StoryEditorOCM
RegionalJAVNI PROSVJED

Splićani se poredali i ‘zapišali‘ Bačvice: ‘Novi zakon je neetičan i diskriminirajući, ne treba se ograničavati pristup pomorskom dobru‘

Piše G.Radanović/PSD
6. listopada 2022. - 21:11
”Zapišavanje teritorija” kojim građani žele poslati poruku da su Bačvice već zauzete i ne mogu se više nikome dodijeliti na korištenje.Vojko Bašić/Cropix

Zapišavanje je prirodni refleks kojim životinje označavaju svoj teritorij kao jasnu poruku svim drugim jedinkama svoje vrste da je taj teritorij već zauzet. Tako su danas Splićani figurativno zapišali Bačvice sklopu javnog prosvjeda "Ne damo našu obalu".

Jedan do drugog, posložili su se u dugačku liniju koja se protezala cijelom dužinom pješčane obale, ali i dalje, te zauzeli prikladnu pozu.

- Tražimo da se u novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama isključi bilo kakvo ograničenje pristupa pomorskom dobru (osim infrastrukturnih objekata), odnosno da cijela obala, neovisno o lokaciji, vrsti i namjeni ostane dostupna svima - poručili su organizatori koji smatraju da je zakon neetičan i diskriminirajući.

Toni Stipišić, predsjednik ekološkog društva "Picigin Bačvice" otkrio nam je kako je jedan od motiva ovakvog prosvjeda što je u razgovoru s prijateljima i poznanicima shvatio kako javnost nije upoznata sa spornim izmjenama zakona. Zato su odlučili upriličiti performans "Zapišavanje teritorija" kojim žele poslati poruku da su Bačvice već zauzete i ne mogu se više nikome dodijeliti na korištenje.

- S ovim prosvjedom u prvom redu idemo prema građanima, građanskim inicijativama i sportašima, svim kojima je stalo do zaštite pomorskog dobra. Smatramo da se jedino građanskim pritiskom nešto može promijeniti. Nakon ovog prosvjeda poslat ćemo pismo i Vladi RH te Saboru, a u njemu su sažeti svi naši zahtjevi koji se najviše odnose na spornu točku -  kazao je Stipišić u nadi da će se osnovati radna skupina u koju će se uključiti građanske inicijative koje se bave zaštitom okoliša, kako bi svojim prijedlozima pokušali poboljšati zakon.

Oružani inovativnim transparentima te inatom prema takvom prijedlogu zakona, građani su se okupili u velikom broju.

- Kupalište Bačvice je najveći športski objekt u Hrvatskoj. Koristi se 365 dana u godini, a niti jedan se toliko ne koristi. Svako jutro imate barem 200 penzionera koji šetaju po plićaku, a baš to preporučuju svi mogući doktori. I onda nam zabranit pristup ovakvom nečemu?! - uznemireno nam je kazao penzioner Martin Kovačević koji svakodnevno boravi na Bačvicama, a njegove riječi su na svojevrsan način podržali i ostali prosvjednici.

- Mi smo navikli na ogorčenje, al ne možemo preći preko ovoga. Ionako nam već uzurpiraju obalu ležaljkama, a šta bi sad trebali, obisit se na granu i ljuljat se k‘o majmuni? - pita se jedna od prosvjednica.

- Svi oni koji danas nisu ovdje, prosvjedovat će kad se uvede zakon, a tad je kasno - dodao je drugi prosvjednik.

image
Vojko Bašić/Cropix

Sugrađanima se pridružio i dogradonačelnik Bojan Ivošević kojem su Bačvice kao dnevni boravak.

- Čim je prijedlog ostavio mjesta za dvostruka tumačenja, to znači da nije dobro napravljen. Nedopustivo je ostaviti ikakvu mogućnost da se neke plaže zatvore za potrebe komercijale i turizma. Pomorsko dobro je ustavna kategorija koja se štiti, stoga podržavam svaki oblik prosvjeda kojima bi se ukazalo vladajućima na državnoj razini da se zakon mora izmijeniti - rekao je zamjenik gradonačelnika i strastveni piciginaš. Ivošević pozdravlja izmjene, štoviše smatra da je već deset godina nužan novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama.

- Svi oni problemi oko naplate koncesijskih odobrenja potiču iz starog zakona. Dakle, novi zakon je potreban, ali je isto tako potrebno sjesti za stol i vidjeti da li je možda s namjerom ili greškom neki službenik dao ovakav prijedlog zakona, i izmijeniti ga u konačnici - zaključio je Ivošević.

image
Vojko Bašić/Cropix

S ovim prosvjedom u prvom redu se pokušalo doći do građana, građanskih inicijativa te svih kojima je stalo do zaštite pomorskog dobra. Organizatori smatraju da se jedino građanskim pritiskom nešto može promijeniti. Jedna od takvih inicijativa već je podržala splitski performans.

- Došli smo se usprotiviti uzurpaciji obale i plaža. Tražimo da se iz zakonskog prijedloga isključi članak 11. koji je predvidio tu mogućnost da se plaže obrađuju, da se isključi javnost, da se naplaćuju… Smatram da je to protuustavno jer je pomorsko dobro javno dobro i ne može se nikome i ničim ograničiti - poentirao je Branko Ora iz Građanske inicijative "More" te pozvao priobalne gradove da se pridruže ovakvoj inicijativi, jer je more dio našeg identiteta.

Kako bi učinili problem vidljivim široj skupini građana u sklopu prosvjeda i izvođenja  performansa ‘Zapišavanje teritorija‘ na plaži Bačvice, na svojevrstan način poslali su poziv svim podržavajućim pojedincima kao i poziv da se nastavi ovakav ‘online challenge‘ kako bi se diljem obale nastavile zapišavati plaže u svojim mjestima širom obale, te da tu akciju snime i podjele na društvenim medijima.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
20. travanj 2024 01:44