StoryEditorOCM
RegionalKONAČNO!

Napokon uhićen Zagrepčanin koji je silovao pse, evo gdje je uhvaćen netom pred zastaru procesa

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
26. svibnja 2023. - 16:59

Konačno je uhićen Zagrepčanin Ivor Ivanišević (47), bjegunac s tjeralice zaposlen u Europskom parlamentu! Lisice na ruke stavljene su mu, kako doznajemo, prije nekoliko dana u Njemačkoj i trenutno se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Belgiji, piše Jutarnji list.

Navedeni potezi uslijedili su nakon višegodišnjeg ignoriranja hrvatskog Europskog uhidbenog naloga, i to četiri mjeseca pred zastaru postupka i dva tjedna nakon što je Ivanišević na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu u ponovljenom postupku nepravomoćno, po drugi puta, osuđen u odsutnosti na godinu dana bezuvjetnog zatvora.

Razlog? Optužbe zagrebačkog tužiteljstva da je seksualno zlostavljao jednog od svoja dva psa i usput razmjenjivao gnjusne zoofilske sklonosti u virtualnom svijetu s istomišljenicima, a ta šokantna otkrića su uslijedila nakon što je ‘pao‘ tijekom policijskog lova na pedofile. Sud mu je također naložio plaćanje 4278,52 eura troškova u što je uračunato veterinarsko vještačenje, sudski paušal i psihijatrijsko vještvo o raspravnoj sposobnosti.

S obzirom na njegovo uhićenje o kojem je belgijska policija izvijestila hrvatske kolege, idući na potezu je hrvatski sud koji mora žurno belgijskim vlastima dostaviti preveden na nizozemski europski uhidbeni nalog, a kako bi se dalje po njemu moglo postupati. Hoće li se usprotiviti izručenju pa će se postupak otegnuti ili će Ivanišević pristati da ga se izruči te suoči konačno sa hrvatskim pravosuđem, pokazat će vrijeme.

Inače, ovom predmetu na jesen nastupa zastara i dosad su se na njemu izmijenila četiri suca. Prvostupanjska presuda, kojom je Ivanišević osuđen na godinu dana zatvora, na kraju je donesena u odsutnosti optuženika, koji je od samog početka suđenja izbjegavao ročišta strahujući od medija pa je čak tražio i da se suđenje zatvori za javnost. No taj je prvostupanjski pravorijek ukinut pa se Ivaniševiću ponovno sudi.

Podsjetimo, Ivanišević je "pao" nakon što je u srpnju 2015. godine Ravnateljstvo policije intenzivno radilo na hvatanju internetskih predatora koji su seksualno iskorištavali djecu. U lovu na pedofile istražitelji su se uspješno ubacili u forume na kojima se, preko TOR mreže, razmjenjivala dječja pornografija, iskustva, ali i načini iskorištavanja djece.

Jedna od IP adresa s koje su "tekli" podaci, ali sa životinjama u eksplicitnim pozama, bila je sa zagrebačke Knežije gdje je bila registrirana Ivaniševićeva tvrtka. Policija mu je odmah banula na vrata, ali je poduzetnik bio u Belgiji sve do 22. rujna kad je uhićen. U pretresu stana policija je pronašla dva totalno smušena i ispaćena psa pasmine Rhodesian ridgeback (rodezijski gonič), od kojih je ženka Xai Xai Kima okoćena 2008. imala stidnicu prepunu rana, a ondje je bio i muški Irungu Ayaba okoćen 2013. godine.

Osim rodezijskih goniča, optuženom su oduzeti i 111 DVD-a i CD-a, računalo, dva mobitela, memorijske kartice, a detaljnim pregledom bačena je sumnja da je koristio najmanje pet različitih emailova poput "mikabsex", "zg-seks-sad", "svrco", "club", ali i onaj sa svojim punim imenom i prezimenom te poslovnim mailom tvrtke. Gnjusne razgovore na hrvatskom i engleskom, locirane u najmanje 34 korespondencija, vodio je šaljući fotografije pasa u seksualnom klinču s nepoznatim muškarcima, slike fokusirane na spolne organe, a bitan mu je bio i sadomazo odnos sa psima kao i igračke za te potrebe.

Pa tako jedan od "uhvaćenih" sadržaja s e-maila "mikabsex", koji je razmijenio s istomišljenikom, odnosno zoofilom imena Vlada next, datira od 24. kolovoza 2014. u četiri sata ujutro, a u kojem mu daje pregršt savjeta kodnog imena "korištenje keruše".

Podignuta optužnica Ivaniševića tereti da je od 2009. do rujna 2015. na različitim adresama po Hrvatskoj, s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebnu bol i patnju, seksualno općio sa svojom kujom kojoj je ustezao vodu i hranu te kod nje proizvodio reflekse kako bi ona dozvoljavala fizičko maltretiranje. Iz nalaza i mišljenja veterinarskog vještaka proizlazi da je ženka psa bila fizički i psihički zlostavljana. Osim što joj je uskraćivana hrana i voda, nanošene su joj i povrede tijela koje su bile toliko jake da su trajno utjecale na njezin život i zdravlje.

Psihičko maltretiranje se, pak, ogledalo u tome da je nastojao kod nje "postići da prihvati tjelesne povrede bez da se brani pa je, prema mišljenju vještaka, morala birati između bolnih maltretiranja i smrti od dehidracije i gladi". Na niz optužbi Ivanišević je, nakon uhićenja, bio bez riječi. Odlučio se braniti šutnjom, a za loše zdravstveno stanje pasa odbacio je krivnju.

- Smatram da se psima stanje pogoršalo nakon što su poslani u prihvatilište. Ženka je lošeg gojnog stanja zbog lažne trudnoće, a oštećenja kože posljedica su infekcija zbog višestrukih alergija - pravdao se svojevremeno Ivanišević koji je u remetinečkom pritvoru proveo tek dva tjedna. Bačenom sumnjom na Ivaniševića ostao je začuđen njegov prijatelj kojeg je upoznao prije više od 12 godina na jednoj Međunarodnoj izložbi pasa i s kojim je komunicirao preko e-maila tvrtke, ali i onog prokazanog "svrco". Ispričao je da se na toj izložbi Ivanišević zainteresirao za pasminu Rhodesa, ali da iz njegova ponašanja nije imao razloga posumnjati da zlostavlja svoje pse.

Idući je na potezu viši sud, točnije jedan od Županijskih sudova u zemlji kojem će spis biti dodijeljen. I tek treba vidjeti s obzirom na godišnje odmore i dugo toplo ljeto, hoće li Ivaniševićev predmet u naredna četiri mjeseca prije nastupa zastare, biti uopće razmatran. U slučaju da presuda ne bude potvrđena, Ivanišević će ostati neosuđivana osoba i čiste kaznene evidencije a ukinut će mu se i tjeralica koja je za njim na snazi već godinama te će slobodno dalje moći putovati svijetom i uredno obavljati svoje dužnosti u Europskom parlamentu.

A u slučaju da, ipak, drugostupanjski sud osuđujući pravorijek potvrdi, pitanje je koliko će vremena opet proći da ga se uhiti kako bi odslužio ostatak kazne jer mu se u izrečenih godinu dana uračunavaju dva tjedna koja je proveo u istražnom zatvoru 2015. godine kad je slučaj otkriven. S obzirom na ignoriranje tjeralice po kojoj belgijska policija iz nepoznatog razloga nikada nije postupala, ne bi više nikog začudilo da Ivanišević negdje u tišini, na bolovanju kao i do sada, dočeka zastaru odsluženja kazne.

Po Zakonu, u slučaju da presuda bude potvrđena, Ivanišević će imati mogućnost tražiti obnovu postupka jer mu se sudilo u odsutnosti, ali u tom će se slučaju osobno morati ukazati pred hrvatskim organima progona.

18. travanj 2024 13:49