StoryEditorOCM
RegionalZAVRŠNA KONFERENCIJA

Medicinska škola bit će centar izvrsnosti u kojem će svoje snove ostvariti generacije mladih ljudi

Piše Zadarska županija
9. prosinca 2023. - 00:01

U Medicinskoj školi Ante Kuzmanića održana je završna konferencija projekta „Medicinska+: Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva".  

Projekt je to koji je Medicinskoj školi u Zadru, kao regionalnom centru kompetentnosti u sektoru zdravstva, omogućio uvođenje novih programa obrazovanja i osposobljavanja te unaprjeđenje ljudskih potencijala i kadrovskih uvjeta.  

„Pri samom završetku ovog projekta, pomalo umorni, ali i ponosni svjedočimo plodovima rada učenika, djelatnika i projektnih partnera. Međutim, ovo nije kraj, nego produžetak našeg puta jer smo dobili novu akreditaciju za regionalni centar kompetentnosti i idemo dalje još najmanje pet godina“, istaknula je u pozdravnoj riječi ravnateljica Anita Basioli zahvalivši bivšem ravnatelju Davoru Vidakoviću na velikom doprinosu.  

Podsjetimo, Medicinska škola Ante Kuzmanića je 2018. godine odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja imenovana, uz još 24 strukovne škole, Centrom kompetentnosti za područje pet županija: Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske u sektoru zdravstva. U županiji takav status ima još samo Strukovna škola Vice Vlatkovića.

Medicinska škola će kao regionalni centar biti otvorena obrazovanju odraslih i dodatnu edukaciju nastavnicima iz šireg okruženja. Oprema koja je naručena kroz projekt stiže idući tjedan, nakon će nastavnici i učenici stečena znanja moći promijeniti u praksi.

„Razvojem novih standarda zanimanja i kvalifikacija te kurikuluma postavit će se temelj za unaprjeđenje i provedbu programa redovitoga strukovnog obrazovanja i programa za obrazovanje odraslih. Modernizacijom programa obrazovanja poboljšat će se njihove kompetencije pri ulasku na tržište rada. Studijski posjeti, edukacije i usavršavanja temeljena na stvarnim potrebama i vještinama ojačali su kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika, odnosno projekt je dao značajan doprinos unaprjeđenju ljudskih potencijala. Vjerujem da će ovo biti centar izvrsnosti u kojem će svoje snove ostvariti generacije mladih ljudi“, poručila je Basioli.

image

Medicinska škola

Zadarska županija/Slobodna Dalmacija

Župan Božidar Longin iskazao je zadovoljstvo kvalitetnim radom škole, ne samo na ovom projektu.  

„Nije nužno ni isticati koliko je kvalitetan medicinski kadar ono za čim tržište rada vapi. Ulaganje u neprestano podizanje kvalitete obrazovanja upravo u medicinskom sektoru, ono je bez čega ne možemo očekivati razvoj zdravstvenog sustava općenito. Ova je škola izuzetno dobar primjer ustanove koja je shvatila svoju misiju te se potpuno usredotočila u njeno izvršavanje. Mi kao osnivači moramo se pobrinuti za ono temeljno - za što bolje materijalne i infrastrukturne uvjete u kojima se kvalitetni obrazovni programi mogu provoditi“, ustvrdio je župan dodavši da je za novi iskorak izuzetno važan dovršetak projekta izgradnje nove zgrade Medicinske škole na Relji, na mjestu nekadašnjeg Srednjoškolskog đačkog doma.  

„Naravno, kao i uvijek s gradnjom radovi znaju zastajkivati. Niz objektivnih okolnosti utječe na njih, no važno je da ipak napreduju te da će budućnost donijeti učenicima i njihovim profesorima kvalitetne nove prostore na lokaciji koja je znatno bolja od postojeće, jer je u neposrednoj blizini glavne nastavne baze - Opće bolnice Zadar“, kazao je župan.

Zamjenica ravnateljice agenije ZADRA NOVA Jadranka Petek izrazila je zadovoljstvo što je razvojna agancija bila važan kotačić u uspjehu i ovog projekta, dok je Zvonimir Stanić, direktor projekata Profil Kletta predstavio digitalne obrazovne sadržaje koje su jedan od najvažnijih segmenata projekta, iz predmeta kao što su Zdravstvena njega, Zdravstvena njega kirurških bolesnika, Zdravstvena njega starijih osoba, Higijena i socijalna medicina, Osnove fizikalne i radne terapije za medicinske sestre i sl.  

Ukupna vijednost projekta „Medicinska +“ je 43.232.316,51 kuna, uz 100-postotno EU financiranje kroz operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020.  

Projektni partneri bili su Zadarska županija, Medicinska škola u Rijeci, Strukovna škola Gospić, Sveučilište u Splitu-Medicinski fakultet, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora- obrtnička komora Zadarske županije, Profil Klett, Fiziovita - centar za fizikalnu terapiju, rehabilitaciju i edukaciju, Poliklinika Akropolis, Dental Zadar, Hrvatska katolička udruga Medicinskih sestara i tehničara Zadar te Hrvatska komora medicinskih sestara.

Kroz provođenje projekta, Medicinska škola Ante Kuzmanića u Zadru je, u suradnji s partnerima, ciljanoj skupini – učenicima i odraslim polaznicima pružila relevantne praktične vještine u strukovnom obrazovanju kako bi se povećale njihove mogućnosti za ulazak na tržište rada.

26. travanj 2024 20:47