StoryEditorOCM
Regional"NEVIĐEN" PROBLEM

Na Dugom otoku nezaposlenih nema, Općina dugo traži komunalca i vozača, a načelnik se boji da će u budućnosti morati uvoziti radnu snagu

Piše P. O.
24. ožujka 2023. - 21:53

Iskustvo je naučilo općinsku administraciju Sali da neophodnu radnu snagu mora potražiti puno prije nego se turistička sezona sasvim primakne, jer će poslije biti kasno. Zato su se nedavno po mjestima s područja Općine Sali na oglasnim pločama uz razne obavijesti i osmrtnice pojavili i oglasi za posao. Ali, bez naročitog efekta.

-Da, to nam je zaista problem i to problem kojeg neće biti lako riješiti. Na prvi pogled izgleda sjajno to što na Dugom otoku praktično nema nezaposlenih ljudi, osim možda rijetkih, „papirnatih” primjera. S druge strane, jasno nam je da već imamo problem s osiguranjem potrebne radne snage i strah me je da ćemo u budućnosti i mi morati posegnuti za uvozom radnika u različiti djelatnostima, ne samo u turizmu, kaže općinski načelnik Zoran Morović.

Dva općinska poduzeća raspisala su javne natječaje kojima traže komunalce „opće prakse” i s širokim opisom radnih obveza, od održavanja javnih površina do priveza jahti. Već je iz uvjeta natječaja jasno da u Općini očekuju probleme jer traže „djelatnike na određeno vrijeme sa mogućnosti stalnog zaposlenja, sezonsko zapošljavanje, zapošljavanje umirovljenika”. Široko su bacili mreže...

-Jesmo, ali nismo sigurni hoćemo li što „uloviti”. Na privezu jahti smo lani koristili studente, ali ove godine ne možemo čekati srpanj jer bi sezona mogla biti bolja nego lani, a očekujemo i da će radovi u luci u Salima omogućiti uplovljavanje većih brodova nego lani. Još veći od problema sa zapošljavanjem komunalnih radnika imamo kada je u pitanju zapošljavanje vozača cisterne. Svjesni smo da plaća od oko 5.000 kuna za komunalca nije jako atraktivna, ali ne uspijevamo naći ni vozače s C kategorijom čija plaća je 1.000 eura, kaže načelnik Morović.

19. travanj 2024 20:29