StoryEditorOCM
ForumVLADA USVOJILA PLAN

Već ovog ljeta počinjemo koristiti 5G mrežu: operateri su je više nego spremni ponuditi korisnicima, stotinjak puta je brža od postojeće 4G mreže

Piše Sanja Stapić/SD
23. ožujka 2021. - 15:29

U drugoj polovici ove godine, moguće već ovog ljeta, građani i tvrtke mogli bi početi koristiti 5G mrežu.

Do tada bi Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) trebala dodijeliti radiofrekvencijski spektar primarno namijenjen za 5G, a telekom operateri su više nego spremni ponuditi ljudima novu mrežu koja bi trebala biti stotinjak puta brža od postojeće 4G mreže. Jedni provode testiranja, a drugi već sad nude korisnicima iskustva 5G mreže, doduše ne prave super brze, budući da još nije došla, nego su 5G tehnologiju “ubacili” u postojeći radiofrekvencijski spektar pa koriste postojeći 4G spektar, radijsku opremu i lokacije.

U 34 grada 5G NA 4G

Hrvatski telekom je tako s komercijalnim radom 5G mreže počeo u listopadu prošle godine i iz tog operatera kažu nam da je trenutačno njihova 5G mreža implementirana u 34 hrvatska grada na frekvencijskom spektru od 2.1GHz, koristeći tehnologiju dinamičkog dijeljenja spektra (DSS), koja omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G i smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

- Dosadašnja iskustva su jako dobra, iako se na ovom frekvencijskom spektru ne mogu postići gigabitne brzine, performanse mreže su izuzetno dobre. U ovom trenutku imamo oko 40.000 korisnika koji imaju 5G uređaje i koji su se odlučili za 5G mrežu koja će korisnicima u budućnosti donijeti brojne benefite. Samo neki od njih su brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno bolja povezanost velikog broja uređaja, što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti. Zdravstvo, obrazovanje, proizvodnja, poljoprivreda, energetika, turizam, promet samo su neka od područja koja će 5G uvelike unaprijediti - ističu iz Hrvatskog telekoma i dodaju da se, nakon dodjele novog 5G spektra, što se očekuje sredinom godine, može se očekivati implementacija 5G mreže na novim frekvencijskim pojasevima i korištenje te nove mreže.

Iz Telemacha kažu da će uvođenje 5G mreže na području frekvencijskog spektra pokrenuti odmah nakon dobivene dozvole, a daljnji razvoj će ići dinamikom poslovnog plana koji podrazumijeva investicije od 130 milijuna eura u idućih pet godina.

- Prvo pravo iskustvo komercijalnog korištenja 5G mreže za naše korisnike će biti u trenutku dobivanja dozvole za komercijalni rad 5G mreže na području Osijeka i Zagreba. Nadležni regulator HAKOM je najavio dodjelu frekvencijskog spektra kasnije ove godine i Telemach će vrlo brzo nakon toga biti spreman za komercijalni rad. Plan implementacije 5G mreže u ostatku Hrvatske uvjetovan je uvjetima iz HAKOM-ova natječaja za dodjelu spektra i Telemach Hrvatska će razvijati svoju mrežu u skladu s tim uvjetima i vlastitim poslovnim planom – kažu u ovom operateru.

Iz A1 Hrvatska rekli su nam da će prava 5G mreža u Hrvatskoj biti dostupna nakon dodjele spektara za frekvencijska područja 700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz.

Zagreb i Osijek

- Prema najavama regulatornog tijela, završetak procesa alokacije frekvencija za 5G mrežu očekuje se u srpnju, nakon čega će građanima i poslovnim korisnicima biti omogućen komercijalni pristup. Neki uređaji poput 5G mobitela već su dostupni na domaćem tržištu te prvi korisnici mogu testirati prednosti 5G mreže. A1 Hrvatska prva je demonstrirala gigabitne brzine i nisku latenciju te mogućnosti 5G mreže u Zagrebu i Osijeku u frekvencijskom području od 3,6 GHz. A1 je i prvi domaći operator koji na području Bistre i Zagreba testira 5G mrežu u radiofrekvencijskom pojasu od 700 MHz na nekadašnjim frekvencijama za emitiranje TV programa. Istovremeno na području Osijeka, prvog 5G grada u Hrvatskoj, od 1. ožujka A1 Hrvatska testira 5G mrežu s korisnicima. Na području pokrivenom signalom u spektru od 3,6 GHz mogu isprobati prednosti pravog 5G-a gigabitne brzine i niske latencije. Testni korisnici dobivaju pristup 5G mreži koji se dodatno ne naplaćuje, a prema odluci HAKOM-a bit će omogućen do 1. lipnja. Testiranja se provode kako bi nastavili pružati najbolje korisničko iskustvo nakon što budu dodijeljene komercijalne 5G frekvencije – ističu iz A1 Hrvatska.

Vlada je prije desetak dana usvojila Nacionalni plan razvoja širokopojasnog pristupa u razdoblju od 2021. do 2027. godine, koji bi trebao pridonijeti uklanjanju prepreka i poticanju investicija u mreže velikog kapaciteta. U planu se konstatira da Hrvatska ne stoji dobro prema pokazatelju razvijenosti širokopojasnog pristupa koji objavljuje Europska komisija te je na 20. mjestu u Uniji, dok je po povezivosti na 25. mjestu...

Iz A1 Hrvatska pozdravljaju donošenje Nacionalnog plana razvoja i precizno definirane mjere poput smanjenja troškova postavljanja mreža i olakšavanja izgradnje uz unapređenje zakonodavnog okvira. Ovaj operater ukazuje na to da će razdoblje pred nama biti tehnološki i investicijski dinamično, a realizacija će ovisiti o uvjetima 5G dražbe, koja bi trebala biti stimulativna za razvoj i stvaranje pozitivne investicijske klime.

- Efikasno korištenje programa državnih potpora i EU sredstava u privatnom sektoru uz osiguranje adekvatnog udjela sufinanciranja od iznimne je važnosti za realizaciju investicija. Stoga pozdravljamo i uključivanje privatnog sektora u sve aktivnosti programiranja i korištenja EU fondova za gradnju mreža vrlo velikog kapaciteta i digitalnih usluga koje se na njima pružaju - navode u A1.

Porezni nameti

U Hrvatskom telekomu smatraju da je za uspješan razvoj 5G mreža i usluga ključno smanjenje postojeće razine naknada za pravo puta te definiranje investicijski poticajnih mjera u okviru predstojećeg postupka dodjele radiofrekvencijskog spektra, smanjenje administrativnih prepreka pri izgradnji elektroničke komunikacijske infrastrukture te osiguranje preduvjeta za veću mogućnost upotrebe EU fondova od privatnog sektora u području razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa. Toj listi možemo dodati očekivanja iz Telemacha, poput nastavka započetih Vladinih mjera za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja te rasterećenje pritiska u dijelu poreznih nameta. Naglašavaju da je za razvoj mreža pokretnih komunikacija nužna izgradnja radijskih postaja koja već danas značajno ovisi o spremnosti jedinica lokalne samouprave na suradnju s operatorima pa očekuju da će Vlada s jedinicama lokalne samouprave osigurati stabilan regulatorni okvir ujednačenom primjenom propisa i pravnom sigurnošću. Ili, efikasniju javnu upravu.

HAKOM: Stoput brža od postojeće mreže

Iz HAKOM-a kažu da 5G nudi teorijski procijenjene brzine do 10 Gb/s, što je 100-tinjak puta brže nego kod postojećih 4G mreža. Time će, na primjer, preuzimanje filma biti moguće za nekoliko sekundi. Većina aplikacija će se moći koristiti u oblaku, bez potrebe za njihovim preuzimanjem. Udaljeni rad će biti puno lakše ostvariti, što obuhvaća rad od kuće, upravljanje strojevima na daljinu, udaljeni nadzor pacijenata, dijagnostiku...

26. travanj 2024 14:47