StoryEditorOCM
ForumLUDA KORONA FEŠTA

Repovi druženja u Kerumovom ‘Pršutu‘: sudac Silvio Čović jedini ispao kriv, prekršio je sudačku ‘omertu‘

Piše SD
13. ožujka 2021. - 11:53

Još uvijek nema javnog i od strane sudačke struke suvislog objašnjenja koje bi prosječnim građanima razbistrilo odluku Sudačkog vijeća u Splitu (broji ukupno 15 članova, a biraju ga sami suci) koje je u četvrtak nakon sjednice zaključilo da četvorica splitskih sudaca nisu povrijedila Kodeks časti sudačke etike kada su se našli na proslavi rođendana bivšeg nogometaša Ivice Mornara u Kerumovoj konobi "Pršut" u Kaštelima.

Jedno drugo Sudačko vijeće, ono Visokog upravnog suda koje je zasjedalo dan ranije u Zagrebu, jednoglasno je pak zaključilo da je peti sudac Silivo Čović, koji je bio s ovom četvoricom kolega (Bruno Klein, Miho Mratović, Dinko Mešin i Tomislav Zlodre) na tom istom rođendanu, tu etiku povrijedio.

Ivan Tironi, sudac Građanskog odjela Županijskog suda u Splitu i predsjednik ovog Sudačkog vijeća koje je zaključilo da četvorica kolega nisu prekršila sudačku etiku, odlučio nam je dati izjavu, ali je govorio isključivo o tehničkom aspektu ove odluke.

– Dakle, ja odluku još nisam napisao niti je dostavio ovoj četvorici kolega sudaca pa je ne mogu javno komentirati. Strpite se još desetak dana, kada ćete imati uvid u cijelu odluku, a tada ćete vidjeti i objašnjenje. Ovo sudačko vijeće ne obavezuju nikakve odluke drugih sudačkih vijeća jer se ovdje dosta iscrpno i dugo razmatrao ovaj slučaj. Kolege suci su prethodno dostavili svoja pisana očitovanja o boravku u tom objektu.

O trojici županijskih sudaca je odlučivalo deveteročlano Sudačko vijeće, a o sucu Općinskog suda trinaesteročlano vijeće. Samo dva suca (jedan županijski i jedan općinski) nisu bila na sjednici, a da li je odluka bila jednoglasna ili ne, morat ćete se strpjeti! A kada me pitate, ja osobno nisam ni znao da je kolega Čović dan ranije dobio rješenje da je povrijedio sudačku etiku, a jesu li drugi članovi Sudačkog vijeća to znali, iskreno ne znam – rekao nam je Tironi.

No u sudačkim kuloarima se šire priče drugačijeg prizvuka i tona tipa: "Zar ovakva odluka Sudačkog vijeća nije živi dokaz da suci ne šljive predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu ni pol posto te u biti nisu ni žurili da vijećaju nakon što je on 5. veljače zatražio očitovanje o etičkoj odgovornosti ovih sudaca."

Je li Čovićev krimen što je javno rekao koji su suci bili na fešti u konobi "Pršut" kada su svi mediji samo napadali njega i Upravni sud u Splitu kojem je na čelu, a totalno ignorirali druge suce i njihove pravosudne uloge i značaj?

– Da on to nije javno rekao, nikada se ne bi znalo koji su suci bili na toj fešti i normalno je da bi se cijela afera zaustavila samo na njemu – govori nam kolega sve petorice ovih sudaca, koji nam kaže da je Čović s ovom četvoricom kolega bio zajedno tada i nikada više te da imaju zajedničkih dodira "ko pingvin i slon".

– Ne zaboravite da su o ovoj četvorici odlučivali suci iz Splita i okolice koji ove viđaju gotovo svaki dan, a o Čoviću su odlučivali u Zagrebu koje on vidi jednom godišnje, a polovicu članova tog vijeća i ne zna te neće biti spuštanja pogleda kada se sretnu jer će se teško sresti dok se ovi viđaju svaki dan – govori nam naš izvor.

Odvjetniku Anti Nobilu nisu baš jasni ovakvi kriteriji odlučivanja sudačkih vijeća.

– Ili su trebali biti krivi svi ili nijedan. Kriv je onaj sudac sa snimke koji sjedi za stolom, je l' da? – pita nas Nobilo misleći na Mihu Mratovića. Kada smo mu odgovorili da nije, Nobilo nam je nastavio komentirati slučaj.

– A ne znam onda, ako su svi kršili epidemiološke mjere, a jesu, onda su svi povrijedili i sudačku etiku jer ne poštuju zakon i odluke Stožera. A ako je netko kažnjen, a netko nije što manje ili više poznaje Keruma ili ima Kerumovih predmeta na njegovu sudu, onda je to isto pomalo čudno. Tko može ostalim sucima koji su bili u "Pršutu" reći da im nikada neće doći nijedan Kerumov predmet na stol, ili možda predmet nekog drugog čovjeka s te fešte? Znači li to da se unaprijed suci trebaju prestati družiti sa svima? – pita se Nobilo.

Odluke sudačkih vijeća za petoricu ovih sudaca nemaju nikakve materijalne ni kaznene sankcije, ali njihovo mišljenje ipak stvara sliku o nekom sucu.

Poslali smo pisani upit na adresu predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse sa samo jednim pitanjem: hoće li se žaliti na ove odluke splitskoga Sudačkog vijeća, ali nismo dobili odgovor jer još ova odluka nije dobila pisanu formu i nije otpremljena strankama.

22. travanj 2024 15:22