StoryEditorOCM
RegionalFOTO: 3. TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL

Japanski veleposlanik nahranio tune u uzgajalištu ispod Ugljana

1. veljače 2017. - 22:20
kali_tuna10-010217_resize.JPG

Japanski veleposlanik Keiji Takiguchi u Hrvatskoj, te grupa japanskih i hrvatskih novinara, posjetili su u srijedu, prvog dana 3.Tuna,Sushi&Wine festivala, uzgajalište tuna Mrđina uz južnu obalu otoka Ugljana. Organizator i domaćin posjeta bio je Jiro Kambe, vlasnik i direktor Kali tune, a u pratnji veleposlanika bili su zadarski dogradonačelnik Ivica Vlakić, direktor TZ Zadar Ante Rados te Erik Pavin, predsjednik Udruge zadarskih ugostitelja.

Veleposlanik Takiguchi je osobno nahranio sitnom plavom ribom oko 2.000 tuna koje se nalaze u jednom od kaveza, a kojima je prosječna veličina oko 40 kg. To je za sada jedini napunjeni kavez, ostali su ispražnjeni u upravo završenoj sezoni izlova, dok se preostale ostale za daljni tov.

Japanski novinari su tako na licu mjesta doznali na koji se način uzgaja tuna čije je je meso izuzetno cijenjeno u njihovoj zemlji. Tune Kali tune u Japanu su poznate pod brendom ToroCro Maguro.

Pravo iznenađenje je na brodu Sv.Šime preiredio Jiro Kambe. Iako nigdje u najavama 3.T,S&W festivala to najavljeno, sushi majstorije je izvodio chef Taro Arai,koji je na festival došao na Kambeov poziv iz Saconramenta u Kaliforniji gdje je vlasnik lanca od devet sushi restorana Mikuni. I on je samo zbog ove prigode da svojim timom došao u Zadar, a koliko su njegovi spcijaliteti i restorani uspješni među gurmanima tog dijela SAD-a govori i činjenica da se mjesečno u njima pripremi preko 50 tona ribe.

Za goste na Sv.Šimi je, uz ostalo, pripremio i sushi sa  listićima čistog zlata!

 

 

19. travanj 2024 09:36