StoryEditorOCM
RegionalMUNJE PARALE NEBO

Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo Dalmaciju, od četvrtka do subote očekuje nas stabilnije i sunčanije vrijeme

Piše PSD
20. svibnja 2020. - 08:17

Grmljavinsko nevrijeme noćas je zahvatilo Dalmaciju. Parale su munje nebo, a dio nevremena u Bračkom kanalu zabilježio je fotograf Makarske kronike, Matko Begović.

Najviše kiše palo je u Hvaru, 52,6 litre po kvadratnom metru. U Sinju (Bazana) je zabilježeno 28 litara po kvadratnom metru, u Stobeču 27,7, a u Splitu (Marjan) 20,6.

Prognozu za sljedeće dane za HRT pripremila je dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

- U srijedu će na istoku Hrvatske prevladavati oblačno s povremenom kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, posebno ujutro i prijepodne, kada mjestimice mogu biti i obilniji. Poslijepodne će kiša postupno prestati, a ponegdje će se i dijelom razvedriti. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Razmjerno vjetrovito bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također glavnina kiše pasti prijepodne, a ponegdje će biti i obilna, posebice u dijelu Posavine te na širem karlovačkom području, gdje može pasti i više od 50 litara po četvornom metru. Popodne će se sa zapada razvedravati.

U Gorskom kotaru i Lici prevladavajuće oblačno, prijepodne kišovito, i uz obilniju kišu. Prema večeri kiše će biti sve manje, a na zapadu će se naoblaka raskidati. Na sjevernom Jadranu promjenljivo uz mjestimičnu kišu ili poneki pljusak praćen grmljavinom, vjerojatnije u prvom dijelu dana. Puhat će jaka i vrlo jaka bura, podno Velebita s olujnim i orkanskim udarima.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno, ponegdje s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a bit će moguća i tuča. Zapuhat će umjerena i jaka bura, na otvorenom moru sjeverozapadnjak, a temperatura zraka bit će malo niža nego u utorak.

Vrlo nestabilno bit će i na krajnjem jugu gdje će veći dio prijepodneva još puhati jugo i jugozapadnjak, a uz pljuskove i grmljavinu, moguća je i tuča i pijavice. Poslijepodne će zapuhati bura. - prognozirala je za HRT, dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Od četvrtka do subote očekuje nas stabilnije i sunčanije vrijeme. Do subote na kopnu prevladavajuće sunčano i danju malo toplije, a jutra će biti svježija. Sjeverni i sjeveroistočni vjetar u četvrtak će slabjeti, a u subotu će zapuhati južni i jugozapadni vjetar, najavljujući promjenu u nedjelju.

- I na Jadranu većinom sunčano i ugodno toplo, u četvrtak uz slabljenje bure, koja će u početku još često biti jaka, ujutro ponegdje i olujna. U subotu slab do umjeren jugozapadnjak, u Dalmaciji i sjeverozapadnjak, te prema večeri sve oblačnije, prognozirala je dr. sc. Renko.

19. travanj 2024 03:45