StoryEditorOCM
RegionalDRAMA U ZRAKU

Avion Croatia Airlinesa koji je letio iz Londona u Zagreb zbog magle i potresa završio u Dubrovniku! Jedno je nejasno...

Piše vijesti sd
28. prosinca 2023. - 08:33

Let OU491/CTN82W Croatia Airlinesa koji je krenuo iz Londona prema Zagrebu, suočio se s nizom neočekivanih izazova koji su zahtijevali žurnu promjenu plana leta. Airbus A319 s registracijom 9A-CTL bio je opremljen i spreman za rutinsko putovanje, no situacija na terenu u Zagrebu pokazala se kao ključni faktor u promjeni odredišta, piše avioradar.net.

image
Goran Sebelic/Cropix

Dolaskom u zonu zagrebačke zračne luke, posada leta OU491 obaviještena je o Low Visibility Procedures (LVP) koje su na snazi.

Budući da prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže avioradar.net piloti na ovom letu nisu bili certificirani za operacije u ovakvim uvjetima, let je ušao u holding u 20:40 po lokalnom vremenu, dok se tražilo alternativno rješenje.

image
Goran Sebelic/Cropix

Split, inicijalno alternativno odredište, brzo je postao neizvediv zbog potresa koji je zahvatio područje, a koji je zahtijevao dodatne sigurnosne preglede staze i stajanke. Ova situacija primorala je posadu na dodatnu prilagodbu plana leta.

Konačnom odlukom let je preusmjeren prema Dubrovniku. Ovaj potez, iako izvan uobičajenih okvira, omogućio je sigurno prizemljenje zrakoplova i putnika. Dubrovački aerodrom, spreman i opremljen, uspješno je prihvatio let OU491 u 21:40 po lokalnom vremenu, pružajući putnicima neočekivan kraj njihovog leta.

image

Zračna luka Dubrovnik

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Ostaje pitanje kako je Croatia Airlines na let iz Londona stavila posadu koja nema potrebno obrazovanje za slijetanje po uvjetima koji su uobičajeni u ovo doba godine na zračnoj luci Zagreb.

Portal avioradar.net javlja da su ostali zrakoplovi u tom razdoblju uspješno slijetali.

image
Goran Sebelic/Cropix
27. travanj 2024 08:46