StoryEditorOCM
RegionalVREMENSKA PROGNOZA

Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend? Već u subotu stiže promjena, a početkom novog tjedna moguće i osjetno zahlađenje

Piše Vijesti SD
24. ožujka 2023. - 14:10

‘Nakon niza suhih, stabilnih te iznadprosječno toplih dana - u subotu stiže promjena. Bit će kiše, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, a u vrlo dinamičan i vjetrovit ponedjeljak, u gorju i snijega. Na Jadranu je vrlo vjerojatna lokalno obilnija oborina, a ne može se isključiti i mogućnost nevremena. Pritom će i osjetno osvježiti, uz jak i olujan sjeverni vjetar i buru.

S utorkom će se vrijeme postupno smirivati, no u kopnenom području svakako treba računati na pojavu mraza, osobito u srijedu‘, prognozira za HRT  dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

HRT donosi i detaljniju prognozu meteorologinje:

‘Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti još jedan iznadprosječno topao dan uz puno sunčanih sati, no bit će vjetrovitiji. Naime zapuhat će jugozapadnjak koji će posebno u dijelu Podravine te u gorju biti i vrlo jak. Temperatura zraka u najtoplijem dijelu dana između 23 i 25 °C.

Neuobičajeno toplo te vrlo vjetrovito bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje jugozapadnjak u gorju može imati i olujne udare. Polako će pristizati i oblaci, češće u drugom dijelu dana pa će nakom pretežno sunčanog prijepodneva - poslijepodne biti i umjerene naoblake.

Na umjerenu pa i povećanu naoblaku treba računati i u dijelu Gorskog kotara te na širem riječkom području, gdje do kraja dana može pasti i poneka kap kiše. Drugdje pretežno sunčano. Upozorenje na jugozapadni vjetar na snazi je i u gorskoj Hrvatskoj dok će na sjevernom Jadranu vjetar biti slab, poslijepodne i umjeren - većinom južni i jugo.

Dalmacija će i dalje biti "okupana" suncem, a uz slab vjetar temperatura zraka brzo će rasti do oko 20 °C - koliko će biti sredinom dana. Ne smije se zanemariti da je UV indeks već umjeren pa treba biti na oprezu kod duljeg izlaganja sunčevim zrakama.

I na krajnjem jugu Jadrana vedro ili uz tek malo oblaka te veći dio dana slab vjetar promjenjiva smjera. Unatoč povoljnim meteorološkim prilikama alergičarima može probleme stvarati visoka koncetracija peludi čempresa i bora."

U subotu stiže promjena s kojom će kiša, ponegdje praćena i grmljavinom, pasti uglavnom na sjevernom i srednjem dijelu Jadrana tijekom prijepodneva. Predah od oborina potrajat će do nedjelje predvečer, a zatim uz dotok osjetno hladnijeg zraka ponedjeljak prilično dinamičan.

I u unutrašnjosti prvi val kiše stiže u subotu prijepodne, a drugo jače naoblačenje s još izraženijim padom temperature u noći s nedjelje na ponedjeljak. Ponedjeljak će ponovno biti vrlo vjetrovit, a u višem gorju će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg.‘, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko.

25. travanj 2024 22:45