StoryEditorOCM
RegionalRAŽANAC

Lovci lovačkog društva tradicionalno obilježili blagdan svoga zaštitnika Huberta, evo tko je on bio i kako je postao svetac

Piše Branko Božić
4. studenog 2018. - 22:12
IMG_5480

Lovci s prostora općine Ražanac, njih oko 120, objedinjenih u tamošnje Lovačko društvo "Kobac" i ove su godine po tko zna koji put do sada tradicionalno obilježili blagdan svog nebeskog zaštitnika i ovozemaljskog štovatelja biskupa Sv. Huberta. Riječ je o Lovačkoj udruzi koja postoji već 75 godina i koja slovi za jedno među najstarijim društvima na prostoru Zadarske županije.

Njezini lovci djelujući u dvije lovne sekcije Jug i Sjever pod vodstvom njihovog mladog i agilnog predsjednika Marka Kožula i njegovih prvih suradnika tajnika Daria Rudele i lovnika Alena Perišića u posljednje vrijeme na polju lovstva i zaštite prirode ostvaruju izvrsne rezultate. Uz to mogu se uistinu podičiti da su zaista među rijetkim sličnim udrugama koje djeluju unutar Lovačkog saveza Zadarske županije, kad je po srijedi odavanje počasti zaštitniku sv. Hubertu.

Ovogodišnja proslava sv. Huberta u vidu časti pripala je lovcima lovne jedinice Rtina i njihovom grupovođi Juri Perkoviću. Oni su na najbolji mogući način ugostili tijekom subote njihove kolege lovce, čelnike društva kao i vodeće ljude općine Ražanac načelnika Nikolu Miletića i predsjednika Općinskog vijeća Juru Mataka. Kako to već biva središnji događaj bila je svečana sveta misa. Održana je u mjesnoj crkvi sv. Šimuna Bogoprimaoca i predvodio ju je župnik Radovina i Ljupča don. Ivica Jurišić. Svojom su je nazočnošću pored lovaca i njihovih gostiju, uveličalo dosta mještana i vjernika Rtine kao i ostali štovatelji sv. Huberta.

- Dragi prijatelji, braćo i sestre u Kristu, dragi lovci okupili smo se oko Stola Gospodnjega kako bi se zahvalili lučonoši i promicatelju vjere, zaštitniku lovaca i šumara biskupu Sv. Hubertu za sva njegova životna dobročinstva. Sv.Hubert u početku je bio grof i on nam svojim životom govori o potrebi da s ljubavlju pristupamo svijetu oko sebe, odnosno prirodi, i to kako biljnom tako i životinjskom svijetu te onom u moru i na zemlji. On je prijateljevao sa prirodom. Volio je šumu i životinje. Bio je lovac i živio je kao dio prirode. Na Veliki petak lovio je u Ardenima i prema predaji ugledao je jelena koji je imao raspelo među rogovima. Tada je čuo poziv na obraćenje i upute da krene na put do onodobnog tamošnjeg biskupa Lamberta. Nakon susreta sa jelenom i nakon svega što je tom prigodom proživio, promijenio se i obratio te je zaista otišao do biskupa Lamberta, kojega je kasnije naslijedio na biskupskoj stolici, rekao je don. Jurišić uvodno te nastavio.

- Danas se nažalost osjeća sa jedne strane sve veća ugroženost božjih stvorenja na kugli zemaljskoj koju najviše širi čovjek. S druge pak strane jača svijest o potrebi da se sve učini kako bi se priroda zaštitila i sačuvala za buduće naraštaje. U tome sigurno veliku ulogu moramo imati mi kršćani kojima je Bog dao već od stvorenja da se brinemo za zemlji i sva božja stvorenja. Ekološki problemi su obaveza svih nas.U tom smjeru idu i riječi svetog oca Pape Ivana Pavla II, koje je prilikom drugog posjeta Hrvatskoj i Zagrebu rekao "Bog vam je dao u baštinu ovu prelijepu i predivnu zemlju, čija nacionalna himna počima riječima Lijepa naša domovino". Zato sa ovog svetog mjesta molimo sv. Huberta za sve lovce, za pomoć i zagovor za sve one koji se više druže s prirodom i da u tom božjem vrtu upoznamo i hvalimo stvoritelja Isusa Krista te da se u primjeru sveca zaštitnika sv. Huberta i sami neprestano obraćamo kako bismo ispunili svoje osobne i obiteljske i sve druge obaveze koje od nas očekuje naša crkva i naša domovina Hrvatska. Dragi lovci odlazak u lov ne smije vam biti izgovor da se ne može doći na nedjeljnu svetu misu, ili da se izbiva iz obitelji, rekao je uz ostalo na kraju propovjedi don. Ivica Jurišić

Po okončanju misnog slavlja svi njegovi sudionici okupili su se na podužem zajedničkom druženju uz lovačku večeru. Prigodnim riječima prije blagovanja za zajedničkim stolom, okupljenima se na sudjelovanju u proslavi blagdana sv. Huberta toplim i biranim riječima zahvalio predsjednik Kopca Marko Kožul.

Legenda nam kazuje kako je prije obraćenja sv. Hubert bio grof i kako je obožavao lov. Rođen je 658. godine kao sin vojvode iz Toulousa. Oženio se prelijepom ženom koja mu rađa sina ali koja prilikom poroda umire.Taj ga je događaj slomio te se prepušta zabavama, alkoholu i lovu. Nije imao snage ni volje da se bori za život.Na Veliki petak kreće u lov sa željom da odstrijeli jelena. I kada ga je ugledao i nanišanio spazi među njegovim rogovima svijetleći križ.Nije se usudio opaliti.Nakon toga u Hubertovom se životu događa obraćenje, postaje pustinjak i povlači se u samoću da bi molio. Konačno papa ga imenuje biskupom, a on svoja plemićka prava prenosi na mlađeg brata Oda i daje mu sina na skrb. Svoja materijalna dobra podijelio je sa siromasima.Hubert je postao prvi biskup Liegea i njegovom se zaslugom kršćanstvo proširilo na područje Ardena. Pored lovaca i šumara zaštitnik je grada Liegea, matematičara, optičara i radnika u metalnoj industriji. Po njemu koji umire 30.svibnja daleke 727 godine jedna pasmina pasa dobila je naziv-pas sveti Hubert.

Dodajmo ovome da je u blagdanskom ozračju istoga dana održana i redovna polugodišnja izvještajna skupština društva. Po onome što se čulo Lovačko društvo Kobac je u svim elementima stabilno. Posluje se bez iti jedne lipe duga prema bilo kome.U prvih šest ovogodišnjih mjeseci prihodi su iznosili 197.055 kuna a rashodi 154.845 kuna.U isto vrijeme zasijano je kao nikada do sada sjemena za prehranu divljači na površini od oko 5 hektara i u to je potrošeno 30.000 kuna. U lovišta je ispušteno 1.040 kljunova fazanske divljači te 150 jarebica, obnovljena je volijera i tako redom.Društvo ima pregršt novih planova, među kojima je prioritet izgradnja vlastitog lovačkog doma. Kako je skupštinare izvijestio predsjednik Marko Kožul, na tome se već duže vrijeme u suradnji sa općinskim strukturama ozbiljno radi i on bi se trebao već u dogledno vrijeme na radost i zadovoljstvo ražanačkih lovaca, početi graditi u poslovno-gospodarskoj zoni Vukovac u blizini Ražanca.

26. travanj 2024 08:40