StoryEditorOCM
ForumMARIJAN MAREKOVIĆ

Tko je šef ‘Pletera‘? Ratni zapovjednik Tigrova i Milanovićev savjetnik nekad je zapovijedao Tomi Medvedu, a sad je postao glavni ‘chef‘ na Baniji

Piše D.Krile/PSD
15. siječnja 2021. - 09:02

Savjetnik predsjednika Republike za ratne veterane i ratni zapovjednik Tigrova general Marijan Mareković ovih je dana u javnosti postao „slavan“ i kao predsjednik uprave državne tvrtke „Pleter Usluge“, koja tjednima nakon potresa na Baniji preuzima od volontera posao prehrane stanovništva.

Obroci im koštaju od 20 do 30 kuna, a njihovu distribuciju po selima preuzima Crveni križ. Pleter preuzima kuhanje nakon što su dužnosnici vlasti, uključujući ministre i premijera Andreja Plenkovića, kritizirali dosadašnji sustav prehrane koji su organizirali kuhari-volonteri, tvrdeći da se kuha previše obroka te da se hrane i neki koji na to nemaju pravo.

image
Pripremanje i podjela hrane u Petrinji iz kuhinje državne tvrtke Pleter
Ronald Goršić/Cropix

General Mareković dosad je bio na glasu kao jedan od najuzornijih hrvatskih časnika, uz kojega se nisu vezivala politikanstva, profiterstva ili ratni zločini: bio je zapovjednik najjače gardijske postrojbe Hrvatske vojske i jedan od zapovjednika zbornog područja u Oluji, te kasnije glavni inspektor HV-a.

Mareković je bio i akter jedne od povijesnih epizoda, kad se na mostu na Korani 1995. susreo s zapovjednikom 5. korpusa Armije BiH Atifom Dudakovićem i spojio s njegovim snagama. Nositelj je više odlikovanja, a bio je i zapovjednik današnjem ministru branitelja Tomi Medvedu. Uživa veliki autoritet među braniteljskom populacijom i upravo zahvaljujući njemu prošloga je ljeta Zoran Milanović odlikovao visokim odličjem „Petar Krešimir“ generale zaslužne za uspjeh oslobodilačke akcije: Antu Kotromanovića, Rahima Ademija, Đuru Dečaka, Damira Krstičevića, Miljenka Crnjca, Luku Džanka, pok. Nojka Marinovića, Vinka Vrbanca.

Pleter Usluge državna je tvrtka nastala iz bivše Službe za gospodarenje nekretninama MORH-a. Osnovani su u mandatu premijera Ive Sanadera, 2005. godine, i više je nego zanimljivo da u 15 godina postojanja nikad nisu bili predmetom interesa Državne revizije. Prema dostupnim financijskim izvješćima, prihodi Pleter usluga u 2019. godini iznosili su oko 213 milijuna kuna, a neto dobit 462 tisuće kuna.

image
Predsjednik Zoran Milanović i Marijan Mareković
Ivan Perić/Cropix

Na troškove osoblja te im je godine otišlo oko 85 milijuna kuna: broje gotovo 1200 zaposlenih. Tvrtka upravlja s 23 vojne kuhinje, sedam prostora za podjelu hrane, pet domova Oružanih snaga RH, četiri restorana koja nisu u sklopu HV-a, dva kafića, 32 vojničke kantine i sedam praonica rublja. Imaju i tri smještajna objekta, hotela.

Tvrtku uz Marijana Marekovića vode još dva člana uprave – Denis Skubic i Martina Puljić. Marijan Mareković ima bruto plaću od 36.582 kune, a ostala dva člana nešto nižu, oko 30 tisuća kuna. Radnicima je prosječna neto plaća 4000 kuna. Mareković je u imovinskoj kartici prijavio tri stana, kuću, apartman i građevinsko zemljište.

Na nedavna novinarska pitanja o nabavci namirnica za prehranu stanovništva u potresom pogođenim područjima Marijan Mareković je kazao da Pleter ima svoje godišnje ugovore s dobavljačima te tako osiguravaju sve namirnice za prehranu. Upravo oko popisa tih dobavljača i otkupnih cijena namirnica sad je skoncentriran najveći novinarski interes. O cijenama obroka Mareković je tek rekao da će ovisiti o broju i količini, te da će Pleter na terenu biti koliko god bude potrebno.

24. travanj 2024 19:34