StoryEditorOCM
RegionalLOVAČKA UDRUGA ¨KOBAC¨ IZ RAŽANCA ORGANIZIRALA PRVU OVOGODIŠNJU HAJKU NA PREDATORE

Odstrijeljene dvije lisice, dvije su ranjene, a jedan je vepar lovcima izmakao „za dlaku“

Piše Branko Božić
13. siječnja 2019. - 20:35

Hladno je zimsko ledom okovano siječanjsko nedjeljno jutro. Sa sjevera preko snijegom okovanog Velebita tek što je granulo zubato sunce. Prekaljenim lovcima ražanačkog Lovačkog društva ¨Kobac¨ to nimalo ne predstavlja problem. Oboružani lovačkim puškama, odjeveni u zakonom propisane reflektirajuće prsluke i s vjernim psima goničima, postrojavaju se točno u 7.30 sati na lokalitetu ¨Velinac¨ iznad Ražanca.

Kreće se u prvu ovogodišnju zajedničku hajku i lov na opasne poljske štetočine i predatore, u prvom redu lisice i čagljeve, veprove, divlje mačke, kune i jazavce, koji prave stočarima, ratarima i poljodjelcima na prostoru općine Ražanac velike neprilike ne samo sada u zimskom periodu već i tijekom cijele godine.

Pred polazak, kolegama lovcima detaljne upute i savjete daje predsjednik Marko Kožul. Ukratko im referira da su lanjsku 2018. godinu zaključili više nego uspješno u svim segmentima njihovoga rada i poslovanja.

-Lanjske godine smo u unapređenje naših lovišta investirali preko 120.000 vlastitih kuna. U obnovu i modernizaciju volijere investirali smo 40.000 kuna, nabavku divljači 50.000 kuna te u zasijavanje daljnjih 30.000 kuna. Društvo je stabilno u svim segmentima što je uz ostalo rezultiralo da smo iz lanjske u ovu godinu prenijeli 50.000 kuna, što se davno još nije dogodilo, istaknuo je predsjednik Kožul te je posebno upozorio kolege lovce na red i disciplinu u lovištu, navodeći tri nedavna ekscesa koja su se dogodila među lovcima u hrvatskim lovištima.

Lovnik Alen Perišić je uz pripomoć tajnika Darija Rudele te dvojice lovočuvara Mirabela Kataneca i Franje Potočnjaka, 90-tak kolega lovaca, sudionika hajke, usmjerio lovce kuda da krenu. Po teško pristupačnom šumovitom i krševitom terenu uz pomoć pasa goniča ¨češljalo¨ se svaki pedalj šumskog područja u državnom lovištu Ražnac 113/25 . Lovci Sjevera radili su na potezu od Ražanca do Paškog mosta a njihove kolege s Juga počevši od istočnih Jovića do Ražanca.

Lovcima se ovog puta posrećilo u toj mjeri da su odstrijelili dvije lisice, dvije su ranili, a jedan im je vepar za dlaku izmaknuo.

Oko 11 sati lovci su okončali zadani posao te su se vratili na mjesto polaska gdje ih je već uobičajeno dočekala topla lovačka okrjepa - gulaš od veprovine s tjesteninom. Sve to je pripravio prokušani lovački kuharski dvojac ¨Kopca¨ Zdenko Žagar Šarko i Rajko Rudić.

-Planiramo realizirati ukupno tri zajedničke hajke i pet radnih dana, gdje su obvezatni sudjelovati svi naši lovci. Onaj tko se ne odazove jednoj hajci ili pak jednom radnom danu neopravdano, dužan je na konto društva uplatiti 200 kuna. Koncem veljače nam je u planu lovišta napučiti s 1.100 kljunova fazanskih pilića, ispustiti 50 zečeve iz vlastitog uzgoja. Kako bi nam divljač imala što jesti, na proljeće ćemo zasijati ječam, kukuruz i djetelinu. Dat ćemo se u daljnje poslove obnove i održavanja volijere te u izgradnju novih hranilica i pojilica. U okviru obilježavanja Svjetskog dana zaštite prirode u suradnji sa općinom Ražanac u lovištima ćemo upriličite nekoliko ekoloških akcija, kada ćemo raditi na izgradnji šumskih prosika kao i saniranju i divljih odlagališta. Veliki nam je zadatak izgradnja vlastitog lovačkog Doma. Po tom pitanju vodimo pregovore s vodstvom Općine Ražanac i vjerujemo da će nam se ustupiti zemljište u budućoj gospodarskoj zoni Vukovac u blizini Ražanca, kaže predsjednik Kožul.

Iskoristili smo priliku te smo predsjednika Kožula priupitali kako se lovci na širem ražanačkom području nose sa sve učestalijim upadima čopora vukova.

-Lovcima su vezane ruke kad su u pitanju vukovi, jer na njih ne smijemo pucati i nemamo kvotu odstrela. Problem je nastao što od Udbine do Karlovca nema ljudi, a ni stoke pa se je vuk za hranom spustio u Dalmaciju i to prvenstveno na ovo naše područje. Na državi je i mjerodavnom ministarstvu zadaća da se to pitanje konačno skine sa dnevnog reda, reći će mladi predsjednik Marko Kožul.

Kažimo kako su se ražanačkim lovcima ovom prilikom u hajci pridružili njihovi prijatelji lovci iz Italije. Njima je ražanačka Lovačka udruga prije određenog broja godina, dala putem koncesije mogućnost lova na šljuke u lovištu Brdo, za što im prijatelji iz Italije na račun godišnje uplate 20.000 eura.

 

20. travanj 2024 07:06