StoryEditorOCM
RegionalOD IDILE DO HAVARIJE

Sinoćnja drama na moru potresla i iskusne dalmatinske ribare: ‘Gliser s Poljacima počeo je tonuti, odmah smo krenuli‘

Piše K-G.
16. kolovoza 2023. - 09:14

Neobična drama odvijala se sinoć pokraj otoka Tijata u šibenskom akvatoriju. Oko 20:30 sati, poljska obitelj – muž, žena i dijete, uživala je u plovidbi svojim gliserom iz uvale Tijašnica. Međutim, njihova idilična plovidba ubrzo se pretvorila u pravu noćnu moru.

Nepredviđeni tehnički problemi uzrokovali su puknuće u trupu broda, što je rezultiralo naglim prodorom mora u plovilo. U tom kritičnom trenutku, crpka nije bila sposobna dovoljno brzo izbacvaiti more, stvarajući opasnost od potonuća, piše portal Infovodice

Srećom, u blizini su se nalazili ribari Krešimir Stojić i Mario Franin Pečarica. Kada su primijetili nevolje s kojima se Poljaci suočavaju, nisu dvojili. Krešo i Mario odlučili su se tegliti gliser sve do Vodica, pokušavajući spriječiti njegovo potonuće.

U pomoć im se pridružio i treći ribar, Martin Baranović. On je odmah pozvao hitne službe na broju 112, gdje mu je savjetovano da brod otegle do Prvić Šepurine. Tamo su ih dočekali članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Šepurine", koji su uz pomoć dizalice izvukli gliser na sigurno.

Zahvaljujući brzom i hrabrom djelovanju trojice ribara, ova priča ima sretan završetak. Da se nisu našli u blizini, brodica bi najvjerojatnije potonula, a sudbina obitelji mogla bi biti puno gora.

Ovako, iako je stroj na gliseru pretrpio štetu, imovina obitelji, a što je najvažnije, njihovi životi, spašeni su. Ovaj događaj ne samo da naglašava važnost zajedništva i solidarnosti među ljudima, već i pokazuje kako nesebične akcije pojedinaca mogu praviti razliku u trenucima kada je najpotrebnije, piše portal Infovodice

28. travanj 2024 07:46