detaljnu stručnu obnovu koja je već godinama prijeko potrebna.

Donačelnica Općine Vrsi i Paški gradonačelnik razgovarali su i o projektima koje provode obje jedinice lokalne samouprave te daljnjem razvoju u budućnosti. Općinu Vrsi su uz zamjenicu načelnika, predstavljali Ivana Milutin i Šime Stojak dok je iz grada Paga bila prisutna pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i gospodarstvo, Marija Radoslović, vijećnik Stipe Žunić i predsjednica udruge “Volim Vlašići” Ana Žunić.

17. travanj 2024 15:34