StoryEditorOCM
ForumZDRAVSTVO JE BOLESNO

Veliki prosvjed u Zagrebu: liječnici iz čitave Hrvatske pred zgradom Vlade, građani im daju podršku

Piše Hajdi karakaš jakubin/JL
18. ožujka 2023. - 12:59

12:15 Pozivom predsjednice Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renate Čulinović Čaić premijeru Andreju Plenkoviću da spasi hrvatsko zdravstvo, u subotu točno u 12 sati i pet minuta, na Trgu svetog Marka počeo je prosvjed liječnika.

"Obraćam se osobi na kojoj je potez. Premijeru, spasite hrvatsko zdravstvo", pozvala je predsjednica Liječničkog sindikata, pozdravljena povicima odobravanja i zvižducima okupljenih prosvjednika.

Poručila je da je "zdravo zdravstvo u interesu svih nas", te da ih ne zanimaju politika, ideologija i stranke, te poslala poruku onima koji imaju moć donositi odluke da počnu rješavati probleme u zdravstvu.

Osvrnula se i na tvrdnje da liječnici već imaju velike plaće, te poručila političarima da, za razliku od njih, oni svoje plaće zarade nekoliko puta mjesečno.

"Mi predstavljamo tisuće naših građana i pacijenata. Ako netko to ignorira, ne želi dobro Hrvatskoj", istaknula je.

Prosvjednici su ispunili ulice oko Markova trga, koji je još uvijek ograđen, te razvili veliki transparent "Zdravstvo je tema, premijeru, vi ste na potezu!"

Ispred Banskih dvora i Hrvatskog sabora ograda je pomaknuta gotovo do crkve sv. Marka gdje je postavljena pozornica s koje će svoje zahtjeve artikulirati predsjednici pet krovnih liječničkih udruga.

12:10 Velika prosvjedna povorka liječnika stigla je na Markov trg. Predstavljene su sve organizacije i udruge koje sudjeluju u prosvjedu te uskoro kreću govori.

11:40 Na Markovom trgu prosvjednike je dočekao Mirko Puljić zvani Galiot. Nakon nesreće u kojoj mu je stradala obitelj, spasili su ga ortopedi pa je došao dati podršku liječnicima kojima je, kako kaže, ‘zahvalan do neba‘.

U 15-ak autobusa na Trg dr. Franje Tuđmana stigli su liječnici iz cijele Hrvatske koji će u povorci proći središtem Zagreba te doći do Trga sv. Marka gdje će u 12 sati i pet minuta održati prosvjed protiv zdravstvene politike Vlade, za spas hrvatskog zdravstva, javlja Hina.

Stigli su odjeveni u bijele kute s balonima i bedževima na kojima piše "S.O.S. za zdravstvo" i transparentima "Rane nastale zbog nerada, liječnici ne mogu sanirati", "Nema odmora dok traje obmana", "Zadovoljni liječnici - zadovoljni pacijenti".

Liječnici, nezadovoljni svojim statusom i uvjetima rada, očekuju da će njihove zahtjeve čuti oni koji donose odluke, s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu.

Stigli su odjeveni u bijele kute s balonima i bedževima na kojima piše "S.O.S. za zdravstvo" i transparentima "Rane nastale zbog nerada, liječnici ne mogu sanirati", "Nema odmora dok traje obmana", "Zadovoljni liječnici - zadovoljni pacijenti".

"Ministar Vili Beroš više nema vizije što raditi s vojskom koju treba voditi", izjavila je uoči prosvjeda Nataša Ban Toskić, predsjednica Hrvatske koordinacije obiteljske medicine (KoHOM), koja je jedan od organizatora prosvjeda.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

"Mi Beroša nismo birali, pa ga nećemo ni smjenjivati, ali ovaj prosvjed će pokazati koliko su liječnici nezadovoljni", ističe Ban Toskić te dodaje da je Beroš putem medija dao do znanja da se danas neće pojaviti na Trgu sv. Marka.

image
Ronald Gorsic /cropix/Cropix

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić izjavila je kako organizatori očekuju da će ispuniti Trg sv. Marka i okolne ulice liječnicima svih generacije, i svih onima koji ih podržavaju.

Odbila je izlaziti s prognozama, te poručila da su rokovi za ispunjenje njihov zahtjeva jasno definirani i da je na Vladi potez.

Nakon što je sindikat liječnika prije mjesec dana upozorio da "zdravstvena kuća gori", nitko nije poduzeo ništa. Prekipjelo im je pa je u organizaciji Hrvatskog liječničkog sindikata, Hrvatske liječničke komore, Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine i Inicijative mladih liječnika u centru Zagreba za danas organiziran prosvjed "S.O.S. za zdravstvo". I sve to pod budnim okom zagrebačke policije koja je najavila da će, temeljem čl.79 Zakona o policijskim ovlastima audio-video snimati sva mjesta okupljanja, trasu kretanja i prilazne pravce.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

Prosvjednici u bijelim kutama i narančastim prslucima te s adekvatnim transparentima su se počeli okupljati prije 10 sati na dogovorenom mjestu na Trgu Franje Tuđmana odakle u 10.45 sati prosvjedna povorka kreće kroz Ilicu prema Trgu bana Jelačića pa sve do Trga svetog Marka.

I u tom periodu sve do 11.45 sati bit će obustavljen tramvajski promet Ilicom od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom i Račkog, zatim Zrinjevcem, Frankopanskom i Savskom do Vodnikove.

Koliko se može primijetiti, a ako je suditi po transparentima, medicinsko osoblje pristiglo je iz raznih hrvatskih gradova. Na Trg dr. Franje Tuđmana pristižu organizirani i autobusi. Podršku dolaze dati i građani u pratnji djece i kućnih ljubimaca.

image
Ronald Gorsic /cropix/Cropix

Medicinska struka, podsjetimo, želi zadovoljne pacijente no njih bez zadovoljnih liječnika, kako naglašavaju, nema.

A njihovi zahtjevi su jasni i glasni:

1. Zakon o radnopravnom statusu liječnika s ugrađenim značajnim povećanjem osnovne plaće za sve liječnike

2. Podizanje koeficijenata svih specijalista na razinu koeficijenta užih specijalista, povećanje koeficijenata za specijalizante i liječnike bez specijalizacije

3. Ukidanje robovlasničkih ugovora

4. Rad po vremensko-kadrovskim normativima

Inače, uoči najave prosvjeda nabrojali su 10 činjenica koje govore o slomu hrvatskog javno-zdravstvenog sustava:

- svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, mnogi odmah nakon završetka fakulteta

- u više od 50 općina na kopnu i na otocima nema liječnika primarne zdravstvene zaštite

- u sve više hrvatskih bolnica nedostaje i liječnika specijalista i liječnika obiteljske medicine

- u zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara

- svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina i za nekoliko godina neće nas imati tko liječiti

- pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana

- liječnici dnevno prime od 80 do 100 pacijenata i mogu im se posvetiti tek nekoliko minuta

- liječnici se dnevno administracijom bave više od 60 posto vremena, dok su čekaonice prepune

- liječnike se tjera da krše zakone odrađuju suludi broj prekovremenih sati

- mladi liječnici su u posebno teškoj situaciji jer ih vežu robovlasnički ugovori

25. travanj 2024 06:18