StoryEditorOCM
KalelargaPOVIJESNI DAN

Potpisan ugovor o obnovi zadarske rive vrijedan 75 milijuna: rekonsturirat će se u tri faze od mosta sve do Sveučilišta

Piše M. Gugić
24. lipnja 2020. - 13:12
Svečano potpisivanje ugovora za projekt Rekonstrukcija Obale Petra Krešimira IV (obnova Zadarske rive).  Bozidar Vukicevic/Cropix

U Domu Zadarske županije jutros je potpisan važan ugovor o obnovi Zadarske rive. Njime će se rekonstruirati obala Obale kralja Petra Krešimira 4. odnosno od zadarskog mosta do „Pozdrava suncu" pa od „Pozdrava suncu" sve do zgrade Sveučilišta. Procijenjena vrijednost projekta kojega će u cijelosti financirati Europska Unija, a manjim dijelom država, iznosi 75 milijuna kuna bez PDV-a. 

- Zadarska riva, uz Sv. Donat, svakako je simbol našega grada. Znamo da je više puta opjevana i da gosti iz cijeloga svijeta dolaze s nje pogledati najljepši zalazak sunca. U odnosu na ostale gradove uz obalu, naša riva posebna je po činjenici da nije asfaltirana, te da ima lijep zeleni pojas koji, uz perivoje Vladimira Nazora i Kraljice Jelene, zaista možemo nazvati plućima grada. Međutim znamo i da se kroz povijest vizura grada na toj strani mijenjala, od utvrda koje su srušene da se grad otvori prema moru i s nizom lijepih građevina - istzaknuo je u svom govoru župan Božidar Longin te naglasio kako je mul (gat) izgrađen u vrijeme Austro-ugarske monarhije.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

- I to ne bilo gdje! Tadašnji inženjeri vrlo su temeljito istraživali snagu svakoga vjetra koji ovdje puše, najviše juga, i stoga je gat izgrađen baš na određenoj poziciji i to dužine 80, a širine 16 do 18 metara i kao takav štitio je od vjetra rivu, ulaz u luku, pa sve do uvale Draženica. Bombardiranje u drugom svjetskom ratu uništilo je gotovo sve zgrade na rivi, ali i dio gata. Od tada, riva se povremeno popravljala, dijelom sanirala, izgrađen je ovaj dio koji možemo vidjeti kroz prozor s instalacijama Pozdrav Suncu i Morske orgulje, no naša stara dama ipak treba temeljit i sustavan, kako bi se to popularnim engleskim izrazom nazvalo, make over - rekao je Longin, a gradonačelnik Branko Dukić izjavio je kako ga nije briga hoće li ljudi ovo shvatiti kao dio kampanje.

- Za mene je ovo jedan od najslađih ugovora kojima sam svjedočio. Želimo predati tu rivu našim generacijama koje dolaze. Proces nije bio brz, u prošloj neveri nastale su rupe koje su podlokale rivu, izgledalo je ružno, ali smo zahvaljujući suradnji Vlade, ministra Olega Butkovića i državnog tajnika Josipa Bilavera, Grada i Županije, uspjeli dovesti projekt do kraja - zaključio je Dukić.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Ovaj projekt, u koji se hrabro upuštaju resorno Ministarstvo i Lučka uprava Zadar, veliki je zahvat koji će u konačnici rivi vratiti sjaj i dugoročno olakšati njeno održavanje, posebioce zbog juga koje konstantno radi veliku štetu.

Robert Škifić,ravnatelj Lučke uprave Zadar, predstavio je tri faze projekta.

- Počinjemo rekonstrukcijom obale i sanacijom u dužini 905 metara, zatim nastavljamo sanacijom gata koji će se dovesti do izgleda od prije 100 godina, uz produženje od 15 metara i proširenje na pravu širinu te završavamo rekonstrukcijom zaobalnog dijela Liburnske obale od mosta do bivšeg Autobusnog kolodvora - pojasnio je Škifić te dodao kako se kao stanovnik poznatog gradskog kvarta, Kampo Kaštela, kao dijete i sam kupao na mulu i živio s rivom.

- Drago mi je da će dobiti svoj sjaj, što su Zadrani zaslužili godinama - komentirao je Škifić, a župan Longin se kratko ubacio:

 - Ono što jest sigurno, riva će u srcima svih nas Zadrana i dalje ostati mjesto za ugodnu šetnju, opuštanje i druženje. Ostat će zauvijek, kao u pjesmi „Divna je riva mojega grada“ - citirao je za kraj župan Longin. 

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

 

20. travanj 2024 01:20