StoryEditorOCM
ForumODREĐENE SANKCIJE

Suci s rođendanske fešte dobili kaznu upozorenja, Mornaru kao organizatoru proslave 5000 kuna kazne, ali najviše je po džepu ‘udarilo‘ Keruma

Piše Katarina Marić Banje/SD
12. veljače 2021. - 17:36

Iz splitske policije saznajemo koje kazne su određene organizatorima i sudionicima proslave u kaštelanskoj konobi "Pršut", u vlasništvu Željka Keruma.

Kao organizator privatnog okupljanja Ivica Mornar (47) bit će prekršajno sankcioniran izdavanjem obveznog prekršajnog naloga kojim mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 5000 kuna.

Vlasnik ugostiteljskog objekta Željko Kerum (61) morat će platiti ukupno 15.000 kuna. Naime, kao odgovornoj osobi u pravnoj osobi, pojednostavljeno kazano kao direktoru tvrtke koja je vlasnik konobe, slijedi mu prekršajni nalog na iznos od 5000 kn.

Uz to je izdan i prekršajni nalog u iznosu od 10.000 kuna kazne za pravnu osobu u sklopu koje posluje ugostiteljski objekt tj. na ime tvrtke pod kojom posluje konoba. Kazne će biti uvećane za troškove postupka.

Nadalje, iz PU splitsko-dalmatinske doznajemo kako je jedanaest osoba prekršajno sankcionirano zbog prekršaja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izdavanjem pisanog upozorenja. Kako je pojašnjeno u odgovoru na naš upit, za to su bili ispunjeni uvjeti normirani Prekršajnim zakonom.

Članak 245. stavak 8. Prekršajnog zakona navodi kako se pisano upozorenje izdaje osobi kada se utvrdi da je počinila prekršaj za koji je propisana kazna do tisuću kuna, prekršaj je osobito lake naravi, počinitelj nije prije činio slične prekršaje i priznao je počinjenje prekršaja. Među tih 11 osoba su suci koji su bili gosti Ivice Mornara na njegovoj rođendanskoj proslavi: Bruno Klein, Miho Mratović, Dinko Mešin, Tomislav Zlodre i Silvio Čović.

Na javnosti dostupnim snimkama nisu se vidjeli svi navedeni suci, ali su imena ostalih nabrojena u pisanom odgovoru Silvija Čovića, predsjednika Upravnog suda u Splitu. Tim tragova su krenuli mediji kada su od njih tražili izjave te kasnije i kaštelanska policija kada su pokrenulo kriminalističko istraživanje.

Zbog bure u javnosti koja se digla zbog nepoćudnog društva suci su izgubili mjesta u biračkim povjerenstvima, a institucije se međusobno ne mogu složiti tko bi trebao i zbog čega pokrenuti stegovni postupak. Suci su prekršajno kažnjeni zbog nenošenja maski.

19. travanj 2024 00:17