StoryEditorOCM
ForumŽRTVE COVIDA

Stručnjaci s intenzivne upozoravaju: "Dob umrlih je 7 godina niža nego prije dva tjedna!"

Piše Goranka Jureško/JL
24. listopada 2020. - 08:45

Broj preminulihod covida-19 posljednjih dana dramatično raste - u samo pet dana preminulo je 50 osoba, a prosječna dob preminulih na Odjelu za intenzivnu njegu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" za čak je sedam godina niža nego prije dva tjedna.

Prema konstataciji infektologa dr. Vladimira Krajinovića iz Zavoda za intenzivnu medicinu Zarazne bolnice, koju je objavio tijekom rasprave s molekularnim biologom dr. Gordanom Laucom na Facebooku, dob preminulih u dva tjedna pala je s prosječnih 70 na 63 godine.

"Nisam stručnjak za covid-19, ali u intenzivnoj gdje radim s bolesnicima već skoro 8 mjeseci smrtnost je ista - oko 50 posto, a za one na respiratoru 60 posto. I to je tako konstantno bez promjene u odnosu na godišnje doba. Prosječna dob je do prije 2 tjedna bila 70 godina, a zadnja dva tjedna se smanjuje na 63 godine. Svi bolesnici imaju istu bolest, svi su kao preslikani. Koristimo dosta HFNC (nazalno davanje kisika), prije mehaničke ventilacije i remdesivir i nemamo nikakve razlike u ishodu liječenja.

Prije deset dana sam vidio podatke iz Ljubljane. Kao preslikani naši rezultati. Tumačenje smrtnosti i usporedbe pojedinih zemalja dosta su nezgodne i vrijeme će pokazati kako se stvari prikazuju i što je stvarno stanje. Ne bih se žurio sa zaključcima", napisao je u diskusiji o tezi dr. Lauca da je virus tijekom ljeta bilo puno lakše preboljeti te da se što više mladih trebalo zaraziti kako bi s imunitetom dočekali jesen.

Sve više mlađih od 60

Kako većina teških pacijenata završi upravo na intenzivnoj, njegov pogled na covid pacijente više je nego 'iz prve ruke'.

Da se dob umrlih teških slučajeva snižava zapažaju i druge zemlje, a nedavno američko istraživanje pokazalo je i da su hospitalizirane osobe sve mlađe te da je među teškim slučajevima sve više mlađih od 60 godina. Nedavni podaci pokazuju da je među hospitaliziranima u SAD-u trenutno samo 16 posto starijih od 65, ali je zato 23 posto onih u dobi od 18 do 29 godina. Uvjereni su da bi smrtnost, s obzirom na velik broj zaraženih, bila i veća da u međuvremenu liječnici nisu pronašli bolje metode za borbu protiv virusa unatoč činjenice da pravog lijeka za sad nema.

Hrvatske velike brojke zadnjih dana komentirala je i prof.dr. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike dr. Fran Mihaljević na Skupu Hrvatske udruge poslodavaca (UPUZ).

"Ne čudi me nakon ljeta povećani broj oboljelih jer su se neki ljudi ponašali kao da se ništa ne događa ali ipak vjerovali smo da će se to početi događati u studenom i prosincu. Situacija je ozbiljna i zato je nužno poštivati epidemiološke mjere od pravilnog nošenja maski do distance. Nadam se da će lakše biti nakon što dobijemo cjepivo" rekla je prof.dr. Markotić.

Rekord: 1867 zaraženih

Inače, u protekla 24 sata zabilježeno je 1.867 novih slučajeva covida-19 pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 8.394. Među njima je 716 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 49 pacijenta. Sedam osoba jučer je umrlo. U protekla 24 sata testirano je 7313 osoba.

Crni rekord nije izbjegnut niti jučer. U protekla 24 sata zabilježeno je 1867 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj bilo 8394. Među njima je 716 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 49 pacijenta. Umrlo je 413 osoba. U protekla 24 sata testirano je 7313 osoba.

Dr. Vladimir Krajinović iz Zavoda za intenzivnu medicinu Zarazne bolnice naveo je kako je prosječna starost preminulih pala sa 70 na 63 godine

23. travanj 2024 22:15