StoryEditorOCM
ForumFOTO, VIDEO: OVA MRVICA JE PRAVO MEDICINSKO ČUDO

Rođena je sa srcem van prsnog koša i u samo tri tjedna života preživjela je tri operacije

Piše JL
13. prosinca 2017. - 20:23
beba

Beba koja se rodila sa srcem van prsnog koša, preživjela je tešku, treću po redu operaciju u bolnici Glenfield u Leicesteru i oporavlja se. Njezini su se roditelji, unatoč lošim prognozama liječnika, odlučili boriti, a i malecka se pokazala kao veliki borac.

Vanellope Hope Wilkins rodila se prije tri tjedna carskim rezom i već je 50 minuta nakon dolaska na ovaj svijet bila u sali na prvoj od tri velike operacije srca, piše BBC. Vanellope je rođena bez prsne kosti, a njezino je srce kucalo izvan tijela. To stanje, ectopia cordis, poznato je u medicini, no iznimno je rijetko - javlja se u samo nekoliko slučajeva na milijun rođenih beba. U većini slučajeva beba će biti mrtvorođena. Čak su i u bolnici rekli da ne znaju ni za jedan slučaj u Velikoj Britaniji u kojem je dijete preživjelo.

Roditelji Naomi Findlay (31) i Dean Wilkins (43) iz Nottinghama kažu da je Vanellope ‘pravi borac’. Naravno, bili su u potpunom šoku kad je ultrazvuk pokazao da im bebi srce raste van prsnog koša. ‘Bilo je zastrašujuće jer nismo znali što će se dogoditi’, rekla je Naomi, a Dean je dodao: ‘Savjetovali su nam prekid trudnoće jer su joj šanse za preživljavanje nikakve. Nitko nije vjerovao da će uspjeti osim nas.’ Par je unatoč ultrazvuku odlučio odmah napraviti i kombinirani probir test na rizik za prisutnost kromosomskih anomalija ploda. Kad je test ispao negativan, za njih nije bilo dvojbe - nastavit će s trudnoćom.

‘Jednostavno to nisam mogla napraviti. Vidjeti, makar i u devetom tjednu trudnoće, otkucaj srca, gdje god da se nalazilo. Nisam joj to mogla oduzeti. Na neki mi je način njezina snaga dala snage da nastavim’, rekla je Naomi.

EMBARGOED TO 2230 TUESDAY DECEMBER 12 Three-week-old Vanellope Hope Wilkins, who was due to be delivered on Christmas Eve before an incredibly rare condition, in which the heart grows on the outside of the body, meant she had to be born prematurely by caesarean section on November 22, is caressed and touched by her parents Naomi Findlay and Dean Wilkins, at Glenfield Hospital in Leicester, after surviving, in what is believed to be a UK first., Image: 357575373, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association

Profimedia, Press Association

Vanellope Hope Wilkins s roditeljima - Naomi Findlay i Deanom Wilkinsom

 

Vanellope se trebala roditi na Božić, no liječnici su ubrzali porod za mjesec dana kako bi smanjili rizik od infekcije i oštećenje srca. Na operaciji je bilo prisutno 50-tak medicinskih djelatnika, od opstetričara preko kirurga i anesteziologa do neonatologa i babica. Kirurzi su presadili njezinu kožu kojom su prekrili rupu na prsima.

‘Prije nego što se rodila, slučaj nije izgledao optimistično, no sad je sve drugačije. Vanellope je odlično i pokazala se kao vrlo otporna beba. U budućnosti ćemo možda moći implementirati neku unutrašnju zaštitu za srce, možda uz pomoć 3D printera ili nečega organskog što bi raslo zajedno s bebom’, rekla je dječja kardiologinja Frances Bu'Lock.

Three-week-old Vanellope Hope Wilkins, who was due to be delivered on Christmas Eve before an incredibly rare condition, in which the heart grows on the outside of the body, meant she had to be born prematurely by caesarean section on November 22, is caressed and touched by her parents Naomi Findlay and Dean Wilkins, at Glenfield Hospital in Leicester, after surviving, in what is believed to be a UK first., Image: 357677056, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association

Profimedia, Press Association

Vanellope Hope Wilkins

 

U SAD-u zabilježeno je tek nekoliko slučajeva beba koje su preživjele ovo urođeno stanje. Među njima je Audrina Cardenas, rođena u Teksasu u listopadu 2012. Audrina je dobila plastičnu zaštitu za prsa, nakon tri mjeseca je puštena iz bolnice i posve se oporavila.

Iz bolnice Glenfield kažu da je pred Vanellope još mnogo izazova i opasnosti. Zasad joj najveći rizik prijeti od infekcije. Sljedeći korak bit će omogućiti joj samostalno disanje.

‘Ona prkosi svim prognozama. Ona je više od čuda’, rekao je tata Dean.

Upozoravamo vas da video prilog o maloj Vanellope sadrži uznemirujuć sadržaj.

 

16. travanj 2024 16:49