StoryEditorOCM
ForumDISKUTABILAN IZBOR

Što novi ministar Damir Habijan uopće zna o gospodarstvu; Radio je u uredu poznatog odvjetnika i poduzetnika

Piše vijesti sd
18. prosinca 2023. - 11:40

Damir Habijan nije nepoznat hrvatskoj javnosti koja prati politički život, najviše zbog njegovih istupa u kojima je stajao pred medije i branio neke afere te diskutabilne odluke i poteze svoje stranke HDZ-a. Habijan je bio redovit u sučeljavanjima na TV-u stajući nasuprot Nikoli Grmoji i ostalim opozicijskim kritičarima. Habijan je čvrsto branio Vladinu i stranačku politiku, upućujući udarce i opoziciji te je po tome postao prepoznatljiv.

Međutim nakon njegova imenaovanja za ministra gospodarstva i održivog razvoja, umjesto ministra Davora Filipovića nakon afere s Mrežom TV, mnogi su se zapitali koliko je varaždinski pravnik kompetenetan da preuzme gospodarski resor.

Damir Habijan dobio je odmah u naručje dva iznimno teška zadatka: da preuzme jedan od najvažnijih i najkompleksnijih resora (gospodarstvo, energetika, zaštita okoliša itd.) ali i da, kako je to slikovito rekao premijer Plenković – "ubije" aferu koja je prouzročila dramatične smjene u Ministarstvu. Ubijanje afere je nesumnjivo politički zadatak i oko toga će, po svemu sudeći, Habijan imati punu podršku svim stranačkih snaga.

No, šteta da ta sjena političke borbe za ubijanje afere koja je pružila neželjeni pogled u model kupovanja utjecaja u medijima, posve zamrači i drugo važno pitanje: Koliko Habijan poznaje resor koji mu je dodijeljen, može li išta srediti, pohvatati konce ili možda i unazaditi štogod? Prijeti li opasnost da pokuša srediti nekome nešto? Je li umrežen s nekim lobijima na hrvatskoj poslovnoj sceni ili je posve nevin, piše Đurđica Klancir za Forbes Hrvatska.

U gospodarskim temama nastupao kao pravnik

Za ambicioznog Habijana ovo je nesumnjivo potencijalna ulaznica u novi karijerni uspon kroz HDZ-ovu strukturu moći. Damir Habijan je bio pripadnik kruga Anđelka Stričaka, šefa HDZ-a Varaždinske županije, a 2017. godine HDZ ga je kandidirao i za gradonačelnika Varaždina, no bio je tek trećeplasirani. Ali unatoč skromnom plasmanu na lokalnim izborima, na parlamentarnim izborima Habijan ulazi u Sabor te je počeo sve više nastupati u medijima. Uvijek dotjeran, prilično retorički vješt – jer je pravnik, odvjetnik – ipak je uglavnog ostavljao dojam da govori "naučeno gradivo", odnosno, rijetko je u svoje nastupe unosio emocije i nije ostavljao dojam da izgara osobno za političke teze.

image

Habijan će sjesti u fotelju Davora Filipovića

Ranko Šuvar/Cropix

Ni u Saboru nije često nastupao na teme koje se tiču gospodarstva, njega se uvijek više povezivalo s temama koje se tiču prava. I formalno je član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbora za pravosuđe, te Odbora za zakonodavstvo, a iako je potpredsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, nisu zabilježeni njegovi posebno značajni istupi na temu borbe protiv korupcije. Bio je kratko član Odbora za gospodarstvo, od srpnja 2020. do lipnja 2021. godine, ali svejedno je teško naći njegove inicijative ili dokaze posebnog interesa za gospodarstvo. Nastupao je, uglavnom, novinarski rečeno, na općepolitičke teme. Pojavljivao se često i kao komunikator kada je trebalo uzvratiti na napade predsjednika Milanovića; on je primjerice izjavio da predsjednik izgledno ima "neki poremećaj". No, teško je tu razlučiti koliko je tu bilo autentičnog Habijana, a koliko naučenog gradiva iz PR tima stranke.

Damir Habijan u svojoj biografiji navodi da je stručnjak za trgovačko pravo, no činjenica je da je diplomirao na sportskoj temi. Točno je, međutim, da je odmah nakon fakulteta počeo raditi u jednom od najjačih odvjetničkih društava u Hrvatskoj, Uskoković i partneri, koje je osnovao Oleg Uskoković, stručnjak za trgovačko pravo, a istodobno iznimno veliki ulagač u niz hrvatskih tvrtki.

Medijski biznis blizak HDZ-u

Damir Habijan je u Uskokovićevom timu radio sve do ulaska u Sabor, a poznato je da su i Uskoković i njegova supruga bili donatori Habijanove kandidature na lokalnim izborima za gradonačelnika. Novi ministar gospodarstva i održivog razvoja dolazi na funkciju zajedno sa zanimljivim pozadinskim vezama s jednim od najmoćnijih odvjetnika – koji je već do sada u više navrata svojim aktivnostima pokazao sklonost HDZ-u. Uskoković je zajedno s Bojanom Divjakom, glavnim urednikom Glasa Slavonije, nećakom Vladimira Šeksa, jednog od najutjecajnijih HDZ-ovih seniora, suvlasnik tvrtke Media Solution koja je od slovačkog medijskog koncerna JOJ Media House kupila Zadarski list, riječki Novi list i Glas Istre iz Pule, a najavio je povezivanje tih medija u svojevrsnu "mrežu" zajedno s osječkim Glasom Slavonije. U intervjuu za Dubrovački vjesnik najavio je i interes za širenje medijskog biznisa i na dubrovačko područje. A iz novinarskih redakcija koje dolaze pod kapu Media Solution u pravilu se čuju apeli predstavnika HND-a i Sindikata koji smatraju da se kurs medija okreće u smjeru podrške HDZ-u, piše Forbes Hrvatska.

Oleg Uskoković suvlasnik je i nekoliko važnih tvrtki, njegovo se ime pojavljivalo i u nekim velikim hrvatskim gospodarskim aferama poput afere Spice ili gradnje dubrovačkih garaža. Tek će se vidjeti kako će se na njegovo djelovanje odraziti izgledno imenovanje njegova bivšeg djelatnika Damira Habijana za ministra gospodarstva, makar i na rok od nekoliko mjeseci.

image

U Saboru se Habijan dobro snašao, hoće li i u ministarstvu?

Damjan Tadić/Cropix
26. travanj 2024 22:31