StoryEditorOCM
Forum4 MILIJUNA KUNA

Vlada nakon potresa odriješila kesu, stižu novi seizmografi i akcelerografi. Gustu mrežu seizmoloških stanica treba svaka zemlja na trusnom terenu

Piše D.Krile/PSD
6. siječnja 2021. - 15:20

Nakon niza zadnjih razornih potresa Vlada je ipak uspjela pronaći proračunske novce za nabavku novih seizmografa i druge opreme za bilježenje zemljinih pomaka na području Republike Hrvatske. Riječ je o nešto više od četiri milijuna kuna pomoću kojih su nadležne službe već pokrenule proceduru nabavke potrebnih instrumenata.

Riječ je o 20 akcelerografa, 20 malih prijenosnih seizmografa i 20 digitalizatora podataka koji služe i za spremanje zapisa – potvrdila je za HTV voditeljica Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku PMF-a mr. Ines Ivančić. Novac za nabavku je već transferiran iz Ministarstva znanosti, te bi novi uređaji mogli bilježiti podatke na terenu već za koji dan. Najvjerojatnije će biti riječ o aparaturi renomiranog svjetskog dobavljača, američke kompanije Kinemetrics.

Uspostava guste mreže terenskih senzora potreba je svake zemlje s izraženijim potresnim rizikom, a Hrvatska je odavno po tom pitanju država ispod bilo kakve norme za kvalitetnija znanstvena istraživanja. Italija je, prema tvrdnjama naših seizmologa, uzorno opremljena zemlja, s više od 2000 dodatno postavljenih terenskih instrumenata na područjima pogođenim potresom. Tendencija svake ozbiljne seizmološke službe je zabilježiti baš svako zbivanje na potresno aktivnom području, kao podlogu za ozbiljnu znanstvenu analizu. U Hrvatskoj se odavno govori o potrebi nabavke takve dodatne opreme, no dok se ne dogodi veća katastrofa nadležni državni službenici za takve namjene teško driješe kesu.

Hrvatska i zbog svojega položaja iziskuje uspostavu guste i široke mreže seizmoloških stanica, pošto teritorij BiH priječi čitanje instrumentalnih zapisa na cijelom državnom terenu i službu čini „gluhom“ za potrese u nekim dijelovima države.

Seizmološki instrumenti dijele se na dvije osnovne vrste: skuplji seizmografi stalno bilježe sve potrese i temeljni su alat u seizmologiji, dok jeftiniji akcelerografi bilježe samo jače potrese i prijenos njihovih vibracija na određenom terenu, pa se na temelju njihova rada procjenjuje lokalne uvjete gradnje i druge protupotresne standarde.

Dosad je nadležna državna služba raspolagala sa samo 17 seizmografa na području cijele Republike Hrvatske. Nabavku pet akcelerografa financirao je grad Zagreb prije desetak godina, a još pet ih je davno, nakon potresa 1979., bio nabavio Zavod za obnovu Dubrovnika. Jedan akcelerograf postavljen je u Stonu nakon potresa 1996., te postoji još jedan i u Makarskoj.

Na pitanje jesmo li ikada u povijesti zabilježili ovako dugačku seizmološku aktivnost kakva se od prošle godine registrira na području Zagreba i Banije, mr. Ines Ivančić iz Seizmološke službe je odgovorila potvrdno:

"1996. godine, nakon potresa u Stonu, instrumentima je zabilježeno više od 1000 potresa u samo godinu dana. 1909. godine, kad je u Zagrebu  postojao samo jedan seizmograf, ispod Medvednice je zabilježeno više od 50 značajnih potresa", rekla je mr. Ivančić.

18. travanj 2024 11:34