StoryEditorOCM
RegionalOTVORIO DUŠU

Slavica nakon oslobađajuće presude: Završila je i ta agonija... Što sada? Danas sam uhljeb u firmi. Di uopće da idem s 53 godine...

Piše Davorka Blažević/SD
20. siječnja 2021. - 20:38

Dražen Slavica, županijski vatrogasni zapovjednik iz Šibenika, oslobođen je odgovornosti za Kornatsku tragediju u kojoj je 2007. godine na otoku Kornatu Velom smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisna.

Vrhovni sud danas je potvrdio prvostupanjsku, oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zagrebu. U priopćenju Vrhovnog suda navodi se da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da Slavica nije kazneno odgovoran za postupanja ili propuste osoba koje su trebale djelovati na temelju svojih ovlasti prema zakonu te nije bio nadležan za vođenje vatrogasne intervencije u kojoj su sudjelovale zračne snage.

- Optuženika nitko nije niti ovlastio da zapovijeda vatrogasnom intervencijom. Ipak je pravodobno i u skladu sa svojim ovlastima koje nisu bile zapovjedne, zatražio prijevoz vatrogasnih kruški i pomoć zračnih snaga. Pomoć zračne eskadrile je došla znatno kasnije nego što je zatražena, a razlozi tog zakašnjenja se ne mogu staviti na teret optuženiku- precizirao je sud, javlja Hina.

Vrhovni sud je utvrdio da Slavica nije odgovoran za poteškoće u komunikacijskim kanalima i nemogućnost stupanja u kontakt s gasiteljima na terenu jer na to nije imao mogućnosti utjecaja, a zbog slabih komunikacijskih veza optuženik nije imao saznanja o mjestu iskrcavanja vatrogasaca, njihovom kretanju ni o dolasku u klanac.

''Dakle, nije znao niti morao ili mogao znati odnosno predvidjeti mogućnost nastupanja konkretne opasnost za gasitelje od južnog kraka požara koji će kulminirati rijetkom i iznenadnom pojavom požara s eruptivnim efektom upravo na mjestu na kojem su se vatrogasci sklonili.

Takvu rijetku i iznenadnu pojavu eruptivnog požara nije mogao predvidjeti ne samo optuženik, nego to ne bi mogao niti bilo tko drugi da je bio u istoj poziciji kao optuženik i da je raspolagao istim informacijama s kojima je raspolagao optuženik'', stoji u objašnjenju odluke Vrhovnog suda.

Također se ističe da je Slavica bez čekanja obavijestio nadležno tijelo o dojavi da su gasitelji nastradali, ali nije imao pravodobne i točne informacije o tomu gdje su se gasitelji iskrcali iz helikoptera, kojim su se smjerom kretali, gdje je ostavljana vatrogasna kruška niti o činjenici da su ušli u klanac i vatreno okruženje. Pravodobno je ispunio svoju zadaću izvještavanja nadležnih o potrebi spašavanja vatrogasaca- konstatira sud.

U pravorijeku se ističe da je zadaća sudova utvrditi je li optužena osoba počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret, a ne utvrditi tko je odgovoran ako to nije optuženik.

Slavicu se optužnicom teretilo da je dopustio da požar gase maloljetnici i osobe koje nisu bile dovoljno osposobljene niti su imale uvjete za takve protupožarne intervencije. Optuživalo ga se i da je nakon odlaska gasitelja i dojave da se požar brzo širi i ne može kontrolirati, Slavica naložio preusmjeravanja kanadera s toga požarišta na drugo i nije poslao dodatne snage, dovodeći time u opasnost živote gasitelja, te da nije izvijestio nikoga radi pokretanja akcije spašavanja i izvlačenja gasitelja iz vatrenog okruženja i pružanja pomoći.

Dražen Slavica je tijekom proteklih 13 i po godina od Kornatske tragedije dva puta oslobođen odgvoornosti, a na zadnju oslobađajuću presudu žalilo se Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku koje je tražilo da sud provede novi postupak i donese novu presudu.

O možebitnim uzrocima Kornatske tragedije puno se pisalo, a spekuliralo se da je nesreću prouzročilo curenje goriva, eksplozija punjenja odbačene NATO bombe nakon bombardiranja Beograda u "kosovskoj krizi" itd. Službeno je prihvaćena teza o eruptivnom požaru, koju obitelji stradalih i dio javnosti nisu nikad prihvatili vjerujući da se prava istina o uzrocima smrti 12-orice vatragosaca skriva. Jedini preživjeli u najvećoj hrvatskoj vatrogasnoj nesreći je Frane Lučić koji je zadobio iznimno teške, trajne ozljede.

Na vijest o presudi Vrhovnog suda kojom je potvrđena prvostupanjska oslobađajuća presuda, Dražen Slavica nam je sasvim mirno rekao: Očekivano! Nije me to iznenadilo, samo što je trajalo, evo, 14-tu godinu. To je naše pravosuđe.

Pitali smo ga kako se sve to reflektiralo na njegov život, pogotovo s obzirom na dužinu trajanja postupka.

- A kako? Kao prvo, u firmi sam uhljeb, niti dobivam zadatke, niti imam obveze. Sad ćemo, nakon presude Vrhovnog suda, vidjeti što će biti dalje. Ali, unatoč tome što su se svi pravili da me ne vide, da me nema, ja sam uredno dolazio na posao i uredno odlazio po isteku radnog vremena. To je sve što sam mogao.

Naravno, došli su mladi, svi su me preskočili, a počela su i gunđanja kako primam plaću a ništa ne radim, kao da je to bio moj izbor i moja volja. Mada, moram se zahvaliti Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i kolegama vatrogascima koji su u najtežoj situaciji pružili podršku i meni i mojoj obitelji, ali iz institucija sa mnom, nakon moje smjene i pritvaranja, apsolutno nitko nije razgovarao, od župana, preko županijskog vatrogasnog zapovjednika pa naviše. U redu, pravdali su se da je postupak u tijeku, ali toliko godina…Da smo pravna država, to ne bi trajalo više od pet godina- kazat će Slavica.

Danas se i sam pita je li sve ovo vrijeme bio slobodan ili zatvoren. Jer, kako objašnjava, bio je građanin drugog reda i kao takav nije mogao u banci dobiti kredit, nije se mogao nigdje maknuti,i kad bi došao na granicu tretiran je kao zadnji kriminalac.

Za njega je presudom Vrhovnog suda, kaže, napokon sve gotovo. Za tjedan dana odlučit će hoće li izaći pred javnost, sazvati tiskovnu konferenciju i ispričati svoju priču, ako to već neće nitko drugi.

U oslobađajućoj presudi sudac u Zadru je, napominje Slavica, utvrdio tko su odgovorne osobe za ono što se njemu stavljalo na teret.

– Nisam ja oslobođen zbog zastare- veli.

Optužba je u ova dva postupka pred sud izvela 176 svjedoka protiv njega, a on, kaže, samo jednog jedinog- Branka Šimaru, stručnjaka za vatrogastvo i jednog od autora novog Zakona o vatrogastvu. To sve govori o utemeljenosti optužnica, smatra, inače posve svjestan, kako rezignirano dodaje, da danas više nikoga ne zanima je li Dražen Slavica oslobođen ili je kriv.

Što dalje, pitali smo ga.

- A što mogu dalje? Imam 53 godine i više ne znam u životu raditi ništa drugo. Di sada uopće mogu? Tražit ću sudskim putem da me vrate na funkcije koje sam imao 2007., kad je sve ovo počelo. Naravno, ne očekujem ništa, ali imam i ja neka prava- poručit će na kraju bivši šibenski vatrogasni zapovjednik koji je presudom Vrhovnog suda nakon gotovo 14 godina oslobođen.

20. travanj 2024 06:37