StoryEditorOCM
ForumAMERIKANCI U STRAHU

Stručnjaci upozoravaju: Opasno je ako se na jesen udruže korona i gripa jer je moguće istovremeno oboljeti od obje bolesti. Liječnici: Cijepite se!

Piše SD
28. srpnja 2020. - 18:53

Američki mediji pišu kako bi nas na jesen mogao dočekati iznimno loš zdravstveni scenarij: protiv čovječanstva će se udružit dvije zarazne bolesti - gripa i korona.

Za taj scenarij, piše portal Health.com, Amerikanci i njihovo zdravstvo nisu spremni pa zdravstveni stručnjaci pozivaju sve osobe, posebno one rizične (ljude s više kroničnih bolesti, pretile i starije), da se cijepe od gripe. Naime, moguće je istovremeno oboljeti od oba virusa, a što bi moglo teško pasti i zdravima, a kamoli ne onima koji su u rizičnim skupinama.

Mnogi se ipak pitaju je li im potrebno cijepljenje protiv gripe. Liječnici uglas odgovaraju: da, potrebno vam je, možda sada više nego ikad prije.

- Potrebno se cijepiti iz više razloga. Da, može se istovremeno imati te dvije bolesti. Ako i gripu i COVID-19 dobijete istovremeno, onda padaju šanse za preživljavanje - rekao je newyorški liječnik Waleed Javaid, voditelj odjela za prevenciju infekcija.

- Vidjeli smo ljude koji su istodobno bili pozitivni i na koronu i na gripu i bili su u kritičnom stanju - napominje dr. Javaid.

Stručnjaci navode da gripa može oslabiti tijelo tako da bude primljivije za druge viruse, posebno za SARS-CoV-2 koji uzrokuje koronu, tj. bolest COVID-19.

Što ako se ne zarazimo istovremeno, nego najprije dobijemo gripu, a tek onda koronu?

- Ako ste prije zaraze koronom imali gripu, vaš imunitet nije tako jak kao prije - kaže infektologinja Jennifer Lighter, navodeći da vas to stavlja u puno lošiju situaciju nego ljude koji su koronu dočekali zdravi.

Amerikanci su u strahu da bolnički kapaciteti neće podnijeti nalet gripe i korone ovu jesen i zimu pa upozoravaju vlasti da se moraju dobro pripremiti i razraditi scenarije za obranu od tih dviju zaraznih bolesti koje, ako se udruže, mogu povećati smrtnostI zato se, ako već imamo cjepivo, treba, preporučuju američki liječnici, cijepiti cijela populacija.

- U vašem je interesu da se cijepite protiv gripe. Ja imam djecu, cijepit ću i njih i sebe. Nema razloga vjerovati da će ova sezona gripe biti blaga - poručuje dr. Javaid, a dr. Lighter dodaje: Cijepljenje je sada važnije nego ikad.

25. travanj 2024 11:07