StoryEditorOCM
RegionalPRIPAZITE NA VRIJEME

DHMZ upozorava uz narančasti alarm: Do kraja dana ozbiljno sniženje temperatura, uz snijeg i vjetar čak i u nizinama, na Jadranu olujno jugo

Piše PSD
24. siječnja 2021. - 12:58

Opasne vremenske pojave, kako zbog vjetra i kiše, tako i zbog snijega koji će se zadržavati na podlozi u gorju, pa i u nekim nizinama, stručnjaci DHMZ-a najavili su u upozoravajućem tonu.

Prema najavama glavnog meteorologa HRT-a Zorana Vakule, i kroz ponedjeljak možemo očekivati kiše i snijega, na Jadranu i jakog vjetra, dok će se u utorak i srijedu vrijeme malo stabilizirati uz sunce. Ali tjedan će biti osjetno hladniji, nešto kao sredinom mjeseca.

Minusa u termometru bit će diljem unutrašnjosti, a u četvrtak možda i na moru, ali otad se očekuje novo naoblačenje, u nastavku tjedna i zatopljenje, s mjestimičnom kišom, češće na Jadranu i oko njega.

Nedjelju će obilježiti promjenjivo i pretežno oblačno s kišom, češće i obilnije na Jadranu i uz njega. Uz lokalno izražene pljuskove duž obale mjestimice grmljavina, a u gorju i snijeg, pretežito u drugom dijelu dana. Navečer će snijega biti i u nizinama unutrašnjosti, uz pad temperature. To znači nove centimetre snijega, u gorju i decimetre.

Umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar okrenut će na sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar u okretanju na sjeverozapadnjak i buru. Najviša temperatura uglavnom između 6 i 11, popslijepodne osjetno niža, osobito u gorju, dok će na Jadranu većinom biti od 9 do 13 °C.

Zbog najavljenog vjetra i kiše meteorolozi DHMZ-a su putem Meteoalarma za cijelo priobalje, dalmatinsko zaleđe, Liku i Gorski kotar izdali narančasto upozorenje. Za Liku i Gorski kotar na snazi je i žuto upozorenje zbog snijega, a na snijeg meteorolozi žutom uzbunom upozoravaju i ostatak Hrvatske. Kako najavljuju, na zagrebačkom i području cijele sjeverozapadne Hrvatske očekuje se do 10 cm snijega, u Slavoniji i Baranji do 15, a u Lici i Gorskom kotaru do 20 cm snijega.

image
Meteoalarm

U ponedjeljak promjenjivo oblačno, na Jadranu mjestimice kiša, osobito na jugu, u unutrašnjosti povremeno pljuskovi susnježice i snijega, Gorskome kotaru i Lici daljnje povećanje snježnog pokrivača, a u Podravini bi oborine mogle i posve izostati.

Vjetar slab do umjeren, prijepodne jugozapadni i zapadni, popodne sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu ujutro ponegdje još umjerena bura, prijepodne uglavnom umjeren do jak jugozapadnjak i jugo, prema kraju dana u okretanju na sjeverozapadnjak i buru, najprije na sjevernom dijelu gdje će biti i olujnih udara.

Najniža temperatura od -4 do 1, na Jadranu od 2 do 7 °C. Najviša dnevna od 0 do 4 na kopnu, te od 6 na sjevernom do 13 °C na južnom dijelu naše obale Jadrana.

U utorak i srijedu djelomice ili pretežno sunčano, ujutro ponegdje i maglovito. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka u osjetnom padu, pa će u utorak i srijedu mjestimice biti i umjerenog do jakog mraza. Danju pak prohladno. Na Jadranu od utorka uglavnom pretežno sunčano. U utorak vrlo jaka bura, a u srijedu uglavnom umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura u osjetnom padu, osobito jutarnja i to prema kraju razdoblja kada je na sjevernom dijelu moguć ponegdje i slab mraz. Danju razmjerno svježe.
 

DHMZ alarmira zbog olujnog juga

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 24. siječnja, narančasto upozorenje za područje gospićke regije, kninske regije, riječke regije, zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerić, Velebitskog kanala te Dalmacije, o čemu je izvijestilo Ravnateljstvo civilne zaštite na svojim stranicama.

Na području gospićke regije očekuje se u noći i ujutro olujni udari jugozapadnjaka i južnog vjetra, a navečer sjevernog i sjeveroistočnog. Najjači udari vjetra 65-90 km/h. Lokalno obilna kiša s količinom oborina od 50-90 mm. Stvaranje snježnog pokrivača, osobito u Gorskom kotaru. Visina snijega 10-20 cm.

- Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom te zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, upozoravaju meteorolozi.

Na području kninske regije očekuju se olujni udari juga, a navečer sjevernog vjetra. Najjači udari vjetra 65-85 km/h. Lokalno obilna kiša. Količina oborine 50-70 mm.

- Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, navode meteorolozi u upozorenju.

Na području riječke regije očekuju se u noći olujni udari jugozapadnjaka, a popodne i navečer bure i sjeverozapadnjaka. Najjači udari vjetra 65-90 km/h. Mjestimice obilna kiša. Količina oborine 60-90 mm.

- Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, stoji u upozorenju meteorologa.

Na području zapadne obale Istre očekuje se mjestimice jak jugozapadni vjetar i jugo, poslijepodne u okretanju na vrlo jaku tramontanu i buru. Najjači udari vjetra 65-100 km/h.

- Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, pozivaju meteorolozi u upozorenju.

Na području Kvarnera i Kvarnerića očekuje se jak, mjestimice vrlo jak jugozapadni vjetar i jugo, poslijepodne u okretanju na tramontanu i buru. Najjači udari vjetra 65-110 km/h.

- Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, navodi se u upozorenju meteorologa.

Na području Velebitskog kanala očekuje se jak, mjestimice vrlo jak jugozapadni vjetar i jugo, poslijepodne u okretanju na buru. Najjači udari vjetra 65-110 km/h.

- Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, stoji u upozorenju meteorologa.

Na području Dalmacije očekuje se jako, mjestimice vrlo jako jugo i jugozapadni vjetar navečer u okretanju na tramontanu i buru. Najjači udari vjetra 65-100 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, navode meteorolozi u svojem upozorenju.

20. travanj 2024 11:30