StoryEditorOCM
RegionalDO 30 CM SNIJEGA

Drugi dan Božića u znaku prave zime: Snijeg, orkanski udari vjetra, niske temperature...

Piše HAK,PSD
26. prosinca 2020. - 12:17

Nakon kratkotrajne južine za Badnjak i Božić stiglo je najavljivano osvježenje na blagdan sv. Stjepana.

U većem dijelu Hrvatske osvanulo je hladnije i vjetrovitije subotnje jutro, a na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autocestu, na snazi su zimski uvjeti.

Na snazi su upozorenja DHMZ-a za područje Rijeke, Kvarnerskog zaljeva i kontinentalnog dijela Istre. Prijete olujni udari bure, a osobito podno Velebita i orkanski. Očekuju se najjači udari vjetra 110-200 km/h.

Najviše snijega palo je u Begovom Razdolju i na Zavižanu - 30 centimetara, a veće količine snijega pale su u Delnicama, Gospiću i Mrkoplju. Slobodna Dalmacija javlja da su se zabijelili svi najviši planinski vrhovi na Dinari, Svilaji i Kamešnici. Snijeg je zabijelio o obronke Sljemena.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obratno. Prema Dalmaciji i obratno moguće je voziti autocestom A1 do čvora Sveti Rok, zatim državnim cestama DC50 Sveti Rok-Gračac i DC27 Gračac-Zaton Obrovački-Karin.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. U Gorskom kotaru i Lici pada snijeg. Mogući su odroni. U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. 

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 Gračac-Obrovac-Karin); autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za sve skupine osim kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar); Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most. Zbog vjetra su u prekidu brojne trajektne linije.

HRT-ovi prognostičari su za danas u većini Hrvatske najavili  povremene mjestimične oborine - u unutrašnjosti uglavnom susnježica i snijeg, većinom u gorju. Baš kao i na Jadranu većinom jaka i olujna bura, mjestimice na udare i orkanska. Važno je spomenuti kako će i u ponegdje u unutrašnjosti biti povremeno jakog, na udare i olujnog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Sunčanih sati uglavnom u središnjoj Hrvatskoj i na sjevernom dijelu Jadrana.

U nedjelju će u većini Hrvatske biti još hladnije, ali se najavljuje prestanak oborina, osim u južnijim krajevima, gdje će još biti i kiše i snijega. Bura će slabjeti, ali će još prijepodne biti često jaka i oluja, ponegdje na udare i orkanska, osobito na sjevernom Jadranu.

Nova promjena vremena osjećat će po nedjeljnom zatopljenju u gorju te naglom padu tlaka, koji će se nastaviti i tijekom posvuda toplijeg ponedjeljka. Pritom će u noći na ponedjeljak i još više tijekom ponedjeljka jačati jugozapadnjak, te posebice jugo, koje će na većini Jadrana biti jako i olujno, mjestimice vjerojatno i s orkanskim udarima. Prema sredini novoga tjedna manje vjetrovito, ali i dalje promjenjivo, te za kraj godine u većini Hrvatske razmjerno toplo, uz povremenu kišu, u gorju ponegdje i snijeg, poručio je meteorolog Zoran Vakula.

18. travanj 2024 18:02