StoryEditorOCM
RegionalSMJEŠTAJ PO ZLATO

Cijene apartmana lete u nebo, ‘sretnici‘ će za Ultra vikend u Splitu iskeširati i po 45 tisuća kuna! Sve je već rasprodano...

Piše Antea Burazin
15. ožujka 2023. - 18:02

Pošto soba u centru grada? Prema aktualnom stanju na platformi za rentanje smještaja "Airbnb", u centru Splita u udarnom terminu od 7. do 9. srpnja, kada će u gradu zavladati groznica "Ultra music festivala", ispod dvije tisuća kuna po noćenju, ili prema novoj valuti 265,64 eura, teško je naći smještaj. Standardna cijena noćenja, pak, u staroj gradskoj jezgri kreće se od tri tisuće kuna, dakle 400 eura, i više.

Skrolanjem po karti "Airbnba" cifre od tisuću eura po noćenju za taj su dio grada, možemo reći, standard, no pobjednik po vrtoglavim cijenama je vila (tako je naslovljena) u kojoj se za jednu noć sna traži malo manje od 20 tisuća kuna ili približno tri tisuće eura! 

Riječ je, prema fotografijama dostupnim na platformi, uistinu o luksuzno uređenom smještaju čiji su zidovi ostavljeni u autohtonom kamenu. Kada tome dodamo dva noćenja, dolazimo već do cifre od 37 tisuća kuna, a uz naplatu čišćenja i dodatnih naknada boravak u ovom luksuznom smještaju u srcu Splitu, od 7. do 9. srpnja, koštat će nekog sretnika čak 45 tisuća kuna.

image

Vila u centru grada u kojoj je noćenje 20 tisuća kuna

Airbnb/Screenshot 

Jeftinije cifre za noćenje u staroj gradskoj jezgri, od 1.300 do 1.500 kuna, većinom se odnose na najam soba unutar apartmana gdje se zajedničke prostorije onda dijele s neznancima.

I Bačvice "drže" cijenu. Smještaja na ovom potezu nije ostalo mnogo sudeći prema "Airbnb" platformi, a za noćenje se također mora iskeširati minimalno tri tisuće kuna. Provrtili smo i ponudu na Žnjanu koji također nema mnogo dostupnih smještajnih jedinica za taj datum, no od onoga što je ostalo cijene se, opet, standardno kreću od tri tisuće kuna na više.

Već se debelo raspravlja o tome koliko će se cijene noćenja povisiti u privatnim smještajima zbog utjecaja inflacije i ostalih poskupljenja. Već su sada "boli glava" iako sezona još službeno nije počela, a što će tek biti u sezoni... 

image

Airbnb cijene smještaja u centru grada

Airbnb

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori za ‘Slobodnu‘ je prokomentirala kako su cijene smještaja kod privatnih iznajmljivača porasle u odnosu na prošlu godinu i do dvadeset posto. Tu nam je informaciju potvrdio i jedan od rentijera iz centra grada čiji smještaj spada pod prvu A zonu.

- Cijene smještaja kod privatnih iznajmljivača skočile su minimalno za 20 posto, no to ovisi od smještaja do smještaja jer su tu i troškovi čišćenja i pranja što netko radi sam, a netko te usluge plaća. Prošle smo godine izašli s nižim cijenama, ali smo onda vidjeli da nedostaje smještaja i da se za cijenu doslovno ne pita, pa je svatko tko je imao slobodnog smještaja dignuo cijene i to se odmah popunilo.

Osobno sam za ovu godinu, već sad povisio cijene noćenja za 25 posto, no kako će biti u sezoni ne znam. Paušal nam se nenormalno povećao, a da ne govorim o "Čistoći" koja nam je dignula tri puta cijenu odvoza i to za period od cijele godine bez obzira na to što se mali iznajmljivači bave rentanjem od četiri do šest mjeseci godišnje - rekao nam je jedan mali iznajmljivač iz centra grada.

image

Bačvice

Airbnb/Screenshot
image

Žnjan

Airbnb/Screenshot

S početkom ove godine splitska gradska uprava povećala je paušalni porez za iznajmljivače u staroj gradskoj jezgri pet puta. Paušal je tako "skočio" s 40 na 199 eura po krevetu u zoni A u koju spadaju Obala Lazareta, Obala hrvatskog narodnog preporoda, Trumbićeva obala, Tomića stine, Ban Mladenova, Bana Jelačića, Matošićeva, Ujevićeva poljana, Porinova, Trg Gaje Bulata, Sinjska i Manuška poljana, Zagrebačka ulica te Poljana kneza Trpimira. Time se Split izjednačio s Dubrovnikom u pogledu paušalnog poreza.

Ni "Čistoća" nije poštedjela iznajmljivače podebljanih računa. Od prvoga dana nove nam 2023. poskupio je varijabilni dio javne usluge prikupljanja sakupljanja komunalnog otpada s dosadašnjih 0.022 kune na 0.05 kuna po litri.

Rentijeri koji kao fizičke osobe iznajmljuju i pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, kazuju nam iz "Čistoće", svrstani su u kategoriju "korisnika koji nije kućanstvo", a fiksni dio cijene za odvoz smeća od 1. svibnja 2022. iznosi im 100 kuna ili 13,27 eura.

image

Smještaji na Bookingu u cjenovnom rangu od 50 doo 100 eura

Booking/Screenshot

Na Bookingu smo generalno naišli na jeftinije cijene po noćenju nego na Airbnbu. U terminu Ultre još je uvijek moguće pronaći smještaj za stotinjak eura, međutim za tu ćete cifru dobiti krevet u mješovitoj spavaonici.

Takvih je niskobudžetnih objekata na ovoj platformi preostalo tek 11. U cjenovnom rangu od 150 do 200 eura po noćenju za termin Ultre slobodno je još dvadesetak smještaja, no također je rijetkost da ćete za tu cifru dobiti čitav apartman za sebe. Većinom su to hosteli i sobe unutar smještaja gdje zajedničke prostorije poput kuhinje i zahoda opet dijelite s nepoznatim osobama.

image

Smještaji na Bookingu od 200 eura po noćenju na više

Booking/Screenshot

Najviše je dostupnih objekata na Bookingu, njih 381, ostalo po cijeni noćenja od 200 eura i više, među njima i poznati splitski hoteli "Atrium", "Central Square Heritage", "Jupiter luxury hotel", "Cornaro", "Park", "Marvie" koji imaju još koju slobodnu sobu u terminu Ultre.

image

Hotel ‘Cornaro‘

Vojko Bašić/Cropix

Da lokacija dirigira cijenu pokazuje podatak da je u "Central Square Heritageu", hotelu smještajnom nasred Pjace, noćenje u sobi tijekom dva dana Ultra festivala najskuplje među navedenima hotelima, odnosno 720 eura, ili 1.441 eur za dvije noći.

U, "Amphori" na Žnjanu, primjerice, za dva noćenja u sobi u terminu Ultre, prema Bookingu, morat ćete izdvojiti skoro upola manje nego u spomenutom hotelu na Pjaci, odnosno 778 eura, u "Marviju" na Firulama za dvije noći tijekom festivala traži se 727 eura, dok je kultni splitski hotel "Park" po cijenama čak i najjeftiniji.

image

Hotel ‘Park‘

Duje Klarić/Cropix

Za dva noćenja u jednokrevetnoj sobi mora se izdvojit 607 eura, dakle, tek 300 eura za jednu noć, što se prema prethodno navedenim cijenama čini prava sitnica za takav hotel. Ako, pak, netko želi sobu s "queen size" krevetom u "Parka", dvije noći iznose tisuću eura, čime je cijena jednog noćenja, od 500 eura, opet prihvatljivija nego u ostalim hotelima. Za kraj nam se samo ostaje zapitati, pa ko to more platit? Netko, očigledno, može. 

image

U hotelu Park jefitinije noćenje nego u drugim hotelima - 300 eura

Booking/Screenshot
image
Booking/Screenshot
image

U splitskim je hotelima, preko Bookinga, ostalo još nekoliko slobodnih soba

Booking/Screenshot
19. travanj 2024 07:42