StoryEditorOCM
Forum"ZLATNE PARCELE"

USKOK istražuje slučaj zemljišta Škorina parkinga:Policija počela izvide u spornim zamjenama zemljišta u Zagrebu

Piše JL
1. svibnja 2020. - 22:47

USKOK se i do sada bavio nizom spornih zamjena zemljišta na području Zagreba između Grada Zagreba i privatnih, kako fizičkih tako i pravnih osoba. Pojedine zamjene zemljišta postale su predmet formalno otvorenih istraga, pa i optužnica kao u slučaju zamjene zemljišta s tvrtkom Bramgrad Projekt obuhvaćenom u aferi Agram, u kojoj je prvooptuženi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

USKOK je sada počeo istraživati još jednu moguće spornu zamjenu zemljišta, onu između Grada Zagreba i sada pokojne Marice Božić, majke Branka Žibrata, kuma i poslovnog partnera Miroslava Škore.

Upravo kroz tu zamjenu zemljišta iz 2006. godine obitelj Žibrat stekla je zemljište, sada “poznato” parkiralište, površine 1251 četvorni metar, tik do bolnice Merkur u Zajčevoj ulici, čija je suvlasnica u međuvremenu postala Škorina supruga Kim Ann Škoro. Medijski napisi o tom zemljištu, kao i svježe objavljene informacije kako se Škorina supruga lani uknjižila kao suvlasnica dviju parcela uz Čulinečku cestu, za koje Grad Zagreb tvrdi da su zamjenom iz 2006. postale gradske, potaknule su nadležne institucije da provedu izvide i provjere o čemu se tu zapravo radi.

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, USKOK je naložio policiji da provede izvide, tj. da pribavi kompletnu dokumentaciju o toj zamjeni gradskih zemljišta te provjeri je li bilo pogodovanja, kršenja zakona ili drugih propusta, posebno u svjetlu činjenice da se Grad dulje od 10 godina nije uknjižio na pojedine parcele koje su ugovorom iz 2006. trebale prijeći u njegovo vlasništvo. Istražitelji su, kako doznajemo, već izuzeli dokumentaciju iz nadležnih gradskih ureda.

Gradnja kompostišta

Kako smo već izvještavali, Grad Zagreb je 19. siječnja 2006. sa Žibratovom majkom Maricom Božić sklopio ugovor kojim je ona u vlasništvo Grada trebala predati ukupno šest parcela u zamjenu za nekoliko gradskih terena, temeljem Zaključka o zamjeni nekretnina koji je 22. prosinca 2005. potpisao gradonačelnik Milan Bandić, a u kojem stoji da zemljišta u vlasništvu Žibratove majke Gradu trebaju zbog izgradnje produžetka Čulinečke ulice, kompostišta i infrastrukturnih objekata Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

No Kim Ann Škoro lani je od obitelji Žibrat kupila polovine dviju parcela površine 2846 kvadrata uz Čulinečku cestu, koje su ugovorom o zamjeni iz 2006. trebale pripasti Gradu. Nakon što se Škorina supruga uknjižila kao suvlasnica, Grad Zagreb inicirao je sudski postupak kako bi se utvrdilo njegovo pravo vlasništva.

Otkup od tvrtke

Branko Žibrat za Jutarnji list je izjavio kako je njegova obitelj odlučila ostati u vlasništvu navedenih parcela jer Grad Zagreb nije ispunio svoje obveze iz ugovora o zamjeni. Naglasio je da im Grad Zagreb nije, a što je bio dužan prema tom ugovoru, predao u vlasništvo nekoliko drugih zemljišta. No, jedno zemljište Grad im je nesumnjivo predao u vlasništvo, ono preko puta bolnice Merkur, na koje se Marica Božić odmah 2006. upisala kao vlasnik u zemljišnim knjigama.

Poslije je to zemljište otkupila njihova obiteljska tvrtka Hotel Zrinski, u čiju je vlasničku strukturu nekoliko godina poslije ušla i Kim Ann Škoro. Lani u srpnju, prije nego što je ugašena tvrtka Hotel Zrinski, Kim Ann Škoro i kći Branka Žibrata, Ivana, otkupile su od tvrtke zemljište koje je pretvoreno u sad već poznato parkiralište.

23. travanj 2024 14:08