StoryEditorOCM
RegionalZDRAVO I DOMAĆE?!

Kupio jagode, a kad ih je pojeo - nevolje: ‘Proljev, davljenje, grlobolja! Liječnica me šokirala dijagnozom‘

Piše SPLIT SD
7. lipnja 2023. - 15:30

Nedavno smo pisali o slučaju kada je jedna baka kupila jagode kupljene na pazaru, koje se reklamiraju kao ‘domaće‘. Unuci su joj, kako je navela u grupi Mame Splitsko-dalmatinske županije, imali alergijsku reakciju.

Tog puta dječak star pet godina se cijeli osuo. Roditelji su ga odveli na Hitnu gdje su im rekli da je to reakcija na pesticid - napisala je baka i priložila fotografiju na kojoj se vidi kako su se djetetu osule nožice.

Navela je da se takva reakcija nije dogodila kad bi kupila jagode u nekom trgovačkom lancu. 

Sada se i u drugim grupama žale ljudi, kažu da su imali jake reakcije nakon konzumiranja jagoda koje su kupili u nekom obiteljsko - poljoprivrednom gospodarstvu (OPG-u), bilo da se on nalazi na štandu unutra nekog trgovačkog centra ili na tržnicama. 

- Prije nešto više od mjesec dana kupio sam vrgoračke jagode u jednom OPG-u u jednom splitskom trgovačkom centru. Oprao sam ih i konzumirao, nedugo nakon toga osjetio sam neugodno žarenje u grlu i osjećaj kao da me nešto hoće zadaviti. Odmah sam otišao u WC, grgljao vodu i ispirao grlo. No ništa nije pomoglo. Otišao sam kući i nastavio ispiranje vodom u kojoj je dodan ocat i soda bikarbona. To mi je malo ublažilo simptome.

Sutradan sam išao kod obiteljske liječnice i ona mi je rekla da su se ona i suprug također otrovali jagodama jer su iste najviše tretirane pesticidima da postignu što bolji komercijalni efekt. Ja sam 25 dana imao grlobolju i neko vrijeme proljev. Učinimo sve da smanjimo što više utjecaj pesticida na voće i povrće jer je to atak na naše zdravlje... - napisao je, između ostalog, taj gospodin.

image

F B

Ljudi su u komentarima pisali:

- Moj prijatelj se bavio uzgojem jagoda i to pred nekih desetak godina i rekao je da su toliko osjetljive za uzgoj da ih se doslovno mora tretirati svakih sedam dana a kad su kiše i češće... Prestao se baviti time nakon dvije godine jer nije želio trovati djecu i ljude. A ja jagode zaobilazim u širokom luku, jedem jedino one koje uberem u svom vrtu.

- Vjerojatno alergija, bez obzira jeste li prije bili alergični na jagode, uvijek se može pojaviti. A da se tretiraju pesticidima, posebno jagode, to se zna.

- Ove godine su jagode trebali svakodnevno polijevati pesticidima da bi bile kakve-takve. Rečeno mi je da ih se klonim u širokom luku nakon što sam imala snažnu alergijsku reakciju. Inače nisam na ništa alergična.

- Da, alergija na pesticide. Mi smo završili sa sinom na Hitnoj zbog iste stvari. Nakon nekog vrimena jeo je domaće i ništa. Da je alergija na jagode ponovila bi se reakcija. Sramotno što se sve radi zbog zarade. Mislim da niti ne prate rokove kada se smiju brati nakon polijevanja pesticidima (karenca). Nije ih ni briga, glavno da zarađuju. Mislim da će im život vratit taj bezobrazluk na drugi način… Nadam se samo da neće nekog usmrtiti prije toga.

- Sve je zatrovano pesticidima. Ja ne znam nikoga da nešto sadi i prodaje, a da konstantno ne šprica nečim! Znate što jedete samo ako sami posadite.

- Radi zarade prodali bi i mater vlastitu, a kamoli neće ih špricat otrovima...

- Ne valja baš ni optužiti da je otrovano, bez dokaza. Mogli ste prijaviti agenciji za hranu.

Alergiju na pesticide i jagode nam je komentirala i dr. Dubravka Vuković, dermatologinja, subspecijalistica pedijatrijske dermatologije. Njezino tumačenje i savjete pročitajte OVDJE.

Više o pesticidima, te najzatrovanijem voću i povrću pročitajte na ovim linkovima: 

Evo kako na učinkovit način isprati pesticide, donosimo i listu najzagađenijeg voća i povrća. Sumnja se da uzrokuju rak i teške bolesti, u posebnoj opasnosti su djeca

Evo popisa voća i povrća (2023.) iz dućana koje na sebi ima najviše pesticida, otrov se nije dao skinuti ni detaljnim pranjem

Normalne države žele smanjiti upotrebu pesticida jer uzrokuju bolesti, a Hrvatska se svim silama trudi da se njihova primjena produži. Za ostanak otrova lobiramo i u Bruxellesu!

Mnogi u Splitu naručuju voće i povrće iz OPG-a, misle da je zdravo i ‘neprskano‘. No, varaju se, evo što kaže agronom

image

F B

image

F B

21. travanj 2024 21:40