StoryEditorOCM
ForumHOROR U JELENJU

Smaknut stravičnom zamkom u šumi? Dorianov otac: Žica je točno bila razvučena u visini vrata...

Piše Luka Benčić/Matija Djanjesic/cropix
12. kolovoza 2020. - 19:43

- Bio sam tamo dva puta po noći, dva puta ujutro. Išao sam pogasiti lampione preko noći, da se šuma ne zapali... Predivno mjesto, ptice pjevaju, dolje žubori potok... U sedmom mjesecu je proslavio rođendan, napunio je 21... Postajao je pravi mladić, počeo se brinuti za sebe, postajati odgovoran... Uzeli su mi sina - priča nam kroz suze Damir Valentić, otac Doriana Semiona Valentića, mladića iz Jelenja koji je život izgubio u nedjelju u stravičnoj nesreći na šumskom području pored naselja Lukeži.

Tog je dana Dorian sa svojim prijateljem, kao što su to često znali raditi, vozio motocikl po šumi. Na šumskom putu ispred njih se ispriječila sajla razvučena između dva stabla. Prijatelj je, navodno, žicu na vrijeme vidio i uspio se sagnuti, no Dorian je, na žalost, nije uspio izbjeći. Uslijedila je tragedija kakva se ne pamti u ovom kraju, Dorian je, na žalost, podlegao teškim ozljedama.

U selu Brnelići, u kući u kojoj je Dorian živio sa svojim roditeljima i sestrom, u srijedu je vladala neopisiva tuga dok su se pripremali za pogreb mladića na lokalnom groblju. Kod Valentića su navraćali prijatelji, kumovi, susjedi, došao je i načelnik Općine Jelenje koja je čitava u žalosti. Otac Damir je neutješan i ogorčen.

- Svašta se sada priča, da je taj netko stavio tu žicu da mu ne prolaze izbjeglice, kamioni, traktori... Ali nitko me ne može uvjeriti da je tako. Pa mogao ju je obilježiti, staviti najlon na nju ili nešto takvo... Pa žica je točno bila razvučena u visini vrata. Na drvu se vide tragovi da je nekoliko puta micana, podizana. Točno je stavljena na mjestu gdje je mogao razviti ubrzanje od 40-50 na sat. Ovo nije obična prometna nesreća. Netko tko je stavio žicu na tu visinu, na tom mjestu, točno je htio poručiti ‘e nećeš tuda’ - govori nam Damir Valentić.

Cijela Grobnišćina je zavijena u crno, priča nam jedan obiteljski prijatelj koji je Doriana znao od malih nogu. Voljeli su ga, kažu, svi, bio je omiljen u društvu, vrijedan, sposoban. Još kao dijete zanimao se za automobile i motocikle i mehaničarski je održavao vozila brojnim prijateljima i susjedima, a prije godinu dana se zaposlio. Planirao je proširiti garažu i napraviti automehaničarsku radionicu.

- 24 sata na dan mu nije bilo dovoljno, stalno je negdje jurio, uvijek u pokretu, uvijek u poslu - priča nam obiteljski prijatelj.

I kobnog je dana, kako doznajemo, trebao doći kod prijatelja pogledati mu nešto na automobilu. Rekao je da se ide provozati s prijateljem, samo 15-ak minuta, i da onda dolazi. Prolazilo je vrijeme, Dorian nije odgovarao na telefonske pozive. Već je bio mrtav.

Slučaj sajle na šumskom putu podigao je veliku buru u Jelenju i već tri dana spekulira se o tome tko ju je i zašto postavio. Kako kažu u naselju, mladići s motociklima, zaljubljenici u motokros, često odlaze voziti po šumskim stazama. Po jednima, žica je na tom dijelu stajala već barem pet godina, ali je bila niže postavljena, po drugima, podignuta je tek nedavno i nije je bilo još prije par tjedana.

Proširila se priča da postoji grupa na društvenim mrežama gdje motociklisti iz cijele Hrvatske javljaju o postojanju sličnih “prepreka” u šumama u svim krajevima u državi. Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja je objavio javni apel kojim je pozvao mještane da mu se jave, ako znaju za lokacije gdje se postavljaju sajle, kako bi ih se hitno uklonilo.

- Ne znam tko je i zašto postavio sajlu, slučaj istražuje policija. Možda se radi u nečijoj parceli, možda netko ne želi da se koriste ti šumski putevi. Naše šumsko područje vikendima je vrlo aktivno, imamo planinare, bicikliste, motocikliste, šetače, rekreativce, kao i članove lovačkog društva koji se brinu za divljač - kaže Marčelja, uz poruku da se nikakve eventualne imovinsko-pravne probleme i nesuglasice ne može rješavati tako da se ugrozi nekoga tko boravi u šumi.

- U nekim europskim državama ta je problematika regulirana, kod nas, na žalost, nije. Suživot svih koji koriste šumu mora postojati - rekao nam je Robert Marčelja.

 

O namjeri postavljača sajle ovisi hoće li uopće biti kažnjeno gonjen

Na kojoj je visini bila žica, je li to bila sajla, odnosno je li mogla imati neku drugu svrhu, je li to stvarno bio put, prolaze li tu inače ljudi, je li ta sajla bila označena? Dio je to brojnih pitanja su na koja je potrebno znati odgovor kako bi se mogao kazneno-pravno okvalificirati tragični događaj iz Jelenja.

Prema neslužbenim informacijama, on je život izgubio kada se na motociklu vozio kroz šumski put na području Jelenja, a smrt je navodno prouzročila žica koju je netko razvukao između dva stabla prepriječivši njome šumsku stazu. Hrvatski kazneni zakon sadrži niz kaznenih djela pod koja bi se moglo podvesti ovakav događaj, a ključna distinkcija o kojemu od kaznenih djela će se raditi te hoće li to uopće biti okvalificirano kao kazneno djelo je sljedeća - svijest eventualnog počinitelja (osobe koja je stavila žicu), odnosno stupanj volje, njegova namjera i pristanak da nastupe ovakve posljedice.

Sama činjenica da se ta žica nalazila na privatnom posjedu tu nije bitna, jer čak i ako posjed jest privatan, ne može ga se štititi tako da se ugrožavaju ljudski životi. Primjerice, 2008. vlasnik jedne vikendice u okolici Zagreba je, nakon što je imao nekoliko provala, na vrata vikendice postavio poteznu minu kako bi otjerao provalnike. Prilikom provale mina je eksplodirala i teško ranila provalnika.

Premda je i provalnik kasnije osuđen radi pokušaja krađe, osuđen je i vlasnik vikendice, i to zbog tzv. dovođenja u opasnost opće opasnom radnjom.

Rafael Krešić, bivši sudac, sada odvjetnik, koji nam je također rekao da to ne može biti decidirano dok se ne znaju sve činjenice, smatra da bi se tu moglo također raditi o općeopasnoj radnji sa smrtnom posljedicom.

“Ako je, hipotetski, ‘postavljač žice’ bio svjestan da onuda prolaze motoristi, onda je bio svjestan i nastupanja ovakve posljedice te bi se tada radilo o teškom djelu protiv opće sigurnosti za koje je kazna od tri do 15 godina. Ako bi se pak radilo o nehaju, odnosno da osoba koja je stavila žicu nije znala da ondje prolaze motociklisti, bila bi riječ o obliku djela za koje je zapriječena kazna od jedne do osam godina”, kaže nam Krešić.

23. travanj 2024 13:29