StoryEditorOCM
RegionalPREBACIVANJE LOPTICE

Ovaj dalmatinski grad želi ovršiti bogatog Izraelca, supruga poznate Hrvatice. No, ni on neće ostati dužan, traži odštetu!

Piše DV
25. siječnja 2022. - 22:09

Grad Dubrovnik pokrenuo je na Općinskom sudu u Dubrovniku ovršni postupak nad tvrtkom "Razvoj golf" radi predaje u posjed tvrđave Imperijal na Srđu, koja je bila predmet ugovora o koncesiji raskinutog 4. lipnja 2020. godine.

Lokalna vlast tvrdi da je prethodno mirnim putem od spomenute kompanije zatražila povrat nekretnine u posjed, ali bez uspjeha, pa je kao idući pravni korak pokrenut ovršni postupak kojim se traži "udaljenje svih osoba i uklanjanje svih stvari iz nekretnine, površine 18.899 četvornih metara, te predaja nekretnine slobodne od osoba i stvari u posjed Gradu kao ovrhovoditelju".

- Nakon jednoglasne odluke Gradskog vijeća o raskidu ugovora za koncesiju tvrđave Imperijal na Srđu, poduzetim daljnjim koracima pravne službe Grada, koncesija je izbrisana i iz zemljišnih knjiga. Općinski sud izbrisao je upis iz teretovnice kojim je bila upisana koncesija na nekretnini u vlasništvu Grada te omogućio Gradu da može punopravno raspolagati svojom imovinom, odnosno tvrđavom Imperijal - poručili su iz gradske uprave.

Podsjetimo, riječ je o dijelu područja na Srđu na kojem je izgradnju kompleksa golfskih igrališta i pratećih smještajnih turističkih objekata odnosno vila i apartmana, planirala spomenuta zagrebačka tvrtka, u vlasništvu izraelskog ulagača Aarona Frenkela, supruga Maje Ruth Brinar Frenkel, zamjenice ministra gospodarstva u premijerskom mandatu Ivice Račana.

image
Maja Ruth Brinar Frenkel i Aaron Frenkel
Preslik/ Gloria (arhiv)

Budući da projekt nije realiziran u roku koji je očekivala investitorska kompanija, tvrtka "Razvoj golf" i njezin osnivač, nizozemski "Elitech", pokrenuli su međunarodnu arbitražu pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova Svjetske banke radi naknade štete u iznosu od 123 milijuna eura.

Tužitelji su ustvrdili da su kao investitori uložili značajan novac za razvoj nesuđenog projekta golfa na Srđu. Najprije su kupili zemljište i izradili brojnu dokumentaciju radi usklađenja prostorno-planskih akata na području najjužnije hrvatske županije.

Svoje su navode obrazložili da je od početka aktivnosti prošlo više od 10 godina i da "ulaganje nije ostvareno zbog brojnih akcija nevladinih organizacija i utjecajnih političara koji su stvorili negativno ozračje u odnosu na projekt i utjecali na donošenje odluka upravnih tijela i sudova koji ga u konačnici nisu odobrili". Tužitelji tvrde da su lišeni prava na očekivani profit od vrijednosti projekta.

Posljednje ročište u tom sporu održano je protekle jeseni kada je pred arbitrima u Parizu svjedočio i Mato Franković, dubrovački gradonačelnik, ali nakon povratka nije u javnosti obznanio svoje očitovanje.

28. travanj 2024 00:26