StoryEditorOCM
KolonaVLAKIĆ I ŽIKINO KOLO

Zašto se organizatori korona vjenčanja generalove kćeri javno ne ispričaju Zadranima nego preko ‘kurira‘ medijima prijete tužbom zbog narušenog ugleda

12. srpnja 2020. - 22:15

Dvoje. Petogodišnji dječak i vozač službenog kombija. To je ukupni saldo zaraženih Zadrana nakon Adria Toura održanog prije tri tjedna na Višnjiku. Sjećate se valjda toga, kada je otkriveno „novo žarište” korone, kad su se novine, televizije i portali natjecali tko će skandaloznije prikazati organizaciju teniskog turnira u režiji Novaka Đokovića, najboljeg tenisača današnjice. Sjećate se te panike, pretjerivanja, sijanja straha i politikantskih moralki o neodgovornosti, kao da se cijela Hrvatska tek u Zadru zarazila Covidom-19.

Dakle, dvoje. Od svih tih prepunih tribina, Kids daya, sakupljača loptica, košarkaških ekshibicija, selfija i rukovanja s Đokovićem i Ćorićem, večernjih i dnevnih koronapartyja, razboljelo se dvoje stanovnika Zadarske županije. Ukupno osam: dvoje Zadrana, Novak Đoković, njegova supruga, Goran Ivanišević, Borna Ćorić, novinarka HTV-a i dvoje pomoćnih trenera. Plus bugarski tenisač Grigor Dimitrov, od kojeg je navodno sve krenulo. Od tisuća i tisuća ljudi koja su ta četiri dana prošla turnirom, konačni saldo je osam pozitivnih, dva iz Zadra. I danas su svi dobro.

Zašto je to važno? Zato što Zadar upravo počinje osjećati posljedice eksplozije stvarnog žarišta koronavirusa. Po mogućim posljedicama, eksplozija zaraze u biogradskoj Ortopedskoj bolnici iz kraja ožujka, za novo žarište izgleda kao mačji kašalj. Ali ovaj put o njemu ne možete ništa doznati s naslovnih stranica novina i u prvim minutama dnevnika. Za doznati nešto više o tome treba rudariti po lokalnim medijima. Jer u tom novom žarištu nije bilo ni Đokovića, ni Plenkovića ni Nacionalnog stožera ni predizborne atmosfere. Javnost je od svega toga zasićena, Nacionalni stožer je iskompromitiran, pridržavanje mjera je „za naivne i budale”, novinari više nemaju onaj isti žar kao na početku tražiti 'nultog pacijenta'. To što su u Zadru preko noći najmanje 32 osobe zaražene, a njih više od 500 je stavljeno u izolaciju, nikoga više nije briga, čak ni same organizatore pira. A to je, na žalost, tek početak.

Ne, niste krivo pročitali. Novo, možda najgore žarište od izbijanja pandemije na području Zadarske županije, eksplodiralo je na vjenčanju kćeri generala Mladena Fuzula. Svadba je održana pretprošle subote, preko 300 uzvanika iz cijele Hrvatske satima je feštalo po gradu, od Jazina i Foruma, do Mosta i Kalelarge, pjevalo se i sviralo po ulicama i trgovima kao da korone nema niti je ikada bilo. Nakon četiri dana stigao je račun. Na površinu su počeli izlaziti zaraženi svatovi kao liječnici u zadarskoj bolnici i Zavodu za hitnu medicinu, kao tete u dječjim vrtićima i radnici u staračkom domu. Sve do tada zadarski stožer i epidemiolozi uspješno su branili te najosjetljivije dijelove sustava. Sada je virus prvi put u njih prodro i svi strepe o mogućim posljedicama.

Naravno, čim su zaraženi na piru dospjeli u javnost samo su se rijetki mediji usudili navesti da su povezani s vjenčanjem generalove kćeri. Kad se dogodio Adria Tour, novinari su istog trena raščetvorili organizatora i Nacionalni stožer, Plenkovića i Đokovića, a posebno krvožedno napali su vlasnika poznatog restorana „Niko”, Erika Pavina, gdje su se tenisači družili. Gospodin Erik pristojno je i strpljivo danima odgovarao na sva novinarska pitanja i objašnjavao okolnosti, ispričavajući se zbog neželjenih posljedica, iako je među zaraženima bio i njegov petogodišnji unuk. Potpuno suprotno od ovoga sada.

Organizatori vjenčanja ogorčeni su na istinu, na činjenicu da su neki mediji napisali kako je novo žarište zaraze vjenčanje generalove kćeri. Preko svojih prijatelja i poznanika kontaktirali su novinare Slobodne i Zadarskog.hr tražeći da se uz korona vjenčanje ne spominje ime generala. Njihovi kuriri su tu informaciju upakirali u poruku „znate, ako to ne skinete, oni već pripremaju neke tužbe” uz prijeteći podtekst kako će „čitavu stvar riješiti na višoj razini”.

Taj pritisak na medije, taj pokušaj zataškavanja informacije važne za sve građane koji su bili na piru ili su nakon njega bili u kontaktu sa sudionicima vjenčanja, strašnije je od svega što se nakon pira događa. Da se vjenčanje generalove kćeri održalo negdje u privatnom prostru, iza četiri zida, pa i da se na njemu dogodilo širenje zaraza, čovjek bi razumio i ne bi inzistirao na objavi imena organizatora. Ali vjenčanje generalove kćeri, od početka do kraja, iz minute u minutu, moglo se pratiti preko stotina fotografija i videa objavljenih u 'realnom vremenu' na društvenim mrežama od strane samih mladenaca, rodbine i uzvanika.

Nema tko u Zadru nije znao čije je pir u tijeku i tko na njemu sve sudjeluje, ergela političar i vojnih lica, pripadnika establišmenta i društvenih uglednika. I nikome nije smetalo što se ljube i grle, što se ne poštuju mjere protiv pandemije, problem je nastao kad su mediji tom događaju u negativnom kontekstu dodali ime i prezime organizatora. Jer je to, kao, privatna stvar. Možda bi, kažemo, i bila privatna da svatovi nisu dvaput obišli cijeli grad i o svemu tome obavijestili pola Hrvatske na Facebooku i Instagramu. Ali ni to nije za čuditi se, to je samo poznati kulturni i društveni obrazac ponašanja današnjih generacija.

Problem je što deset dana od pira koji je ugrozio „pola” Zadra nitko od mladenaca i rodbine nije osjetio potrebu javno se ispričati, izraziti žaljenje što su organizirali masovnu svadbu ignorirajući protuepidemijske mjere i prihvatiti odgovornost za ono što se dogodilo.

Ali ne. Oni nisu te vrste. Oni nisu taj kulturni i društveni obrazac. Oni prijete tužbama, oni hoće zaštiti svoj ugled i od medija naplatiti nanesenu im štetu. Ali tko će platiti zdravlje ljudima koji su se na tom piru zarazili? Tko će platiti posljedice ulaska virusa u bolnicu, vrtić i starački dom? Tu se peru ruke jer s tim 'neugodnostima' ne treba povezivati generalsko vjenčanje.

Slično se nažalost ponašaju i epidemiolozi. Nakon što su izbrojili 24 pozitivne osobe u vezi s pirom, odjednom su prestali izvještavati o kontekstu novo oboljelih. Za osam pozitivnih osoba tijekom subote i nedjelje više ne možemo znati kako su se zarazili, jesu li bili na piru ili u kontaktu sa sudionicima pira. Odjednom su, baš kao i u slučaju biogradske bolnice, kada su novinari pratili tragove širenja bolesti preko tamošnjih liječnika na zadarsku i kninsku bolnicu, počeli zamućivati informacije.

Epidemiolozi više ne znaju gdje su se zarazili, iako nam iz zadarskog stožera, baš kao i u slučaju s biogradskom bolnicom, neslužbeno govore da su svi ti novooboljeli direktno i indirektno povezani s generalskim pirom. U nekom trenutku, kada za sustav to postane neugodno, nije više bitna odgovornost, nego samo sanacija posljedica. A za sve ostalo krivi su mediji.

U redu, pristajem. Samo, tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen.

18. travanj 2024 14:07