StoryEditorOCM

Ministar obrane s generalom Schaertlom: "Nastavljamo produbljivati suradnju RH i SAD-a uvodeći helikoptere Black Hawk i borbena vozila Bradley!"

Piše MORH
4. svibnja 2023. - 19:07

Intenzitet suradnje Hrvatske i SAD-a trenutno je najveći u provedbi nabave i uvođenje u uporabu helikoptera UH-60M Black Hawk i borbenih vozila pješaštva Bradley

Na ovogodišnjoj ASDA-i, ministar obrane Mario Banožić održao je bilateralni sastanak sa zamjenikom zapovjednika kopnene vojske SAD-a u Europi i Africi za pitanja mobilizacije i pričuve američkim brigadnim generalom Jedom J. Schaertlom u četvrtak 4. svibnja u Zadru.

Ministar Banožić je brigadnom generalu Schaertlu zaželio dobrodošlicu u Hrvatsku i ASDA-u te kazao kako je posljednjih godina ASDA postala vrlo uspješna regionalna izložba koja okuplja predstavnike obrambene industrije i delegacije iz cijeloga svijeta.

Na sastanku su razmijenili stavove o trenutnoj obrambenoj suradnji i najznačajnijim projektima opremanja i modernizacije u Oružanim snagama RH.

„SAD je ključni strateški partner Hrvatske u području obrane te će se ta suradnja nastaviti održavati i produbljivati“, poručio je ministar Banožić kazavši kako uz pomoć SAD-a razvijamo sposobnosti naših Oružanih snaga u različitim područjima, uključujući obuku, opremanje i modernizaciju.

Intenzitet suradnje Hrvatske i SAD-a trenutno je najveći u provedbi dva projekta: nabava i uvođenje u uporabu helikoptera UH-60M Black Hawk i borbenih vozila pješaštva Bradley.

Navedeno je u skladu s hrvatskim nacionalnim potrebama kao i NATO ciljevima sposobnosti, a konačni cilj je zamijeniti opremu istočnog porijekla onom zapadnog porijekla.

„Zahvalni smo Nacionalnoj gardi Minnesote na pruženoj dodatnoj obuci na helikopterima Black Hawk te se nadamo da će se suradnja s Američkim zapovjedništvom za Europu i Nacionalnom gardom Minnesote nastaviti i kad su u pitanju vozila Bradley“, rekao je ministar Banožić

Sastanak je bio prilika da se razgovara i o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini te jugoistočnoj Europi. Obje strane još su jednom najoštrije osudile rusku agresiju na Ukrajinu složivši se kako je stabilna i prosperitetna Ukrajina u strateškom interesu cijelog europskog kontinenta.

Ministar Banožić je istaknuo da će Hrvatska nastaviti pomagati Ukrajini koliko god bude potrebno.

Zamjenik zapovjednika kopnene vojske SAD-a u Europi i Africi za pitanja mobilizacije i pričuve američki brigadni generalom Jed J. Schaertl izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska na ASDA-u te pohvalio ovogodišnju organizaciju kazavši kako hrvatska obrambena industrija ima inovativne i visokokvalitetne proizvode. „Vjerujem kako će dvije države i u budućnosti imati izvrsnu obrambenu i bilateralnu suradnju, kao i do sada“, rekao je brigadni general Schaertl.

26. travanj 2024 13:53