StoryEditorOCM
RegionalUČITAVANJE TRAGA

Hrvoje Jurić odlučio se na neobičnu avanturu od Prevlake do Kamenjaka: Prvi sam biciklist na Via Adriatici; Sada ga čeka Velebit

Piše Merien Ilić/PSD
27. rujna 2020. - 17:53
Hrvoje Jurić biciklom zeli preci Via Adriatica Trail i tako ucrtati rutu za bicikliste od Prevlake do Istre. Društvo mu prati kujica Ena.  Jakov Prkic/Cropix

Na stazi Via Adriatice, prve long distance trail staze koja vodi od Prevlake do Kamenjaka ili obrnuto, duge oko 1100 kilometara, trenutno je nekoliko hodača, što domaćih, što stranih, koji uživaju u čarima planinarskih staza i vidikovaca od kojih srce jače poskoči, ali i jedan biciklist u pratnji psa.

Slavonac Hrvoje Jurić opremio je svoj električni bicikl Giant, hibrid brdskog i cestovnog bicikla, uprtio dvije bisage i više od 80 kilograma opreme, zakačio 4-godišnju mješanku Enu za prikolicu i 12. rujna krenuo s Prevlake kao prvi koji će voziti ucrtanom trasom Via Adriatica bike staze s ciljem učitavanja GPS traga.

Alternativni putovi

– Tu su dvije bisage, ruksak za planinarenje s opremom i ljetnom i zimskom odjećom, voda, kuhalo, alat za bicikl, fotooprema, laptop, kamera... Cilj je zabilježiti GPS trag koji će pratiti Via Adriaticu sa što manjim odstupanjima od hodačke staze, kako bi sutra njom mogli proći ne samo profesionalci, nego i rekreativci, te obitelji, pojedinci, s informacijama gdje je voda, gdje se može spavati, opskrbiti...

Evo, Via Adriatica ide preko Sv. Ilije i Šćirovca na Biokovu, a tu ne možete biciklom. Zato imamo kao alternativu put Sv. Jure i neke putove koje nam otkrivaju lokalci – dočekuje nas Hrvoje u danu pauze zbog loše prognoze koja ga je zatekla na biokovskom Velikom brdu, u Domu velobrdskih ledara.

Ovo "studijsko" putovanje zahtijeva veliki angažman, uz fizički napor. Putem radi bilješke, fotografira, snima za potrebe dokumentarca, intervjuira hodače na Via Adriatici, mještane, trail anđele – volontere koji pomažu na dionicama kao logistika oko svega, a dovršava i svoju putopisno-biografsku knjigu.

– Spava se po skloništima, planinarskim domovima, u šatoru... U kontaktu sam i s GSS-om, kao glavnom logistikom, jer staza ipak treba biti sigurna za sve one koji će je proći poslije mene.

image
Jakov Prkić/Cropix

Krećem se po lokalnim cestama i makadamom, uglavnom biciklom, a negdje i planinarim. Plan je u dva mjeseca otpedalirati oko 1300 kilometara, odnosno pratiti što bliže rutu Via Adriatice. Privuklo me je to što Via Adriatica ima ogroman potencijal. Prolazi najljepšim dijelovima Hrvatske, već su je prepoznali strani avanturisti, a ako joj pridružimo bicikliranje, imamo sjajan projekt. Uostalom, bicikliranje kroz prirodu sve je veći trend u turizmu, a ova VA bike staza namijenjena je svim kategorijama ljudi.

– Također, turističke agencije to mogu staviti u svoje ponude, lokalne zajednice mogu je reklamirati kao atrakciju, mogu se organizirati dobre ture, može se kombinirati planinarenje s bicikliranjem... – pun entuzijazma govori nam Hrvoje nudeći nas suhim smokvama iz njegova vrta u Vrbici, u općini Semeljci pokraj Đakova, dok se mješanka Ena izležava kraj nas. Hrvoje ju je udomio, a ona kao da je stvorena za prirodu – čim vidi da on priprema bicikl, veselo zamahne repom.

Dok Hrvoje pedalira, ona malo trči uz njega, malo se odmara u prikolici, a njezin vlasnik opremio ju je svim potrebnim za ovo putovanje, pa tako Ena redovito dobiva tretman mazanja šapica posebnom kremom. Hrvoje pak ima svoje medikamente – mast od alpskih trava koju je otkrio na putu oko svijeta.

Bijeg od medvjeda

Za one koji ne znaju, on je prošle godine prešao biciklom čak 29 tisuća kilometara u 133 dana i ušao u izbor za Guinnessovu knjigu rekorda. No, to mu nije toliko važno koliko izazov i kretanje u prirodi jer ne može mirovati, priznaje. Bicikl je počeo voziti 2011. godine, i to slučajno.

– Završavao sam fakultet, radio tri posla, kao novinar, kao fizički radnik, slagao ambalažu po policama trgovina, i sve me je nekako opterećivalo. Shvatio sam da mi život ide u krivom smjeru, da nisam za zatvoreni prostor. Dao sam otkaz, uzeo stari bratov bicikl i krenuo za Pulu u starkama. Nisam pobjegao od problema, jer bi time postali još veći. Samo sam se bolje posložio i odlučio raditi što volim – putovati, pisati i snimati – kaže ovaj avanturist.

Prije osam godina krenuo je na put oko Europe, nakon čega je napisao knjigu. U 2013. godini biciklirao je do samog sjevera Norveške, na Nordkapp, preko Alpa, u dužini od 6000 kilometara.

Godinu kasnije obišao je Alpe sa svih strana, talijanske, njemačke, austrijske, švicarske i francuske. U 2015. godini izabrao je put po cijeloj Hrvatskoj od Vukovara do Čakovca u Međimurju, pa do Buja u Istri i na kraju s ciljem u Dubrovniku. Prije četiri godina zacrtao je Nordkapp, ali zimi, kada se temperatura tamo spuštala do minus 22. U 2017. godini vozio je od Londona do Istanbula, da bi lani proputovao svijet.

U prosincu mu izlazi knjiga o tome "Na rubu", u kojoj je mnoštvo sjajnih fotografija i dogodovština s puta. Kaže da ga se najviše dojmila kanadska divljina Yukon, gdje je bježao od medvjeda, i Britanska Kolumbija, kao i Rusija, gdje su definitivno najgori vozači.

– Sada mi je najveći izazov Velebit. Ne znam kako ću ga proći biciklom, ali pokušat ću. Bicikl je moćan, sam ga servisiram koliko mogu, ali za veći problem ipak moram u servis. Troškove pokrivam preko sponzora, ali zapravo, živim jako skromno. Veliku podršku imam od Srećka Vukova, začetnika Via Adriatice, a tu su i Josipa Tadić i Jelena Ružić, djevojke zadužene za projekt VA bike, kao i volonteri koji uskaču kad zatreba na putu – na kraju će Jurić.

18. travanj 2024 21:12