StoryEditorOCM
FotoreportANTIČKI BRODOLOM

Kod Novalje pronađeno senzacionalno nalazište, objavljene fotografije prizora starog dvije tisuće godina!

Piše Vedran Dorušić
7. lipnja 2020. - 09:15

Kod Novalje je detektiran novi ronilački nalaz. Ostaci brodoloma, prema prvim pretpostavkama broda koji je bio dug 10-15 metara, a čijih vidljivih ostataka nema, ali zato je pronađen gotovo netaknuti sadržaj – građevinski materijal, odnosno dijelovi za krov. Po Novalji ima keramičarskih peći iz vremena Rima i tek po otkriću pečata na proizvodu, znat ćemo više, no svakako se radi o lokalnoj proizvodnji, pa vjerojatno i transportu. Morski HR prvi donosi fotografije prizora starog dvije tisuće godina!

Uvijek je svima važno tko je našao nešto, a ovo je priča o suradnji i prepoznavanju podmorskih nalaza. Jer ovaj nalaz vidjeli su mnogi ronioci, ali jednostavno nisu bili svjesni o čemu je riječ. Na žalost ne smijemo otkriti točnu lokaciju da ne bude devastiranja u zadnji čas, stoga ćemo izostaviti koordinate, točne dubine i slične detalje, po kojima bi neki kolekcionar došao do nove nadstrešnice.

Na otok Pag već godinama dolazi Javna vatrogasna postrojba Čakovec koji tamo provodi svoja trening ronjenja. Tako je bilo i ove godine. Ove godine javili su se da bi došli roniti na Letavici jer žele doći na „obaveznu lektiru”, dogovorili smo ronjenje i krenuli u provedbu istog. Kako brifing za ronjenje na Letavici normalno traje 45 minuta ima i svoj edukativni dio u smislu prijave arheoloških nalaza i brige o njima te uključivanje istih u turističke aktivnosti, taj dio smo proširili. Naime to je uobičajena praksa kada imamo grupu iz Hrvatske.

Krenuli smo u zaron po prije utvrđenom dogovoru, prvo sidro, onda amfore i to se pokazalo super. Na izronu smo uočili jednu malu posudu, zapravo možemo reći krhotinu posude, fotografirali smo ju i ostavili „in situ”. Možda nekom zvuči da je ta mala posuda na brodu prepunom amfora, ništa posebno i nešto za očekivati, ona je jako bitna. Naime njen nalaz daje nove indikacije gdje tražiti kada budemo radili novo istraživanje. Naime još uvijek ne možemo reći što je prova a što krma tako da bi nam pronalazak kuhinjskog posuđa s jedne strane broda puno pomogao.  Naše fotografije proslijedili smo nadležnim službama kako je i red i zakon.  Malo druženja i zajedničkih fotografija te međimurski vatrogasci idu dalje na popodnevno ronjenje. Pozdrav i vidimo se. ( tad nisam znao da će to biti sutra)

Popodne dolaze podvodne fotografije i upit „kaj je to ? Gledam šokirano tegule i imbrexi, izgledaju kao nalaz na Molatu (kojeg istražuje AMZD ). Šaljem svima za koje smatram da znaju što je? I svi na prvu isto. Čujemo se  opet, koliko duboko, nije preduboko ma sigurno je to već poznato ali nije baš poznato, Zovem u Gospić u konzervatorski ured, nema toga. Eto opet luda sreća.

Antička krovna konstrukcija – Imbrex i Tegula

U ronilačkom centru uzimamo opremu, dva GoPro-a , mjerku, metarske šipke, metar, olova za krajnje točke, pločice za pisanje i krećemo prema lokaciji. Marko Kresiln i ja dogovaramo kako ćemo što, zovemo Matka Čvrljka da nam kaže detalje kako da namjestimo sve za dokumentiranje. Dolazimo na lokaciju, ronilački tim JVP Čakovec: Robert Novak, Robert Bister i Leon Krištofić spremni su da nas odvedu. Ja sam potpuno cool i dajem zadatke da se ne petljamo u posao jedni drugima. Ulazimo u more i pritežemo  opremu. E sad mi srce kuca, adrenalin sve je tu. Smirujem sam sebe i slijedim ekipu. Dolazimo do lokacije i da to je to.

To su velike tegule i ibrexi.  I opet onaj dobar osjećaj.  Čestitanje od morem, nema vremena  pa krećemo s poslom. Nalazište nije veliko i sve ide brzo, ekipa je sposobna i sve ide kako smo dogovorili na brifingu, fotografiramo i snimamo i naravno ostajemo na debeloj rezervi. Moramo gore.

Na površini smijeh, zbijanje šala i slične ronilačke teme. Idemo kod njih  na gemišt. Šaljemo fotografije i videa. Jako smo zadovoljni i zapravo je to jedan jako dobar osjećaj. Navečer pisanje prijave i slanje fotografija za 3D model i sve što ide uz to. I opet Međimurac, došao je Nikola Hrženjak, iz Čakovca podvodni fotograf. Nas dva bili smo članovi Ronilačkog kluba Gnjurac – Varaždin ( mene put odnio na Pag a njega u Njemačku ), znam ga kao podvodnog fotografa, dogovaramo ronjenja – Želi fotografirati amfore na Letavici. Ali prvo moramo jednu ekskluzivnu napraviti  i zato možete uživati u njegovim fotografijama.

Dan drugi, vatrogasci se javljaju da su na putu doma. Spremo se, jugo je solidno i oblačno je. Ali ipak uvjeti za fotografiranje će biti dovoljno dobri.  Nikola ostaje gore s Mihom a Marko i ja idemo duboko da vidimo ima li što dublje ( nadamo se sidru ).  Duboko dolje – Marko je vidio dva imbreksa, ja ništa.  Vraćamo se iz dubine i Nikola je već uposlio Mihu da bude model, radi se. Sad ide poziranje nas dvojice, gotovi smo. Krećemo gore i pregledavamo, kod jedne rupe ima ručka od amfore, poklopac za amforu, fotodokumentacija i idemo dalje.  U samom kraju građevinski otpad, novijeg datuma, i tada sam shvatio zašto su neki smatrali da je  to građevinski otpad.

Možda je sreća tako htjela da u ovom neizvjesnom trenutku za Novalju detektiramo jedan antički nalaz pored Novalje. Otkazani festivali na Zrću donose veliku neizvjesnost ali i priliku. Naime ovo turističko mjesto godinama radi na tome da polako svoj turizam prebaci na obiteljski a smanji party turizam, evo možda je baš ovo prilika. Nije ovo nalaz epskih razmjera, ali je zanimljiv i uz dobru pripremu može pomoći razvoju ronjenja u Novalji - piše Morski.hr.

20. travanj 2024 09:51