StoryEditorOCM
KalelargaOPASNO VRIJEME

Vrhunac toplinskog vala u danima koji slijede, a onda silovita promjena vremena praćena olujama

Piše DHMZ/JL
31. srpnja 2020. - 14:20

Najavljivani toplinski val stigao je Hrvatsku, a njegov vrhunac očekujemo u danima koji dolaze. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je crvena upozorenja na toplinske valove na Riječkom i kninskom području, dok je narančasto upozorenje izdano za Gospić. Tijekom vikenda u 'crvenom' će biti samo Rijeka, dok za subotu stoji narančasto upozorenje za Zagreb i Knin.

Zbog nesnosnih vrućina i toplinskog vala oglasio se i Meteoalarm. Tako crveno upozorenje danas stoji za Istru, Primorje, sjevernu Dalmaciju i dalmatinsko zaleđe, dok će sutra u 'crvenom' biti Istra, Primorje i sjeverna Dalmacija.

Najviša temperatura zraka danas će biti uglavnom od 31 do 36 °C, s tim da će u unutrašnjosti biti nestabilno pa će uz lokalno jači razvoj oblaka biti pljuskova i grmljavine, osobito u gorju, Slavoniji i unutrašnjosti Istre. 

image
Meteoalarm za danas
Dhmz

Sutra će prevladavati sunčano, prolazno uz umjerenu naoblaku. Malo kiše tek rijetko može pasti u noći i ujutro u središnjim i gorskim predjelima, a poslijepodne je poneki pljusak moguć u gorju, unutrašnjosti Istre i u Dalmaciji. Vjetar većinom slab. Na Jadranu slaba do umjerena bura, poslijepodne umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. 

Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu od 22 do 26. Najviša dnevna uglavnom od 30 do 35 °C, u Dalmaciji i malo viša.

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula kaže da će nestabilnije biti u ponedjeljak, te posebice u utorak kada većini Hrvatske slijedi nova promjena vremena.

- Pad temperature je neprijeporan, znatniji u sjevernim kopnenim krajevima, a moguće su i oluje uoči godišnjice Oluje, kaže Vakula.

image
Dhmz
20. travanj 2024 00:09