StoryEditorOCM
RegionalPRESUDA VUČETIĆU

Pravomoćno osuđen za prijetnju načelniku Općine Vir: ‘Netko će u cimitar, a netko u zatvor...‘

Piše Božana Sviličić
5. siječnja 2021. - 22:47

Županijski sud u Osijeku potvrdio je presudu kojom je bivši virski vijećnik Mladen Vučetić prošle godine proglašen krivim zbog prijetnje načelniku Općine Vir Kristijanu Kapoviću. Vijeće sudaca Županijskog suda u Osijeku odbacilo je Vučetićevu žalbu čime mu je presuda, kojom je na Općinskom sudu u Zadru osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od devet mjeseci s rokom kušnje od dvije, godine postala pravomoćna.

Prijetnje Kapoviću uputio je nakon sjednice Općinskog vijeća Općine Vir 9.12.2014. godine. Putem mobilnog uređaja poslao je na Kapovićev službeni mobitel SMS poruku: "Ovo ti je danas bilo zadnje smeće jedno, zapamti da ti gubiš više u našem ratu. Netko će u cimitar, a netko u zatvor, vidjet ćemo tko će i gdje? Ja sam spreman na sve? Ne znam da li si i ti?".
Vučetić je poruke uputio načelniku nakon što ga je on na sjednici Općinskog vijeća nazvao međunarodnim kriminalcem.
Vučetić se žalio na presudu držeći kako je zadarski sud pogrešno utvrdio činjenično stanje ali to nije potkrijepio valjanim dokazima.

- Nije sporno ni da je Kapović u svojstvu načelnika na sjednici Općinskog vijeća održanoj dana 9. prosinca 2014. godine doista za Mladena Vučetića naveo da je osuđeni međunarodni kriminalac, što proizilazi iz iskaza oštećenika, obrane okrivjenika, te reproducirane snimke sa sjednice. Međutim, kako to pravilno zaključuje prvostupanjski sud okrivljenik ima na raspolaganju pravna sredstva u vidu privatnih tužbi zbog kaznenih djela protiv časti i ugleda ili tužbi radi naknade štete zbog povrede prava osobnosti kako bi zaštitio sebe i svoj ugled ukoliko navedene tvrdnje smatra neistinitima i štetnima za svoju čast i ugled, te se ne može u ovom postupku pozivati na ista kao opravdanje za svoju reakciju i izrečene riječi prijetnje - navedeno je u obrazloženju presude Vijeća Županijskog suda u Osijeku čiji je predsjednik bio sudac Mario Kovač.

Vučetić poruku nije osporio u svojoj obrani, ali je rekao kako njome nije imao namjeru nikome prijetiti.te da je reagirao u afektu jer je bio ljut i nervozan.

Proglašen je krivim zbog počinjenja kaznenog djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina prijetnjom.

26. travanj 2024 17:13