StoryEditorOCM
RegionalVRIJEDNA KULTURA

Iako se može dobro zaraditi, i 15 eura za kilogram, sve ga je manje na poljima! Evo priče Zorana iz Vukšića koji ima 400 stabala

Piše Vijesti SD
21. ožujka 2024. - 12:06

Mendule su procvjetale, no oni rijetki koji se bave njihovim uzgojem strahuju od slabog uroda. U mjestu Vukšić, na razmeđi Zadarske i Šibensko- kninske županije, prije rata ondje je bilo i deset puta više stabala mendula, bajama ili badema kako ih tko zove. Sada ih je tek oko 4000.

Zoran Nakić iz Vukšića ima oko 400 stabala. Iako nije siguran hoće li biti ploda, od badema, kaže, ne odustaje.

- Procvjetale su 20 dana ranije nego inače i mislim da, nažalost, berbe od ove godine neće biti, jako slabo, kazao je Zoran Nakić.

- Ovo je čisti ekološki bajam, ja ne upotrebljavam nikakva gnojiva, nikako. Ima tu 130 ovaca, one uđu jednom tjedno i pognoje i pobrste travu, dodao je.

Budući da je poljoprivreda tvornica na otvorenom, ne preostaje Vukšićanima ništa drugo nego da "udare brigu na veselje".

U ovom je selu oko 4000 stabala badema. Prije rata bilo ih je i deset puta više. Imali su i zadrugu, koja je uništena u vihoru rata. Ovo su njezini ostaci ostataka. Sada ondje rastu smokve.

- Ovo je upravna zgrada PZ Vukšića, Poljoprivredne zadruge Vukšić. To je bivše, sve bivše, eto vidite u kakvom je stanju, kazao je mještanin Šime Kartelo.

- Tvornica lijekova u Njemačkoj. Tako je bio kvalitetan? Tako kvalitetan. I sto posto posebno je išao taj gorki bajam koji je jako cijenjen u medicini, napomenuo je Zoran Nakić.

Gospodin Cvitko obožava cijepiti voćke. No njegove se usluge, nažalost, sve manje traže.

- Tko nije znao kositi, klepati kosu, navrčati i škropiti, taj nije bio poljoprivrednik, rekao je Cvitko Marić.

- Kilo bajama stučenih prodajemo 15 eura, stučenih, čistih bajama, kazao je Zoran Nakić.

Zarada na bademima je i više nego dobra. No i dalje ga uvozimo oko 80 posto. A slavni dani kada je gorki, vukšićki ljekoviti "bajam" tražila i poznata njemačka farmaceutska tvtka, davna su prošlost.

01. svibanj 2024 04:14