StoryEditorOCM
RegionalZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE ZADARSKE ŽUPANIJE

Evo gdje i kako mladi na ljetnoj školi uče tajne iz svijeta tehnike!

Piše I.Ivanac
26. lipnja 2019. - 19:57
modeli_zrakoplova4-080912

Radionice modelarstva, 3D modeliranja, robotike i elektrotehnike, te brojne druge ovih se dana održavaju u Obrovcu, u sklopu "Ljetne škole tehničke kulture Zrmanja 2019." koju je organizirala Zajednica tehničke kulture Zadarske županije.

Ljetna škola iznimno je važna za mlade jer uključuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja u različitim područjima tehničke kulture. Potaknuti pozitivnim iskustvima organiziranja ljetnih škola tehničke kulture u Parku prirode Telašćica, gdje se održavaju već šest godina zaredom, Zajednica je odlučila razveseliti i dodatno educirati mlade članove iz udruga Zajednice osnovnoškolskog uzrasta koji su se svojim radom i zalaganjem istaknuli na brojnim klupskim natjecanjima s područja tehničke kulture.

– Odlučili smo organizirati Ljetnu školu u Obrovcu jer tamo imamo Udrugu tehničke kulture "Faust Vrančić", koja puno radi s djecom, kao i izvrsnu suradnju s Osnovnom školom "Obrovac" i Srednjom školom "Obrovac", ali i zbog toga što u tom gradu ima dosta mladih, koji nemaju dovoljno sadržaja za kvalitetno provođenje svojeg slobodnog vremena i ovakve su škole tračak nade u sumornoj stvarnosti – rekla nam je Marija Živković, tajnica Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Na ovogodišnjoj Ljetnoj školi u Obrovcu sudjeluje 15 djece koja borave sedam dana u prostorijama Osnovne škole "Obrovac", ali radionice su otvorene svim mladima s područja Obrovca i ostalih dijelova županije koji su zainteresirani za učenje nečeg novog.

Ljetna škola počela je u nedjelju, a traje sve do 30. lipnja, i na njoj sudjeluju djeca petih, šestih i sedmih razreda. Zajednica tehničke kulture Zadarske županije pokrila je sve troškove smještaja unutar OŠ "Obrovac", prehranu i radne materijale, a mlade će tijekom trajanja Ljetne škole u svakom trenutku pratiti dva stručna voditelja.

– Veliku ulogu u Ljetnoj školi imaju i brojni klubovi u Zadarskoj županiji koji će tijekom održavanja škole djeci držati radionice – ističe predsjednik ZTK Zadarske županije Željko Vidović, dodajući kako na Ljetnoj školi u Obrovcu sudjeluje osam klubova i udruga iz županije.

CB Radio klub Donat na Zrmanju je donio ručne radiostanice, koje su iznimno važne u slučajevima kad nema struje jer signal mogu prenositi i do 50 kilometara, a mogu raditi uz pomoć solarne energije, akumulatora, agregata ili uz pomoć induktora (bicikla). Radio klub "Jadera" je s djecom postavio antenu i donio radiostanicu, koja je radila 24 sata, a djeci su objasnili kako funkcionira radio, dok je Radio klub "Zadar" odradio radionicu amaterske radiogoniometrije (ARG), što je vid tehnike i natjecanja u svijetu radioamaterizma, a spaja sport, tehniku i prirodu. Pomoću radioprijamnika na određenom je području u određenom vremenu potrebno pronaći što više skrivenih odašiljača.

Predsjednik Vidović kaže da su prošle godine na svjetskom prvenstvu imali dvoje učenika koji su se natjecali iz područja ARG-a, kao i ove godine na prvenstvu u Ukrajini.

Aeroklub "Zadar" izrađivao je modele aviona i prezentirao ih djeci, a djeca su uz pomoć djelatnika Foto-video ateljea "Karin" provela dan u prirodi, gdje su učila kako fotografirati i obrađivati fotografije. Ekipa iz Planinarskog društva "Sv. Bernard" održat će radionice o alpinizmu i penjanju.

Ronilački klub "Sv. Roko" održat će predavanje o i pokazati opremu s kojom rone profesionalni ronioci, a usput će ih uputiti u tajne ronjenja na dah.

Astronomsko-astronautičko društvo "Zadar" na Ljetnu školu dolazi s teleskopima uz pomoć kojih će djeca promatrati noćno nebo, ali i izrađivati modele za natjecateljske rakete.

Predsjednik Vidović ističe da je sudjelovanje djece iz svih krajeva županije na Ljetnoj školi iznimno važno jer se tako djeca iz različitih udruga druže i razmjenjuju svoja znanja i iskustva.

19. travanj 2024 14:06