StoryEditorOCM
KalelargaU VOJARNI

U Zemuniku su danas dodijeljena priznanja pripadnicima protupožarne eskadrile, posebno su se istaknuli u lanjskoj sezoni

Piše AVŠ
11. ožujka 2022. - 14:13

Pripadnicima 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji su se posebno istaknuli u provedbi zadaća tijekom prošle Protupožarne sezone, Hrvatska vatrogasna zajednica uručila je danas priznanja u vojarni u Zemuniku.

- Prošla sezona bila je dosta zahtjevna i iziskivala je suradnju kompletnog sustava, posebno su srpanj i kolovoz pokazali veliki napor vatrogasaca koji su sudjelovali u gašenju požara u inozemstvu. Požar koji se dogodio 2017. u Splitu iznjedrio mnoge promjene pa i novi Zakon o vatrogastvu, a pomaci se vide i u opremanju i u angažmanu. Gašenje požara je pomaknuto za skoro sat vremena od same dojave do kompletnog gašenja-  rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković dodavši kako je u samo zadnje dvije do tri godine 400 novih vozila ušlo u sustav vatrogastva.

Inače, u Hrvatskoj se godišnje zabilježi preko 30 tisuća vatrogasnih intervencija. Brigadir Marinko Galović, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, naglasak je stavio na jaku protupožarnu flotu, dodajući kako će Hrvatska biti jedan od značajnijih centara protupožarnog zrakoplovstva u Europi.

- To smo pokazali i sudjelovanjem u europskim snagama gdje smo u zadnje dvije godine dobro iskoristili i dokazali svoje sposobnosti - kazao je Galović.

27. travanj 2024 15:25