StoryEditorOCM
RegionalBLIZNA DONJA

Rekonstrukcija šokantnog obiteljskog nasilja kod Trogira: djeda ‘poslao‘ u komu, oca napao nožem, a brata probudio usred noći i tukao pred djecom

Piše PSD
13. studenog 2020. - 16:20

Dvadesetsedmogodišnji Mario M. je u petak doveden na splitsko tužiteljstvo uz kaznenu prijavu za pokušaj teškog ubojstva 79-godišnjeg djeda Mate M. u mjestu Blizna Donja te mu je nakon ispitivanja određen istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela.

No, prije napada na djeda mladić se dan ranije u srijedu oko 8.45 odlučio obračunati sa svoji 54-godišnjim ocem na koga je digao nož vičući da će ga ubiti jer ga je on odao policiji. Policiju je zvala majka napadača, odnosno žena napadnutog, a Mario je pobjegao s mjesta događaja.

Dan poslije dolazi oko dva sata u noći kod svoga djeda u mjesto Blizna Donja i kuca na vrata. Nakon što mu je djed otvorio, više puta ga udara ali iz kuće ne uzima ništa jer je očevidom utvrđeno da iz kuće nije ukradeno nikakav novac. Nakon toga sjeda u svoju opel corsu koju vozi prije stjecanja prava na upravljanje (dakle bez vozačke dozvole) i ide na Čiovo te provaljuje u kuću svog 31-godišnjeg brata koji u to doba spava sa ženom i djecom. Budi ga i udara te mu prijeti da će ga ubiti i nanosi mu lakše tjelesne ozljede te nakon toga bježi.

Bježeći, pak, udara vozilom u ogradni zid te nakon toga bježi, a policija ga pronalazi u Ulici kralja Tomislava u ratsresenom stanju. Marijo je u pauzi između "udaranja" pokušao provaliti u kuću jedne gospođe u Trogiru. Stigao je samo do verande kada ga je ona primjeitla i rekla da će zvati policiju. Osim policije koja ga je uhitila do njega dolazi i Hitna pomoć, a liječnik konstatira da Mariju treba psihijatrijsko liječenje.

No, tako ne misli i dežurni psihijatar koji procjenjuje da on nije za psihijatriju pa se kriminačistička obrada nad njim nastavila.

U četvrtak ujutro otac Marija javlja policiji da je našao pretučenog 79-godišnjeg  oca kako leži i tada policija i obitelj uhićenog shvaćaju da je osim napada na oca i brata, Mario napao i djeda koji se nalazi u komi na respiratoru s ozljedama subduralnog hematoma mozga i krvarenjem i lacenokontuznom ranom lijeve uške, što su ozljede opasne po život.

Mario je prijavljen za pokušaj teško ubojstva iz bezobzirne osvete ili posebno niskih pobuda jer je njegov djed starija i nemoćna osoba koja se nije u stanju ni braniti od takvih napada.Uhićeni ima 80 kaznenih prijava a najviše ih je iz podrućja zlouproabe opojnih droga,kraša i provala.za njim je krajem rujna PU splitsko-dalmatinska raspisala tjeralicu zbog provođenja u zatvor zbog prometne nesreće koju je skrivio.

19. travanj 2024 17:06