StoryEditorOCM
ForumOPASNI "UVOZ"

‘Zombi droga‘ stigla i kod nas: fentanil uzima danak i po Hrvatskoj. ‘Sve je krenulo s ovom turističkom sezonom...‘

Piše Vijesti SD
30. rujna 2023. - 22:01

Zombi droga - fentanil više nije samo američki problem. Pojavljivao se već otprije i kod stranaca u Hrvatskoj. "Prvi susret s fentanilom smo imali na turističkim događajima tijekom sezone kad su stranci sa sobom donijeli fentanil. Inače u RH ga nije bilo, ali evo sad novo je da imamo i prvo predoziranje s fentanilom", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, piše dnevnik.hr.

U Hrvatskoj postoji medicinski fentanil. Koristi se za jake bolove u terminalnoj fazi bolesti. Propisuje se po strogom, posebnom protokolu. "Ilegalne proizvodnje i distribucije fentanila u RH nema. Do sada nije bilo zaplijene, a ono što se u nekoliko navrata dogodilo da je došlo do zlouporabe legalno proizvedenog fentanila koji se koristi kao lijek", pojasnio je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a.

Smatraju ga najsmrtonosnijom drogom jer i najmanje količine su opasne. Riječ je o sintetskom opiodu, a fentanil je 50 puta jači od heroina!

"Vidjeli ste zadnji slučaj i postoji sumnja da je posljedica konzumiranja te vrste droge, ali mi još nismo zaplijenili tu vrstu droge, ali ne trebamo bježati od toga u skoro vrijeme da imamo zaplijene i te vrste droge", poručio je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

Narko tržište u ostatku svijeta preplavljeno je fentanilom, pa ministar Vili Beroš savjetuje mlade.

"Čuli smo podatke koji uznemiriju o njegovoj opasnosti. Stoga pozivam sve mlade i one koji dođu u doticaj da korist taj lijek, on je iznimno opasan i treba ga izbjegavati u širokom luku", rekao je.

Riječ je o drogi kod koje su i najmanje količine kobne.

"Kod ilegalnog proizvedenog fentanila koji se najčešće nalazi u prahu, može se isto tako nalaziti u tabletama, je problem u tome što se ne zna u kojoj se koncetraciji radi. Ako govorimo o jednom gramu fentanila od njega se može napraviti 600 doza koje bi ovisnik mogao upotrijebiti", pojasnio je Željko Petković.

Ovisnici ga često konzumiraju s drugim drogama - ne znajući o kojoj se dozi radi. Ne čudi zato što je broj umrlih u Americi od fentanila dosegnuo povijesne razmjere - u samo jednoj godini od opasne droge umrlo je 100.000 ljudi, piše dnevnik.hr.

27. travanj 2024 12:11