StoryEditorOCM
ForumMANJE TESTIRANIH

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježeno 828 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo 15 pacijenata

Piše PSD
26. listopada 2020. - 11:05

U posljednja 24 sata zabilježeno je 828 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10919. Među njima su 864 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 65 pacijenata.

Preminulo je ukupno 15 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 37208 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 452 preminule, ukupno se oporavilo 25837 osoba od toga 1038 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 26 730 osoba. Do danas je ukupno testirana 449 541 osoba, od toga 3973 u posljednja 24 sata - izvijestio je Nacionalni stožer.

Počeli su stizati i podaci o broju novozaraženih po županijama.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 172 obrađena testa danas su 43 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih 26 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2077 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 65 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 6 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 17 godina. Osoba je bila pozitivna na COVID infekciju - javlja Stožer splitsko-dalmatinske županije.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije pet osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; troje korisnika i dvije djelatnice Cvjetnog doma u Šibeniku.

Trenutno je 120 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. 11 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovana su 43 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 311 osoba.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije ženske osobe iz Dubrovnika (za jednu utvrđena ep. veza) i jednoj ženskoj osobi iz Konavala (utvrđena ep. veza).

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 19 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je

149 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 18 244 uzorka.

U samoizolaciji je 812 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 89 slučajeva kršenja samoizolacije.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 20 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je većinom o obiteljskim kontaktima sa dosad zaraženim osobama. 12 novooboljelih osoba je sa područja Grada Zadra, 2 sa područja Sukošana te po jedna sa područja Nina, Kolana, Posedarja, Sv. Filipa i Jakova, Vira i Vrsi. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 169 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 591 osoba.

U Općoj bolnici u Zadru noćas je preminula starija pacijentica (rođ. 1944. god) oboljela od koronavirusa, te je deseti pacijent u Općoj bolnici Zadar koji je umro s koronavirusom od početka pandemije.

U ovome trenutku na svim COVID odjelima Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 12 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na Moru na liječenju su 3 bolesnika oboljela od koronavirusa.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata sedam je novooboljelih osoba od COVID-19 te je jedna osoba preminula. Oboljele osobe su s područja Gospića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

U KBC Rijeka preminula je osobe starije životne dobi (81 godina), preminula osoba je s područja Gospića te su uz potvrđeni virus COVID-19 imala i niz kroničnih bolesti.

Ukupno je oboljela 458 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 161 aktivnih slučaja, 278 osoba je izliječeno te 19 osoba preminulo. U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 12 osoba. Pod aktivnom nadzorom/mjer

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji potvrđeno je još 235 novih slučajeva zaraze, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Samoizolacija je propisana za četiri razreda u dvije osnovne s područja Zaprešića te po jedan razred srednje škole u Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Velikoj Gorici i Ivanić Gradu.

Grad Zagreb

U Zagrebu je dana 558 novih slučajeva koronavirusa - potvrdio je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jelač u emisiji "U mreži Prvog".

Karlovačka županija

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološkom obradom utvrđeno je da od prethodno pristiglih nalaza i prijavljenih slučajeva njih 18 nije iz Karlovačke županije.

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljela 971 osoba.

U samoizolaciji se nalazi 487 osoba.

Vukovarsko-srijemska županija

Na području Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 48 novih pozitivnih osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Četrnaest novooboljelih je iz Vinkovaca, devet iz Vukovara, po četvero iz Županje i Iloka, po troje iz Borova i Tovarnika, po dvoje iz Otoka i Bogdanovaca te po jedna zaražena osoba iz Antina, Berka, Ivankova, Novih Mikanovaca, Soljana, Starih Mikanovaca i Tordinaca.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Najveći broj zaraženih, njih 50, s područja je Bjelovara. Dvije novozaražene osobe su iz općine Kapela, a po jedna je osoba s područja Rovišća, Garešnice, Velikog Grđevca, Zrinskog Topolovca, Nove Rače i Čazme.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 25 novozaraženih osoba, a 25 osoba je ozdravilo. Ukupno je u Županiji danas 544 aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti. Ukupno je testirano 228 osoba.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 120 slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19), 108 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 442 osobe, a ukupno je testirano 11.667 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 20 uzoraka, od kojih je 1 pozitivan. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 45 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su 3 novozaražene osobe s područja županije. Kod 1 osobe radi se o uvezenom slučaju (boravak u Bosni i Hercegovini). Prilikom dolaska na hitni prijem u Opću bolnicu Pula radi drugih zdravstvenih tegoba, sukladno protokolu testirana je i potvrđena kao COVID-19 pozitivna 1 osoba.

Epidemiološka obrada je u tijeku za 1 osobu. Izliječeno je 11 osoba. Trenutno je 204 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 649 osoba

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan dvanaest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o šest osoba područja grada Petrinje, jednoj osobi s područja grada Siska, jednoj osobi s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja općine Gvozd, jednoj osobi s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Martinska Ves, jednoj osobi s područja općine Lekenik.

Ranije objavljeno:

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je u emisji "U mreži Prvog" HRT-a kako su nove mjere protiv pandemije zaraze koronavirusom napravljene u skladu sa situacijom koja je trenutačno u Hrvatskoj te bi trebale pokazati  rezultate. Dodala je da sve ovisi o ljudima i njihovoj dobroj volji.

Bubaš je naglasila kako Nacionalni stožer civilne zaštite prati mjere i u drugim državama te se pokazuje da svi razmišljaju na istom tragu.

- Meni je čudno da ne možemo učiti iz tuđih iskustava. Da vidimo kako su se drugi prilagodili uvjetima u kojima su se našli. Voljela bih kada bismo se mogli svi zajedno pridržavati tih mjera i raditi na tome da brojevi budu manji, naglasila je.

Poručila je kako je veća vjerojatnost da se u zimskim danima zaraza više širi jer se nalazimo u zatvorenim prostorima te treba paziti kako virus ne bi prenijeli na starije članove obitelji. Kazala je da je specifičnost Hrvatske jer tri generacije žive pod istim krovom.

- Svatko od nas treba promisliti što može učiniti da bi zaštitio svoje bližnje. Štiteći tako svoje članove obitelji, radimo dobro za sve nas. Tako će biti manje hospitaliziranih, te manje ljudi na respiratoru, pa je za očekivati da će biti i manje umrlih, poručila je Bubaš.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba Vjekoslav Jeleč kazao je kako je Zagreb urbana sredina te svi putevi vode prema njemu. Takva situacija s migracijama ne vodi dobroj epidemiološkoj situaciji. Poručio je kako sustav čini sve što treba, ali sve ovisi o samim pojedincima koji "igraju" presudnu ulogu. Rekao je kako COVID-19 ima dugu inkubaciju i u tih pet dana se zarazi veliki broj osoba. Jeleč je dodao kako su čak i COVID redari ponekad neodgovorni te sudjeluju na zabavama i ne nose maske. Dodao je kako je u Zagrebu novozaraženo 558 osoba.

- Moramo biti svjesni da ova priča iscrpljuje zajednicu, te da je ona slabi potencijal cjelovite zajednice, a ne samo zdravstvenog sustava. Ne postoji ni jedna zdravstvena ustanova koja nije imala već iskustvo. Brojevi nisu u desecima, već stotinama, epidemiolozi dnevno rade veliki broj sati na radnome mjestu. Ova priča traje predugo i brojevi oboljelih ili onih koji su u samoizolaciji u zdravstvenom sustavu čini svoje da slabi sustav, poručio je. Jeleč je istaknuo da Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" od danas ima novi način naručivanja za testiranje.

08. svibanj 2024 21:16