StoryEditorOCM
ForumNAPETA ATMOSFERA

Zatvorena birališta u Turskoj, očekuje se Erdoganova pobjeda. Protukandidat pozvao pristaše da paze na moguće prevare

Piše hina
28. svibnja 2023. - 17:21

Oba predsjednička kandidata u drugome krugu izbora u Turskoj, aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i njegov protukandidat Kemal Kılıçdaroğlu glasali su u nedjelju, Kılıçdaroğlu u školi u glavnome gradu Ankari, a Erdoğan u Istanbulu. Birališta su zatvorena u 16 sati.

Anketa uoči drugog kruga pokazuju predviđaju da će Erdogan osvojiti od 52 do 55 posto glasova.

Iako su uoči prvog kruga ankete ukazivale na to da će ga oporbeni kandidat Kilicdaroglu spriječiti da osvoji treći mandat, čini se da će vlast ostati čvrsto u Erdoganovim rukama.

Erdogan je u prvom krugu osvojio 49,5 posto, više nego što se očekivalo, ali nedovoljno da pobijedi u prvom krugu predsjedničkih izbora. Njegov protukandidat Kilicdaroglu je osvojio pet postotnih bodova manje.

image
Houssam Shbaro/Anadolu Agency Via Afp

“Pozivam sve građane da izađu na izbore kako bi se riješili ugnjetavanja i autoritarnog režima i da bi u ovu zemlju stigla istinska sloboda i demokracija”, rekao je Kılıçdaroğlu nakon što je ubacio svoj glasački listić u kutiju.

Pozvao je svoje pristaše da i nakon zatvaranja biračkih mjesta ostanu blizu njih i da pripaze na biračke kutije s obzirom na to “da se ovi izbori održavaju u vrlo teškim okolnostima”.

“Izrečene su svakojake klevete, no ja vjerujem u zdrav razum građana. Demokracija će sigurno doći u ovu zemlju, doći će nam sloboda”, poručio je okupljenima koji su ga ispred biračkog mjesta dočekali pljeskom.

image
Serhat Zafer/Anadolu Agency Via Afp

Erdoğan je,nakon glasanja u Istanbulu izjavio kako je ovo prvi put u povijesti Turske da se u zemlji održava drugi krug izbora.

Pohvalio je veliki odaziv građana u prvome krugu 14. svibnja i rekao da i ovaj put očekuje veliki odaziv.

U prvome je krugu glasalo oko 87 posto birača s pravom glasa. “Nijedna zemlja na svijetu nema stopu odaziva koja iznosi gotovo 90 posto. Molim svoje sugrađane da dođu i glasaju”, rekao je aktualni šef države.

image
Halil Sagirkaya/Anadolu Agency Via Afp

Erdogan se smatra favoritom drugoga kruga izbora, a glasao je u svome izbornom okrugu Usküdar na azijskoj strani Istanbula.

Na biralište je stigao u pratnji supruge Emine. I njega je dočekalo i ispratilo mnoštvo pristaša.

Po njegovu mišljenju, glasanje će biti brzo zaključeno s obzirom na to da su samo dva kandidata u utrci za predsjedničku funkciju.

Erdogan će u ranim večernjim satima biti u Ankari.

16. travanj 2024 18:54